Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päťgólová kanonáda Kanady. Lotyši s druhým víťazstvom, preskočili Slovensko

Lotyšskí hokejisti vyhrali v stredu v "slovenskej" B-skupine MS nad Nórskom 2:1. Kanada si bez problémov poradila s Kazachstanom 5:1. Druhý stredajší zápas v Rige mal jednoznačný priebeh od prvého od prvého striedania a javorový list sa dostal na čelo tabuľky.

17.05.2023 17:56 , aktualizované: 21:38
Latvia Hockey Worlds Foto: ,
Skóre zápasu otvoril už po devätnástich sekundách zápasu najrýchlejším gólom na MS kanadský obranca Mackenzie Weeger.
debata (2)

Švajčiari majú však svoj štvrtý zápas k dobru a v prípade štvrtkového víťazstva nad Slovenskom by sa dostali opäť do priebežného vedenia.

Práve súboj so Švajčiarmi je ďalším bodom programu javorového listu v Rige. Zápas o možnú najlepšiu východiskovú pozíciu do štvrťfinále sa hrá v sobotu o 15.20 (SELČ). Kazašský tím narazí v piatok o 19.20 na slovenských hokejistov.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023

B-skupina:
Kanada – Kazachstan 5:1 (4:1, 0:0, 1:0)
Góly: 1. Weegar (Blais, Veleno), 6. Crouse (Weegar, Quinn), 8. Crouse (Laughton, Barron), 20. Veleno (Blais), 42. Blais (Veleno, Lucic) – 10. Beketajev (Danijat, Rymarev). Rozhodcovia: Heikkinen (Fín.), Hürlimann (Švaj.) – Hynek (ČR), Nothegger (Rak.), vylúčení: 1:0 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 3411 divákov.
Kanada:
Hofer – Weegar, Middleton, Bear, Hunt, Myers, Joseph, Barron – Blais, Veleno, Lucic – Quinn, Laughton, Crouse – Carcone, McBain, Neighbours – Toffoli, Glass, Krebs – Fantilli
Kazachstan:
Bojarkin – Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Koroľov, Gaitamirov, Butenko, Dichanbek – Rymarev, Šestakov, Starčenko – Michailis, Muchametov, Muratov – Rachmanov, Omirbekov, Savickij – Kaijržan, Mangisbajev, Musorov

V 19. sekunde bolo 1:0, po piatich minútach 2:0 a opäť exceloval obranca Mackenzie Weegar. Onedlho favorit viedol o tri góly a s Kazachmi to vyzeralo zle-nedobre.

V 10. minúte Beketajev nachytal Hofera z uhla už za bránkovom čiarou a Kanaďania nečakane vypli. Až keď súper ku koncu 20-minútovky dvakrát zahrozil, strelili štvrtý gól, ktorý zrejme spečatil osud druhého dejstva.

Patrik Koch Čítajte viac Zaujal tvrdou hrou. Slovenského mladíka si všímajú v NHL, ukradnú ho českému majstrovi?

To totiž hokejovo nestálo za zmienku, takže aspoň štatisticky – vylúčený bol Weegar, ako jediný hráč zápasu. V tretej časti Kanada pridala ešte jeden gól, ale nebol to kapitán Tyler Toffoli.

Ten po troch zápasoch s obrovským množstvom streleckých pokusov a s nula zásahmi hral vo štvrtom útoku a bol nenápadný.

Rozhodli dva zásahy v priebehu 39 sekúnd

Domáci, hnaní v Rige hlučným publikom, nedokázali skôr rozhodnúť napriek streleckej prevahe, na druhej strane Nóri, ktorí na šampionáte využili prvé dve presilovky, prehajdákali ďalších 16 v sérii. Lotyšsko má tak na konte päť bodov a v tabuľke sa posunulo na 4. miesto pred Slovensko.

Lotyši sa v piatok o 15.20 (SELČ) stretnú so Slovinskom, Nóri si dva dni oddýchnu a v sobotu o 11.20 nastúpia proti Čechom.

B-skupina (Riga):
Lotyšsko – Nórsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Góly: 24. Abols (Balcers, Daugavinš), 24. Andersons (Keninš) – 35. Hoff (Östrem Salsten). Rozhodcovia: Bloski (Kan.), Schrader (Nem.) – Davies (USA), Niittylä (Fín.), vylúčení: 7:8 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6872 divákov.
Lotyšsko:
Šilovs – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš, Abols, Balcers – Dzierkals, Batna, Rob. Bukarts – Keninš, Smirnovs, Andersons – Indrašis, Džerinš, Rich. Bukarts
Nórsko:
Haukeland – Nörstebö, Lilleberg, Andersen, Johannesen, Kasastul, Krogdahl, Hansen – T. Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen – Martinsen, Trettenes, Olden – Hof, Östrem Salsten, Vesterheim

Prvé dve tretiny sa niesli jasne v znamení hernej prevahy domácich a to aj napriek trom presilovkám Nórov. Tí ich hrali priam katastrofálne, v prvej nielenže nevystrelili, ale s pukom v pásme vydržali len pár sekúnd.

Lotyši v snahe za každú cenu streliť gól, nechávali súperovi priestor na prečíslenia, ale chýbala kvalita v zakončení. Podobne aj na strane mierneho favorita, ktorý však streleckú nemohúcnosť predsa zlomil v presilovke na začiatku druhej časti. Domáci hnaní publikom vzápätí po 39 sekundách od prvého gólu zvýšili na 2:0 a neustále súpera „dusili“.

Andres Ambühl Čítajte viac Farmárov syn by o Slovákoch mohol napísať knihu. Bude to bitka, dvíha prst ikona švajčiarskeho hokeja

Nóri sa v druhom dejstve dostali k prvej a jedinej strele do priestoru medzi žrde až po 14 minútach, ale Hoff z nej znížil. Lotyši mali v tejto fáze 17 striel na bránku. Tento moment určil ráz tretej časti, Lotyši nechali sprvoti otvorenú hru a keď sa im v úvodnej 10-minútovke nepodarilo skórovať, postupne sa sťahovali do ulity.

Nóri potom opäť predviedli, že početná výhoda je pre nich trest a v následnej hre 4na4 Haukeland zlikvidoval obrovskú šancu Balinskisa. Záverečná presilovka s odvolaným brankárom Nórom opäť našepkala, že hokej je nielen o korčuľovaní a fyzických súbojoch.

Najvyťaženejší tréneri Slovenska na MS v hokeji Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček trénerov podľa počtu...
SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023
2 debata chyba
Viac na túto tému: #nórski hokejisti #lotyšskí hokejisti #MS v hokeji 2023