Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Keď o ňom Ramsay hovorí, viete, že ho má rád. Chlapec, ktorý ešte nedávno upratoval autobus, prišiel pomôcť

Chvály spoza oceánu

Je zrejmé, že reprezentuje rád. A je to aj pochopiteľné, keďže práve zápasy v národnom tíme ho katapultovali do veľkého hokejového sveta.

Nemec bol vlani v lete veľkou hviezdou draftu do NHL. Že si ho vyberú z pomerne vysokej pozície, bolo jasné, že to však bude z 2. miesta, prekvapilo mnohých. Keď sa na pódium postavili zástupcovia New Jersey Devils, spojenie Nemec a HK Nitra leteli do sveta.

„Som nesmierne prekvapený, je to úžasné. Slováci na prvom a druhom mieste. Keď sme boli deti, snívali sme o tom a teraz sa to splnilo,“ povedal priamo v dejisku veľkej udalosti. Rovnako sa tešil z prvého miesta Juraja Slafkovského a 22. Filipa Mešára. Všetci traja sú veľkí kamaráti.

Nemec má za sebou prvý rok v zámorí. Aj keď veľmi chcel, do NHL ešte nenazrel. Nič to však neznamená, lebo kariéru má stále len pred sebou. V AHL však ukázal veľký potenciál. V 71 zápasoch zaznamenal 38 kanadských bodov. Bilancia výborná aj pre útočníka.

On je však obranca…

„O moju ofenzívu sa neboja. Musím však ešte doladiť určité detaily v defenzívnej stránke,“ uznal.

„Na svoj vek je neskutočne hokejovo vyspelý. Na ľade pôsobí pokojne, robí minimum chýb. Nenaháňa hru, počká, kým príde za ním. Máte z neho dojem, že seniorský hokej hrá už dlho,“ chválil kolegu z obrany Kanaďan Tyler Wotherspoon.

Slovenská trojica v 1. kole draftu NHL 2022 -... Foto: SITA/AP, Graham Hughes
slafko mešár nemec Slovenská trojica v 1. kole draftu NHL 2022 - Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Filip Mešár.

Podobného názoru je aj tréner Comets Kevin Dineen.

„Vôbec sa nestresuje, za žiadnych okolností. Jednou z jeho silných stránok je schopnosť, akou vstrebáva tlak. Urobil značný progres a to platí nielen o jeho hre, ale aj o spôsobe, akým sa aklimatizoval na život v Severnej Amerike,“ vraví.

Jednoducho budúca hviezda bez veľkých manierov. Keď Nemcovi po olympiáde v Pekingu dali otázku, či mu popularita neprekáža, iba sa pousmial. „Zatiaľ som vo fáze, že nie. Nič prehnané sa okolo mňa nedeje,“ vravel.

To sa však môže rýchlo zmeniť, namietali sme. „Môže, ale toto dnes vôbec neriešim. Budúcnosť ukáže a ja sa potom zariadim,“ doplnil.

Ramsay ho má evidentne rád

Azda nielen pre výnimočné hokejové vlastnosti, ale aj skromnosť a tímový charakter ho má Ramsay rád. Akonáhle skúsenému Kanaďanovi podsuniete priezvisko Nemec, zvyčajne mu začnú hrať kútiky. Chvíľu sa zatvári, že nevie, o koho ide, a potom z nebo vyhŕkne: Ach áno, Šimon!"

Rodák z Toronta v ňom vidí obrovský potenciál. Hovorí o ňom, ako o budúcej hviezde NHL. Je však opatrný, nechce vytvárať naňho veľký tlak. Opakuje, že má len 19 rokov.

A má preňho jednu radu. Nemec vraj chce robiť na ľade príliš veľa, namiesto toho, aby hru zjednodušoval.

Šimon Nemec. Foto: TASR, Jaroslav Novák
5 Nemec Šimon Nemec.

„Ale má všetky zbrane na to, aby bol svetovým hráčom. Dokáže zo spoluhráčov na ľade robiť lepších, musí mať však nad svojou hrou kontrolu,“ vysvetľuje Ramsay.

Jeho prednosti sú zrejmé. Nemcovo hokejové IQ je azda najsilnejšou stránkou jeho hry. Neustále akoby skenoval ľad – často ešte predtým, než dostane puk. Má vrodený zmysel predvídať, kam sa hra uberie a kde nájde svojich spoluhráčov.

Tento nevšedný hokejový intelekt spája aj so silnými korčuliarskymi schopnosťami a ochotou vyviesť puk z pásma, čo z neho robí cennú zbraň pri prechode do ofenzívy.

Nemec sa pravidelne zapája do útočných akcií. Skauti mali o ňom pred lanským draftom v zápisníkoch poznačené, že sa z neho občas stáva dokonca štvrtý útočník, čo pre jeho tím vytvára neuveriteľné možnosti.

Nuž, toto by sa Slovákom mohlo zísť…

V Rige je od soboty. Včera si vyskúšal ľad v tréningovej Daugava aréne a zdalo sa, že je spokojný. „Spal som skoro osem hodín. Stihol som si už pozrieť mesto, je nádherné. Ale som tu preto, aby som hral hokej,“ pousmial sa.

Možnosť bude mať už dnes. Proti Kanade. A keď počuje slovo Kanada, motivovať ho netreba.

Ramsay hokej Čítajte viac Ramsay hýril dobrou náladou. Hovoril o hráčoch s potenciálom na NHL i tabletkách, ktoré si dáva pred zápasom

„Tento rok nám nedopraje. Slovensko s ňou prehralo na šampionáte do 20 i 18 rokov. Verím, že to teraz proti javorovým listom zlomíme. Majú viacerých hráčov z NHL, môžem sa proti nim ukázať. Možno zápas budú sledovať aj v New Jersey a povedia si, že si zaslúžim hrať v profilige,“ vyhlásil.

Dobrá správa. Chlapec z nitrianskeho autobusu si chce otvoriť ďalšie dvere.

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Šimon Nemec