Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľudia kupujú drahé lístky, výhra nad Českom je pre nich. Lotyši dokázali to, čo sa im nikdy predtým nepodarilo

Mala to byť hra mačky s myšou. Výsledok však dopadol presne opačne.

16.05.2023 06:25
Lotyšsko MS Foto:
Gólová radosť hokejistov Lotyšska v zápase proti Česku na MS 2023.
debata

Hokejisti Lotyšska včera večer oslavovali historickú výhru nad Českom. Bronzový tím z vlaňajších MS zdolali na svetových šampionátoch vôbec prvýkrát v histórii.

O dôležitom víťazstve 4:3, ktoré udržalo domáci tím v hre o postup do štvrťfinále, rozhodol v poslednej minúte predĺženia útočník Oskars Batna.

Hlavaj Slovensko Čítajte viac Brankár z extraligy? Veľký problém! Kanadský tréner po zápase nad Hlavajom krútil hlavou

Po zápase nastali emotívne momenty. Domáci hráči, ktorí v sobotu prehrali so Slovenskom 1:2, sa pochytali okolo ramien a spolu s 8-tisíc fanúšikmi v zaplnenej Riga Aréne si zaspievali lotyšskú hymnu.

"Neskutočné pocity. Historicky prvá výhra nad Českom chutí skvelo. Dva body berieme všetkými desiatimi a bojujeme ďalej. Proti Slovákom sme síce prehrali len 1:2, ale súpera sme pustili do viacerých prečíslení.

Dnes sme si na to dali pozor a slávili úspech. Hrali sme viac kompaktne. Úspešní sme len vtedy, ak hráme ako tím," povedal nám po zápase Rodrigo Abols.

Mohutný útočník, ktorý v minulej sezóne viedol z pozície kapitána švédsky klub HK Örebro, ďakoval fanúšikom za podporu.

„Táto výhra je pre ľudí. Kupujú drahé lístky, aby nás videli v akcii a my ich chceme potešiť čo najlepším výkonom,“ pokračoval.

Lotyši vybojovali prvú výhru na turnaji a do tabuľky B-skupiny získali dva body. Zostali tak v hre o postup do štvrťfinále.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023

"Odohrali sme len tretí zápas, všetko je otvorené. Slováci zobrali bod Kanade, my zase dva Čechom. Skupina je vyrovnaná, je dosť možné, že sa o postupujúcich rozhodne až v posledných zápasoch.

Teraz nám stúplo sebavedomie, budeme si viac veriť. Urobíme maximum, aby sme vybojovali play off," burcoval krídelník, ktorý v sobotu strelil jediný gól Lotyšov do bránky Slovenska.

Pre rodáka z Rigy znamená domáci šampionát veľa. Predtým, ako si so spoluhráčmi a divákmi zaspievali po výhre hymnu, usmiaty kýval do publika.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Čítajte viac Po poslednej otázke sa Ramsaymu od dojatia zaleskli oči. Zo zápasu s Kanadou si odniesol ťažké srdce

"Zdravil som manželku a jej brata. Zrejme je to poslednýkrát v mojej kariére, čo mám príležitosť hrať na domácich MS pred zrakmi rodiny a známych.

Snažím sa užiť si každý moment, atmosféra je na každom zápase fantastická. A teraz už musím ísť, prepáčte, čakajú ma oslavy v šatni," rozlúčil sa so širokým úsmevom Abols.

Nečakaná strata pre Čechov

Český tím, ktorému včera chýbali zranení útočníci Filip Chytil s Filipom Chlapíkom, nečakane stratil prvé body.

"Lotyši mali pred týmto zápasom nula bodov, nastúpili namotivovaní. V nedeľu mali deň voľna, my sme hrali, ale to nie je žiadna výhovorka. Hrali dobre, bolo ťažké dostávať sa zo súbojov.

Je to škoda. Ak by sa nám podarilo dnes odniesť dva body, boli by sme spokojní. Žiaľ, nestalo sa," hodnotil Roman Červenka.

VIDEO: Atmosféra v Rige pred zápasom Slovensko – Kanada

Video

Český kapitán súhlasil s Abolsom, že B-skupina je veľmi vyrovnaná.

„Sme si toho vedomí. Bude rozhodovať každý zápas, nikto vám nedá body zadarmo. Na každého súpera sa treba dobre pripraviť a podať výkon, ktorý vám zabezpečí body,“ vravel.

Hostia ešte tri minúty pred koncom III. tretiny prehrávali, na 3:3 vyrovnal Michal Kempný. V predĺžení však udrel Batna.

Šimon Nemec Čítajte viac Keď o ňom Ramsay hovorí, viete, že ho má rád. Chlapec, ktorý ešte nedávno upratoval autobus, prišiel pomôcť

"Teší nás, že sme bojovali a podarilo sa nám vyrovnať. Ale lepšie by bolo, ak by sme v predĺžení skórovali my a mohli si po zápase vypočuť našu hymnu.

Lepší bod ako žiadny, ale chceli sme vyhrať. Máme pred sebou ešte štyri zápasy, uvidíme, na čo nám bude celkový zisk stačiť," dodal Červenka.

Ďalším súperom Čechov budú vo štvrtok Slovinci. Lotyšsko bude v akcii v stredu, vyzve Nórsko.

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hokej #Lotyšsko #MS 2023 #Riga 2023