Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvá senzácia na MS! Česi šokujúco prehrali s Lotyšmi, tí udreli v závere predĺženia. Švédi získali skalp Fínov

Prekvapivý výsledok sa zrodil v zápase MS skupiny B medzi Českom a Lotyšskom. Lotyšskí hokejisti zvíťazili v pondelkovom zápase 4:3 po predĺžení. Z víťazstva sa tešia aj Švédi, ktorí zdolali Fínov 2:1 po nájazdoch.

15.05.2023 21:55 , aktualizované: 22:20
Lotyšsko Riga šport hokej MS2023 A ČR Foto: ,
Lotyši majú prvé body na domácom šampionáte.
debata (1)

Prvý triumf lotyšského tímu na tohtoročnom šampionáte zariadil v záverečnej minúte predĺženia Oskars Batna.

Český tím nastúpil v Rige proti domácim bez dvojice zranených útočníkov Filipa Chytila a Filipa Chlapíka.

V úvodnej tretine boli aktívnejší Lotyši, ktorí prestrieľali favorita 13:4, no v prvom dejstve sa presadil iba Čech David Němeček.

Video

Domáci v prostrednej časti v priebehu 62 sekúnd otočili skóre zásluhou Rihardsa Bukartsa a Martinša Dzierkalsa.

Po tom, čo Oskars Cibulskis v 46. minúte poslal Lotyšsko do vedenia 3:2, to vyzeralo, že outsider duelu získa všetky body.

Napokon však v závere poslal zápas do predĺženia Michal Kempný, no lotyšský tím sa radoval nakoniec z extra bodu v predĺžení, ktorý zabezpečil v 65. minúte Batna.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Čítajte viac Po poslednej otázke sa Ramsaymu od dojatia zaleskli oči. Zo zápasu s Kanadou si odniesol ťažké srdce

Česi majú po troch zápasoch 7 bodov a patrí im priebežne 2. miesto v tabuľke.

Na svoj štvrtý duel v skupine nastúpia vo štvrtok o 15.20 SELČ proti Slovinsku, Lotyšsko čaká v stredu o 15.20 zápas s Nórskom.

Lotyši nastúpili po prehrách s Kanadou a Slovenskom do duelu veľmi aktívne. Blízko otvorenia skóre bol v 4. minúte kapitán Daugavinš, ale Hrubec včas vystrelil pravý betón.

Česi ustáli úvodný nápor domáceho tímu a v 9. minúte udreli, keď sa strelou spoza hráča presadil Němeček.

Lotyši v prvom dejstve prestrieľali Čechov v pomere 13:4. Domáci pokračovali v aktivite aj v prostrednej časti a boli odmenení.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023

V 23. min nahodil puk od modrej čiary Rihards Bukarts a prekvapil Hrubca. Už o 62 sekúnd sa do výbornej streleckej pozície dostal Dzierkals a strelou nad lapačku poslal Lotyšsko do vedenia.

V 30. minúte však domáci vyrobili jednu z mála chýb v obrannom pásme a elitný český útok to nekompromisne potrestal.

Červenka poslal puk na nekrytého Kubalíka a ten vyrovnal na 2:2. V 39. minúte zabránil už takmer istému gólu lotyšský brankár Šilovs, ktorý predviedol pekný zákrok pri zakončení Černocha.

V 46. minúte Lotyši opäť bez váhania nahodili puk po vhadzovaní smerom na Hrubca a strela Cibulskisa s prispením teču brániaceho Jordána skončila v bránke – 3:2.

Outsider zápasu však napokon nápor Česka nezvládol a pasívna hra sa mu vypomstila.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

V 57. minúte ukázal prehľad v hre Červenka, ktorý pripravil gólovú pozíciu Kempnému a ten poslal zápas do predĺženia.

V ňom sa čakalo na gól až do poslednej minúty, v ktorej rozhodol o dvojbodovom víťazstve domáceho tímu Batna.

Hlasy aktérov /zdroj: hokej.cz/

Kari Jalonen, tréner ČR: „V prvej tretine sme nehrali dobre, Lotyšsko malo navrch. Zvyšok zápasu sa mi z našej strany páčil. Neviem, prečo sme nezachytili štart, nemali sme rýchlosť a boli sme pod tlakom. Inak to bol skvelý zápas, výborná atmosféra. ‚Comeback‘ v tretej tretine ukázal náš charakter. V predĺžení sme mali viac šancí, ale oni jednu svoju využili.“

Michal Jordán, obranca ČR: „Je to ťažké, bol to vyrovnaný zápas. Bolo dobré, že sme na konci vyrovnali, ale, žiaľ, prehrali sme v predĺžení, kde boli šance na oboch stranách. Mali sme to na hokejke, ale taký je niekedy hokej. Pred nami sú ďalšie zápasy, oddýchneme si a verím, že do ďalšieho zápasu vletíme a vyhráme ho.“

B-skupina

Lotyšsko – Česko 4:3 pp (0:1, 2:1, 1:1 – 1:0)

Góly: 23. Rih. Bukarts (Cibulskis, Džerinš), 24. Dzierkals (Freibergs, Balcers), 46. Cibulskis (Andersons, Smirnovs), 65. Batna (Jaks) – 9. Němeček (Beránek, Černoch), 30. Kubalík (Červenka, Dvořák), 57. Kempný (Červenka, Kubalík).

Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Hürlimann (Švajč.) – Nothegger (Rak.), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 7780 divákov.

Česko: Hrubec – Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán, Zbořil, Němeček, Knot – Červenka, Sedlák, Kubalík – Smejkal, Špaček, Kaut – Flek, Sobotka, Tomášek – Voženílek, Černoch, Beránek

Lotyšsko: Šilovs – Žile, Balinskis, Jaks, Mamčics, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols, Daugavinš – Rob. Bukarts, Batna, Dzierkals – Andersons, Smirnovs, Keninš – Rih. Bukarts, Džerinš, Indrašiš – Ločmelis

A-skupina

Fínsko – Švédsko 1:2 sn (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0, 0:1)

Góly: 47. Lamikko (Pesonen, Kapanen) – 38. Lindberg (Zetterlund, Berggren), rozh. nájazd Raymond.

Hráči s najtvrdšou strelou na MS aj so Slovákmi Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Pozrite si akou rýchlosťou pália na brankárov...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2023