Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prečo hokejisti v Rige cestujú na tréning s obutými korčuľami v MHD? O zákulisí majstrovstiev s našimi reportérmi

Slovenskí hokejisti sú na svetovom šampionáte v Lotyšsku a Fínsku po úvodných troch zápasoch a zisku štyroch bodov v skvelej pozícii tímu, ktorý si získal rešpekt súperov, aj zahraničných novinárov, hovoria v podcaste denníka Pravda športoví reportéri Martin Prosnan a Michal Bakaj.

18.05.2023 06:05
debata

Zápas so Švajčiarskom, ktoré je podľa mnohých jedným z favoritov na zlato, určí akú šancu majú Slováci na postup ďalej. S našimi reportérmi sme sa v podcaste denníka Pravda rozprávali aj o tom, prečo je v Lotyšsku návštevnosť turnaja zatiaľ sklamaním, alebo prečo tam naši hokejisti cestujú na tréningy s obutými korčuľami v autobusoch MHD.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Pozitívnym prekvapením ohľadom nášho tímu je jednoznačne výkon obrany a brankárov, od ktorých neboli veľké očakávania. Mužstvo však trpí na menší počet striel. „Tréneri hráčom stále prízvukujú, aby sa tlačili do bránky, častejšie strieľali, nevymýšľali zbytočné nahrávky, nehrali na krásu, ale aby hrali tvrdý a účelný hokej, možno aj so špinavými gólmi, pretože, naozaj, niekedy trpíme na krásu,“ hovorí Michal Bakaj.

„Všetky, nie veľmi pozitívne predpoklady, sa po štarte šampionátu obrátili naruby,“ dodáva Martin Prosnan. „Obrana je skvelá, hráme výborné oslabenia, chalani sa hádžu do striel. Možno je aj fajn, že v tomto tíme nie sú žiadne veľké hviezdne mená, ktoré by sa možno až takto na ľade neobetovali.“

Po troch úvodných zápasoch si dali hráči deň bez tréningu, počas ktorého si vyvetrali hlavy, viacerí doslovne, na prechádzke v meste, alebo išli na rehabilitáciu či do posilňovne. „Na favorizovaných Švajčiarov sú pripravení, na tréningu mali dobrú náladu. Majú o bod viac ako očakávali, takže idú do toho s nadšením,“ opisuje dojmy Bakaj.

Martin Prosnan dodáva, že hráči si zároveň uvedomujú, že so Švajčiarmi ich čaká naozaj ťažký zápas. „Rozprávali sme sa s Liborom Hudáčkom, o jeho zbytočných fauloch. Povedal, že si dá väčší pozor. On považuje Švajčiarov za najlepší tím v našej skupine, ktorí si prišiel po zlato.“

A prečo musia hokejisti v Rige cestovať na tréningy v dresoch a s obutými korčuľami v autobusoch MHD? V meste je síce pomerne nová a moderná hokejová hala, nemá však tréningovú plochu. Na tú hokejisti dochádzajú do tri kilometre vzdialenej menšej haly, ktorá zasa nemá šatňu. Športovci tam tak cestujú už v plnej výbave pripravení na ľad vyhradenými autobusmi MHD, aby sa do autobusu zmestili aj s výbavou.

„Áno, je to trochu úsmevné. Nie často sa vidí, že hokejisti vo výstroji nastupujú do autobusu mestskej hromadnej dopravy. Domáci však varia z toho, čo majú. Prosto, tam nie je kde sa prezliekať, je to ďaleko, tak to robia tak, ako vedia,“ hovorí reportér Prosnan.

Ako aktuálne vnímajú Lotyši hokej a svetový šampionát a ako to ovplyvnila vojna na Ukrajine? Aké nehokejové ťahy používajú počas hry Kanaďania? Ktoré tímy sú na základe úvodných zápasov favoritmi na medaily? Vypočujte si v podcaste denníka Pravda.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Lotyšsko #MS 2023 v hokeji #Počúvajte Pravdu