Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lotyšský novinár: Slovensko? Bolo v ňom viac nosičov klavírov ako samotných virtuózov. Aj tak to na nás stačilo

Vo včerajšom zápase Slovenska proti Lotyšsku (2:1) šlo o veľmi veľa. Každý vedel, že to síce nebude priama bitka o štvrťfinálovú miestenku, ale víťaz k nej bude rozhodne bližšie ako porazený.

14.05.2023 20:00
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Foto: ,
Stanislav Škorvánek kryje puk, pomáha mu Samuel Kňažko.
debata (31)

Slováci napokon po urputnom boji vyhrali najtesnejším rozdielom. Lotyšské médiá deň po dueli hodnotia toto vystúpenie ako zlyhanie ich hokejovej reprezentácie. Portál sportacentrs.com vyrukoval s pomerne kritickým komentárom z pera skúseného novinára Janisa Matulisa.

Hoci ten uviedol svoje názory pod titulkom „Prehra so Slovákmi ešte nie je koniec sveta“, v ostatných riadkoch bol však k bielo-bordovému výberu celkom ostrý.

Začína dianím pred koncom zápasu, keď Lotyši mali presilovku o dvoch hráčov. Trvala minútu a osem sekúnd a za ten čas ani raz nevystrelili na bránku.

„Chýbal chlad alebo hokejové umenie? A mohlo to byť inak? Ak žijeme v našom imaginárnom svete, tak určite áno. Vidíte, v tejto slovenskej reprezentácii nie sú žiadni brankári!“ začína svoju úvahu s tým, že Lotyši mohli pokojne Ramsaymu požičať jedného zo svojich troch gólmanov.

Ramsay hokej Čítajte viac Ramsay hýril dobrou náladou. Hovoril o hráčoch s potenciálom na NHL i tabletkách, ktoré si dáva pred zápasom

Inak povedané, Slováci podľa Matulisa prišli na šampionát v bránkovom priestore bez veľkého mena a každý z trojice Šilovs, Punenovs, Gudlevskis by pokojne mohol chytať s dvojkrížom na hrudi.

Vo svojom komentári píše, že Slováci pricestovali do Rigy s výberom, ktorého hráči odohrali v NHL dovedna len 30 zápasov. „Pri porovnaní skladby oboch národných tímov bolo na papieri favoritom Lotyšsko,“ myslí si novinár.

Následne vyťahuje sezónne štatistiky a poukazuje na fakt, že spomedzi Slovákov sa v českej extralige výrazne presadil len Libor Hudáček s bilanciou 20 gólov a 12 asistencií. Údajne len on mohol konkurovať Robertovi Bukartsovi (21+26).

„A zvyšok slovenského tímu? Bolo v ňom viac nosičov klavírov ako samotných virtuózov… Nuž, títo nosiči klavírov síce nenaplnili Šilovsovu bránku gólmi, stačili dva puky. Na víťazstvo to však bolo dosť. A zrejme aj na štvrťfinále,“ píše.

Milan Lucic, Zdeno Chára Čítajte viac Zhrbený Srb zavolal: „Kanada, prosím, vezmi aj mňa.“ Favorit vybehne na Slovákov so svedectvom o drine

Matulis sa následne pohral s číslami a menoval lotyšských hráčov, ktorí majú za sebou pomerne dobrú sezónu. Spomenul Bukartsa, Abolsa, Daugavinša, Indrašisa. Potom však pridáva zaujímavú pointu.

„Ale Stanley cup a ďalšie poháre putujú tým mužstvám, ktoré majú v strede skúseného muža, ktorý dáva góly vtedy, keď to najviac potrebujú.“ Tí Lotyši, ktorých spomínal vyššie, však v rozhodujúcich zápasoch play off vraj bodovo mlčali.

„Všetko napísané vyššie a veľa toho, čo ešte napísané nebolo, netreba brať ako osobnú urážku, ​​ale ak chceme (a chceme?) hrať štvrťfinále nášho domáceho šampionátu, tak musíme veci nazývať ich pravými menami,“ zdôraznil Matulis.

Hudáček hokej MS Čítajte viac Nespokojný Šatan: Bojujeme nielen so súpermi, ale aj proti pánom v pruhovanom

„Slovenská reprezentácia si 13. mája zaslúžila vyhrať. Najsmutnejšie na celom tomto príbehu je, že tento rok tu naozaj nemá najsilnejší tím. Lotyšská reprezentácia v takmer najlepšom zložení už nie je schopná poraziť ani silne oslabené Slovensko!“

Svoje zamyslenie však ukončuje v pozitívnejšom duchu. Akoby chcel povedať, že keď nejde o život, nejde o nič.

„Je jasné, že táto prehra 1:2 nie je koniec sveta. Ako povedal Ted Nolan po jednej z prehier na šampionáte 2013 v Helsinkách: Hokej je len hra! Skutočný život sa odohráva mimo tejto haly.“

Tuhý boj. Ohlasy po výhre Slovákov nad Lotyšmi Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
IIHF.com: Slovenskí hokejisti vyhrali prvý...
31 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #lotyšskí hokejisti