Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiarsky tréner špicľoval Slovákov: Ak spravia opäť to, čo proti Kanade, tak potom fajn. To sa mi bude páčiť

Tu v Rige sa povráva - medzi novinármi i hokejovými expertami - že Švajčiarsko je zrelé na úspech. Nie na striebornú medailu, ako v rokoch 2013 a 2018, ale tento tím má na zlato.

18.05.2023 15:20
švajčiarsko 10 Foto: ,
Zápas Slovensko - Kanada.
debata (6)

Súpisku, ktorá bola už beztak silná, doplnili v uplynulých dňoch hokejisti spoza oceánu. Medzi nimi aj Nico Hischier, niekdajšia draftová jednotka a odteraz najväčšia hviezda na turnaji v lotyšskej metropole.

Švajčiarski hokejisti majú za sebou na turnaji úvodné tri prekážky. Tie najjednoduchšie. So Slovincami, Nórmi ani s Kazachmi nemali žiadny problém, aj preto v tabuľke svieti pri nich skóre 15:0.

Ich zápasové programy boli nastavené presne opačne. Najprv slabší, potom silnejší. A naopak. Dnes sa to stretne.

Podľa mnohých dnes čaká na Slovákov najnáročnejší súper v skupine. Hovoril o tom aj Július Hudáček na včerajšom tréningu. Alebo aj Ondrej Rusnák, hokejový expert, v rozhovore pre Športweb .

Ale čo švajčiarska strana? Ako sa pozerá na slovenský tím? Opýtali sme sa švajčiarskeho trénera Patricka Fischera.

Andres Ambühl Čítajte viac Farmárov syn by o Slovákoch mohol napísať knihu. Bude to bitka, dvíha prst ikona švajčiarskeho hokeja

„Slováci si priviezli do Rigy veľmi dravý tím, ktorý tvrdo pracuje. Veľa korčuľuje a neustále napáda. Mám pred nimi veľký rešpekt,“ zamyslel sa bývalý útočník, ktorý ako jeden z prvých Švajčiarov okúsil aj NHL.

Pochopiteľne, tieto tímy sa nemajú čím prekvapiť. Aj Fischer pripomína, že proti sebe odohrali už viac ako sto zápasov. Dva v príprave – Slováci vo Švajčiarsku oba dueli vyhrali.

„V posledných rokoch sme proti nim odohrali niekoľko veľmi ťažkých súbojov, vieme, čo teda čaká,“ podotkol. Zrejme však nemal na mysli duel spred dvoch rokoch, ktorý sa odohral práve tu v Rige. Na MS 2021 Slováci prehrali so Švajčiarmi zahanbujúco 1:8.

„Musíme byť pripravení. Budú plní energie, majú za sebou dva dni voľna. Ale my sa na nich nachystáme,“ poznamenal.

Lubor Hudáček Čítajte viac Hudáček si sypal popol na hlavu, čakal trest, ktorý neexistuje: „Chcem aj Švajčiarom dokázať, že… Že?“ zasekol sa na chvíľu

Súčasťou prípravy bola aj Fischerova účasť na zápase Slovensko – Kanada (1:2 sn). Priznal, že na svojho najbližšieho súpera sa bol pozrieť a odniesol si aj cenné poznatky. Napríklad také, že Slováci sa nechávajú zbytočne vylučovať, čo vtipne oglosoval.

„Bol by som rád, keby na trestnej lavici sedeli tak dlho ako proti Kanade. To by bolo fajn. To by sa mi veru páčilo,“ usmieval sa.

Potom vážne dodal: „Bojovali ste tvrdo. Boli ste nebezpeční. Pri hre päť na päť ste boli Kanade vyrovnaným súperom. Aj brankár, nad ktorým videl otáznik, bol dobrý,“ uznal Fischer. Mimochodom, Samuel Hlavaj, ktorý takmer vychytal Kanadu, nastúpi aj dnes proti Švajčiarom.

Meno Patrick Fischer musí byť slovenským fanúšikom známe. Nieže by tento bývalý hokejista spravil dieru do sveta – v zámorí sa ohrial len jednu sezónu – ale vzájomných zápasov so Slovákmi odohral nespočetne veľa.

Slovensko, Kanada Čítajte viac Kanaďania mali proti Slovákom na mantineli mená, čísla i fotografie rozhodcov. Bavili sa s nimi ako s kamošmi

Hral napríklad aj vo štvrťfinále na majstrovstvách sveta 2004 v Prahe, kde Slováci zdolali Švajčiarsko 3:1. Za tím Jána Filca vtedy nastúpili veľké mená – Šatan, Hossa, Gáborík, Demitra, Chára…

To boli časy, keď sme si Švajčiarsko do play off zápasu vyslovene želali. Niežeby ho niekto podceňoval, ale bol to zakaždým najpriechodnejší súper. Nuž, ubehlo 20 rokov a na hokejovej scéne je všetko inak.

Dnes má Švajčiarsko viac hokejistov v NHL ako Slovensko. Rozdiel v kvantite je síce malý, ale v kvalite výrazne väčší.

Patrick Fischer na švajčiarskej striedačke. Foto: ČTK / AP / Roman Koksarov
Patrick Fischer, Patrick Fischer na švajčiarskej striedačke.

Čo sa stalo za ten čas so švajčiarskym hokejom?

„Spravili sme obrovský progres. Posledné dve dekády sa náš hokej výrazne profesionalizuje. Do hokejového kolotoča prúdi viac detí, viac trénerov, chodia k nám kvalitnejší cudzinci. Jednoducho sme vyrástli a ak sa to skĺbi s dobrou generáciou hráčov, potom sme tam, kde sme.“

Následne sa vrátil do čias, kedy Švajčiarsko vo svetovom hokejovom meradle naozaj veľa neznamenalo.

„Vždy zvyknem vravieť, že keď som ja hrával – a to je už takmer 30 rokov – boli sme len amatéri. Na papieri sme síce boli profesionáli, ale podmienky, v akých sme pracovali, boli amatérske. Odvtedy však stúpame. Nepretržite,“ zamyslel sa Fischer.

Počas rozhovoru nemal veľké gestá, pre duelom so Slovenskom sa k súperovi vyjadroval s veľkým rešpektom.

„Kedysi sme boli za vami, dnes sme podobný level, niekde na 6.-8. priečke. Spolu s vami a Nemeckom. Vždy hráme proti sebe vyrovnané zápasy,“ podotkol.

Všimol si však slovenský progres. Vraví, že v posledných rokoch sa posúva aj hokej pod Tatrami a v kategórii do 18 a 20 rokov je dnes pred Švajčiarskom.

„Slovensko čaká na novú generáciu a potom možno prídu noví Hossovia, Chárovia a podobne,“ uznanlivo pokýval hlavou.

hlavaj ms hokej Čítajte viac Recept ako zažiariť na MS? Pošlite brankára chytať do extraligy. Odpisovaní Slováci sa pýtajú do sveta

O zlatých cieľoch rozprával opatrne. Nechcel sa pasovať do role favorita, aj keď boj o vzácnu trofej vopred neodmietol.

"Dvakrát sme prehrali vo finále MS a nezabudli sme na to. Samozrejme, náš cieľ je raz vyhrať titul, ale nebude to ľahké. Všetci sa o to snažíme, nemusíme presviedčať hráčov z NHL, aby prišli na MS.

Sme malá krajina ako Slovensko, ale naši hráči majú záujem reprezentovať. Vedia, že môžeme vyhrať a chcú byť toho súčasťou," dodal na záver.

Najvyťaženejší tréneri Slovenska na MS v hokeji Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček trénerov podľa počtu...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2023 v hokeji #švajčiarski hokejisti #Patrick Fischer