Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi si poradili aj s Kazachmi, Zbořil hovoril o zvláštnom zápase. Kanaďania otočili proti outsiderovi

Českí hokejisti vyhrali v nedeľu v A-skupine 86. MS v Rige na Kazachstanom 5:1. Mužstvo, ktoré v úvodnom zápase v lotyšskom dejisku šampionátu zdolalo Slovákov (3:2), sa trápilo v druhej časti, ale v tretej zlomilo čiastočnú streleckú nemohúcnosť.

14.05.2023 14:00 , aktualizované: 22:09
Česko, hokej Foto: ,
Českí hokejisti sa tešia z gólu v zápase proti Kazachstanu.
debata (1)

Česi odohrajú tretí zápas na turnaji v 24-hodinovom intervale v pondelok o 19.20 (SELČ) proti Lotyšsku, kazašský tím sa v rovnakom čase, ale v utorok stretne so Švajčiarskom.

B-skupina:

Česko – Kazachstan 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)
Góly: 9. Zbořil (Sobotka, Sedlák), 16. Kubalík (Kempný, Sedlák), 42. Sedlák (Tomášek), 46. Košťálek (Červenka, Špaček), 59. Kubalík (Špaček, Košťálek) – 32. Muchametov (Muratov, Kaijržan). Rozhodcovia: Holm (Švéd.), (Fín.), Langin (Kan.) – Hofer (Nem.), Niitylä (Fín.), vylúčení: 1:7 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 3670 divákov.
Česko: Langhammer – Kundrátek, Kempný, Košťálek, Dvořák, Zbořil, Jordán, Knot, Nemeček – Kubalík, Chytil, Červenka – Kaut, Špaček, Smejkal – Sobotka, Sedlák, Tomášek – Voženílek, Černoch, Flek
Kazachstan: Šutov – Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Koroľov, Gaitamirov, Butenko, Dichanbek – Rymarev, Šestakov, Starčenko – Michailis, Grents, Savickij – Musorov, Omirbekov, Rachmanov – Kaijržan, Muchametov, Muratov

Prvá tretina patrila jasne favoritovi, ktorý sa aj pomerne rýchlo ujal vedenia. Výbornú vnútropásmovú akciu využil parádnou strelou Zbořil.

Ešte väčšou delovkou napol sieť Kubalík a ukončil strelecké trápenie Čechov v predĺženej a vyše minútu aj dvojnásobnej presilovke, v ktorej sériovo od modrej pálil Košťálek.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

Česi celkovo nenachádzali úplne vhodné finálne riešenia v ich obrovskej streleckej prevahe, v nej na bránku v priemere vystrelil takmer každú minútu. Mizéria v zakončení a postupne aj herný útlm po výpadku zraneného prvého centra Chytila vyústila v druhej tretine do kontaktného gólu Kazachov, ktorý prišiel krátko po nepremenenom trestnom strieľaní Kubalíka.

Obe mužstvá mali do prestávky každé ešte jednu veľkú šancu. Možnosť kazažského zvratu v treťom dejstve zahatala pohotovosť kanoniera Sedláka a onedlho sa v presilovke po azda desiatej strele od modrej dočkal aj Košťálek. Stav 4:1 favorita upokojil a v závere Kubalík opäť využil presilovku.

Dominik Kubalík, strelec dvoch gólov Česka: „Som veľmi rád, že to tam padlo, ale hlavne som rád, že to funguje tímu. Nielen našej formácii, ale vlastne všetkým. Mali sme tam slabšiu fázu a nevyužili sme nejaké šance, nemalo by sa to stávať, ale stáva sa to. Dá sa z toho poučiť a podstatné je, že sme to zvládli. Veľmi dobre nám šliapu presilovky a to je tiež dôležité.“

Jakub Zbořil, český obranca, strelec prvého reprezentačného gólu: „Bol to zvláštny zápas. Prvú tretinu sme ako-tak ovládali, ale v druhej sme im umožnili dostať sa do zápasu. Al v tretej tretine sme si povedali, že stačilo a vcelku sme si to odkontrolovali. Pred mojím gólom skvele clonil Lukáš Sedlák a bolo treba len zamieriť.“

Batyrlan Muratov, útočník Kazachstanu: „Myslím, že to bol dobrý zápas. Na prvú tretinu sme sa asi neskoncentrovali, ale v druhej sme sa zobudili. Učíme sa z takýchto zápasov a užívame si hokej na šampionáte.“ (zdroje: ČT Sport, iihf)

Švajčiari neinkasovali ani v druhom zápase

Hokejisti Švajčiarska zvíťazili nad Nórskom 3:0 vo svojom druhom zápase základnej B-skupiny MS v Rige.

Za víťazstvom vykročili sebaistým výkonom v prvej tretine, v ktorej svoju prevahu potvrdili dvomi gólmi. Skóre zápasu uzavreli počas hry súpera bez brankára a napokon neinkasovali ani v druhom zápase na turnaji.

S plným počtom bodov a skóre 9:0 sú spoločne s Kanadou na čele „slovenskej“ B-skupiny. Nóri majú jeden bod za prehru s Kazachstanom po predĺžení.

Nórsko nastúpi na ďalší duel v utorok od 15.20 SELČ proti Slovinsku, Švajčiari budú hrať v rovnaký deň od 19.20 s Kazachsta­nom.

B-skupina:

Nórsko – Švajčiarsko 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Góly: 9. Simion (Miranda, Glauser), 20. Glauser (Miranda, Simion), 58. Niederreiter (Bertschy, Richard). Rozhodovali: Sewell (Švéd.), Hribik – Hynek (obaja ČR), Briganti (USA), vylúčení: 5:7 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 3232 divákov.
Nórsko: **Arntzen – Nörstebö, Lilleberg, Johannesen, Bjorgvik Holm, Kasastul, Krogdahl, Hansen – Valkvae Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen – E. Salsten, Ostrem Salsten, Hoff – Martinsen, Trettenes, Olden – Olimb, Vesterheim, Haga – Granath
**Švajčiarsko:
Mayer – Kukan, Marti, Glauser, Moser, Loeffel, Geisser, Fora – Herzog, Corvi, Niederreiter – Ambühl, Malgin, Senteler – Simion, Haas, Miranda – Bertschy, Richard, Thürkauf

Nóri si chceli napraviť chuť po prehre s Kazachstanom, keď stratili dvojgólový náskok, no proti Švajčiarom zaostávali od prvých minút. Prvú tretinu prehrali na strely 1:12 a ich súper si dvomi gólmi vytvoril kľúčový náskok.

Do vedenia išli Švajčiari v 9. minúte, keď Simion strelou spomedzi kruhov využil prihrávku Mirandu. Druhýkrát sa radovali v 17. minúte, no trénerská výzva odhalila, že gólu Mosera predchádzal atak Ambühla na brankára Arntzena. V 20. minúte už bolo všetko v poriadku, keď Glauser využil nedôraz Nórov pred vlastným brankárom – 0:2.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Čítajte aj Lotyšský novinár: Slovensko? Bolo v ňom viac nosičov klavírov ako samotných virtuózov. Aj tak to na nás stačilo

Druhé dejstvo prinieslo viacero vylúčených, Nóri aj vďaka tomu vyrovnali hru, no skóre sa nezmenilo. Švajčiari kontrolovali zápas a hoci sa Nóri dostali do viacerých ofenzívnych akcií, vo finálnej fáze im chýbal moment prekvapenia. V 58. minúte sa odhodlali k hre bez brankára, no počas nej stratili útočné pásmo a Bertschy ponúkol gól Niederreiterovi – 0:3.

Christian Kasastul, obranca Nórska: „Švajčiari hrali veľmi dobre v útočnom pásme. Rýchlo si posúvali puk a pre nás bolo náročné získavať ho. My si musíme v ofenzíve vytvárať väčší tlak. V defenzíve sme hrali celkom dobre, ale máme za sebou dve prehry a s tým nie sme spokojní.“

Christoph Bertschy, útočník Švajčiarska: „Chceli sme o víťazstve rozhodnúť čo najskôr, no napokon to vyzeralo inak. Presvedčili sme sa však, že aj v tesných zápasoch sa držíme svojej hry. Sme dobre organizovaný defenzívny tím a máme dvoch skvelých brankárov. Naša druhá tretina nebola taká, akú sme chceli. Dôležité je, že nám vyšiel vstup do turnaja a počas víkendu sme získali plný počet bodov. Veľmi pozitívne je aj to, že sme nedostali gól, takže na úvod samé pozitívne správy.“ (zdroj: iihf.com)

Kanada otočila zápas so Slovincami

Hokejisti Kanady potvrdili pozíciu favorita a zdolali Slovinsko 5:2.

K víťazstvu zamierili po tom, čo tromi gólmi v druhej tretine otočili skóre a v záverečnej ho po sebaistom výkone navýšili. Po dvoch zápasoch majú na MS v Rige plný počet 6 bodov a sú na čele „slovenskej“ B-skupiny.

Slovinci prehrali oba doterajšie zápasy a po dni voľna nastúpia v utorok od 15.20 SELČ proti Nórsku. Kanada odohrá najbližší zápas v pondelok od 15.20 proti Slovensku.

B-skupina:

Slovinsko – Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2:)
Góly: 4. Drozg (Jeglič, Verlič), 56. Drozg (Ograjensek) – 22. Carcone (Weegar, McBain), 28. Joseph (Toffoli, Fantili), 39. Lucic (Glass, Weegar), 54. Weegar (Toffoli, Middleton), 55. McBain (Carcone, Neighbours). Rozhodovali: Hürlimann (Švajč.), Schrader (Nem.) – Constantineau (Fr.), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 5:6 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 3380 divákov.
Slovinsko: Gračnar – Pavlin, Gregorc, Cepon, Magovac, Masič, Stebih, Crnovič – Verlič, Jeglič, Urbas – Kuralt, Tičar, Sabolič – Ograjensek, Simšič, Drozg – Tomaževič, Čimzar, Pance – Zajc
Kanada: Levi – Weegar, Middleton, Barron, Bear, Myers, Joseph, Hunt – Blais, Veleno, Lucic – Carcone, McBain, Fantili – Toffoli, Laughton, Quinn – Crouse, Glass, Krebs – Neighbours

Slovinské nádeje na prekvapenie vzplanuli od 4. minúty, keď dôrazný Drozg v predbránkovom priestore otvoril skóre v presilovke. V prvej tretine sa do šancí dostávali hlavne v početných výhodách, počas hry piatich proti piatim mali navrch Kanaďania.

Milan Lucic, Zdeno Chára Čítajte aj Zhrbený Srb zavolal: „Kanada, prosím, vezmi aj mňa.“ Favorit vybehne na Slovákov so svedectvom o drine

Tí prevahu potvrdili až v druhej tretine, v ktorej prestrieľali súpera 24:2. Slovincov v nej k ničomu nepustili a gólmi Carconeho, Josepha a Lucica v presilovke otočili na 1:3. Dvojgólový náskok dodal favoritovi sebavedomie a zápas mal vo svojej réžii.

Päť minút pred koncom tretej tretiny sa v priebehu minúty presadili aj Weegar a McBain, no Drozg, ktorý skóre otvoril, ho aj uzavrel, keď potrestal chybu obrancu i zaváhanie brankára – 2:5.

Luka Gračnar, brankár Slovinska: „Myslím si, že hlavne v prvej tretine sme podali dobrý výkon v našom pásme. Držali sme súpera ďaleko od bránky, ale v druhej sme stratili tempo aj v dôsledku vylúčení. Proti takému tímu s hráčmi svetovej úrovne je potom ťažké znovu sa naštartovať. V tretej tretine to bolo vyrovnané, no pokazili sme si to úsekom, v ktorom sme dvakrát dostali gól. Keď hráme svoju hru, tak môžeme súperiť s kýmkoľvek, no ak z nej upustíme proti tímu ako má Kanada, tak príde trest.“ (zdroj: iihf.com)

Tuhý boj. Ohlasy po výhre Slovákov nad Lotyšmi Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
IIHF.com: Slovenskí hokejisti vyhrali prvý...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #kanadskí hokejisti #Českí hokejisti #slovinskí hokejisti