Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay hýril dobrou náladou. Hovoril o hráčoch s potenciálom na NHL i tabletkách, ktoré si dáva pred zápasom

Keď Craig Ramsay príde po zápase medzi novinárov, väčšinou vykúzli aspoň jednu hlášku, ktorou rozosmeje prítomných. Po stretnutí proti Lotyšsku to však bola hitparáda vtipov. Kanadský kouč mal po tesnom víťazstve, ktoré veľa znamená a približuje Slovákov k bránam štvrťfinále, veľmi dobrú náladu.

13.05.2023 23:32
Ramsay hokej Foto: ,
Craig Ramsay.
debata (5)

Začal však vážne. Akoby chcel naznačiť, že triumf nad domácim tímom je rovnako cenný, ako keď Slovensko zdolá Slovinsko alebo Kanadu. Sú to tri body, za ktorými je veľa práce.

„Každé víťazstvo je dôležité. Niekto vraví, že treba vyhrať tento zápas a zasa tento, znamená to však vari, že nejaké stretnutie môžeme prehrať? Že na ňom nezáleží?“ začal trošku filozoficky.

Na chvíľu sa odmlčal a potom pokračoval.

„Všetky duely sú ťažké. Dnes už neexistujú ľahkí súperi, to je dávno preč. Každé mužstvo bojuje, maká až do konca, je výborne koučované zo striedačky. Nič jednoduché v súčasnom hokeji neexistuje. Musíte byť pripravený od začiatku až do konca,“ vravel.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Čítajte viac Kľúčový duel rozhodol gól kapitána. Slováci vydreli víťazstvo nad Lotyšmi

Poviete si, že to všetko je klišé a počuť to od každého, kto bol na ľade. Lenže keď to vraví Craig Ramsay, má to vždy váhu.

„Posledných desať minút títo chlapci preukázali neskutočné odhodlanie. Všetci chceli pomáhať vpredu, všetci sa vracali späť, keď som sa na nich pozrel, kývali hlavou, že rozumejú a vedia, ako na to. Som na nich hrdý,“ povedal na úvod, keď sa zastavil pri skupinke slovenských novinárov.

Tí mu následne pripomenuli jeho tradičné slová, „strieľať a neprihrávať“. Ramsay sa ihneď chytil, napokon, aj v zápase proti Lotyšom premárnili Slováci nejednu šancu vystreliť.

Že teória o prihrávajúcich a nestrieľajúcich Slovákoch neplatí úplne, potvrdil v záverečnej tretine Patrik Koch. Bombou vyprášil lapačku lotyšského brankára a puk, ktorý neudržal, potom pohodlne dopravil do bránky Marek Hrivík.

Zápas Slovensko - Lotyšsko v obrazoch Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
 Arturs Šilovs inkasuje gól od Matúša Sukeľa.

„Patrik to zabil. Tak silno, že to Lotyš neudržal. Pripomenulo mi to gól proti Američanom, ktorý sme im dali v olympijskom štvrťfinále v Pekingu,“ pokračoval Ramsay.

Rodák z Toronta verí, že sebavedomie slovenských reprezentantov bude po tomto zápase opäť o nieco väčšie.

„Musíme veriť, že dokážeme odviesť svoju prácu na ľade. Viete, keď sme mali na konci zápasu niekoľko vylúčení, bol to šok, ale chlapci chceli hrať a dokončiť svoju robotu. Nakoniec sa im to podarilo,“ potešil sa.

Keď Ramsay hovoril o šoku z lotyšskej presilovky 5 na 3 päť minút pred koncom, nasledovala otázka na jeho krvný tlak. „Mám už nejaké skúsenosti, dal som si pred zápasom dve tabletky. No mám pocit, že odteraz si dám do úst aspoň štyri,“ pousmial sa.

Ktovie, možno narážal na duel s Kanadou, ktoré spravidla bývajú vypäté. Lenže keď sa spomenuli javorové listy, chvíľu sa tváril, akoby nič také ešte nepočul. „Kanada?,“ obrátil zrak k stropu a následne pokračoval.

„Ahaaa… Už viem. Bude to ťažký zápas. Vlastne tak ako vždy. Každý musí bojovať. A vyhrávať súboje. Proti mužstvu a hráčom, ktorí očakávajú, že z každého súboja vzídu ako víťazi, musíme robiť to isté,“ pokračoval.

Osobným súbojom sa rozhodne nevyhýba Záhorák Patrik Koch. Uplynulé týždne sa v médiách špekuluje o jeho prípadnom odchode za more, keďže v profilige oňho prejavili záujem. Tvrdý obranca z Malaciek, ktorý hral v uplynulej sezóne za Vítkovice, má podľa Ramsayho potrebnú kvalitu.

„Už niekoľko rokov. Má skvelú prihrávku, vie poriadne vystreliť, ako sme dnes videli. Jeho jediný problém je, že občas chce až príliš a sám sa tak dostáva do problémov,“ povedal o hráčovi, ktorému našiel miesto v reprezentácii už na MS 2019 v Košiciach.

V podobnom duchu sa vyjadril aj na adresu Šimona Nemca, ktorý je už v Rige a bude pripravený nastúpiť na zápas proti Kanade. „Má všetky zbrane na to, aby bol svetovým hráčom. Dokáže zo spoluhráčov na ľade robiť lepších hráčov, musí mať však nad svojou hrou kontrolu.“

690980042 regenda Čítajte viac Musíme byť väčší sebci, vyzýva Regenda. Hymna pred slovenskými fanúšikmi je vždy úžasný zážitok

Predovšetkým v druhej polovici stretnutia sa Slováci nevyvarovali niekoľkých chýb. Dve spravil napríklad Oliver Okuliar, keď sa najprv nechal vylúčiť, keď sa pokúšal hrať aj so zlomenou hokejkou a potom stratil puk na červenej čiare, čo Lotyši využili po samostatnom úniku na vyrovnávajúci gól.

Ako Ramsay pristupuje k mladým hráčom, ktorí sa na ľade pomýlia?

„Na striedačke som ticho, po zápase mu niečo málo poviem. Okuliar dobre vie, čo spravil a netreba mu to pripomínať. Jedna časť práce trénera spočíva aj v tom, že vie, že jeho hráči nie sú hlupáci. V každom zápase sa porobí veľa chýb,“ zamyslel sa.

Posledná otázka smerovala k brankárovi Stanislavovi Škorvánkovi. Žilinského rodáka vyhlásili po stretnutí za muža zápasu a tak sa natisla otázka, či Ramsay našiel svoju brankársku jednotku. Odpoveď však nebola jednoznačná.

„Bol skvelý. Odohral dve stretnutia a proti Kanade zrejme postavíme niekoho iného. Aby si Škorvánek oddýchol. Potom uvidíme, Stano nám však naznačil, že môže byť našou jednotkou,“ dodal na záver.

Dinamo Riga Čítajte viac Odchod z KHL Rige ublížil, no nikdy sa tam už nevráti. Ľudia to tu berú inak ako Slováci, vraví Košičan z Dinama

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Craig Ramsay #MS 2023 v hokeji