Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kľúčový duel rozhodol gól kapitána. Slováci vydreli víťazstvo nad Lotyšmi

Hokejisti Slovenska zvíťazili nad Lotyšskom 2:1 vo svojom druhom zápase v základnej B-skupine MS v Rige. O prvom triumfe SR na turnaji rozhodol v 51. minúte kapitán Marek Hrivík.

13.05.2023 21:49
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Foto: ,
Radosť slovenských hokejistov po góle na 2:1.
debata (29)

Skóre otvoril už v 44. sekunde Matúš Sukeľ, Lotyši dokázali gólovo odpovedať v 37. minúte, keď Rodrigo Abols prekonal slovenského brankára Stanislava Škorvánka po úniku. Po Hrivíkovom góle sa domáci snažili vyrovnať, no nepomohla im ani vyše minútová presilovka o dvoch hráčov.

Slováci nastúpia na svoj tretí duel v pondelok od 15.20 SELČ proti Kanade, Lotyši budú hrať v rovnaký deň o 19.20 s Českom.

B-skupina:

Slovensko – Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Góly: 1. Sukeľ (Cehlárik), 51. Hrivík (Koch, Pánik) – 37. Abols. Rozhodovali: Hölm (Švéd.), Sewell (V. Brit.) – Briganti (USA), Kroyer (Dán.), vylúčení: 5:1 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 8930 divákov.
Slovensko: Škorvánek – Kňažko, Koch, Grman, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš – Pánik, Hrivík, Kelemen – Hudáček, Sukeľ, Cehlárik – Chromiak, Tamáši, Regenda – Lantoši, Čacho, Okuliar
Lotyšsko: Šilovs – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš, Abols, Andersons – Indrašis, Batna, Rob. Bukarts – Balcers, Smirnovs, Keninš – Dzierkals, Džerinš, Rich. Bukarts – Locmelis

Slováci mali ideálny vstup do zápasu, keď už v 44. sekunde išli do vedenia. Cehlárik získal pri napádaní súpera puk za bránkou, efektnou zadovkou ho posunul Sukeľovi, ktorý pohotovo prestrelil Šilovsa – 1:0.

Rýchly gól dodal Slovákom sebaistotu a v prvej tretine predviedli viacero ofenzívnych akcií, no bez gólového úspechu. V 5. minúte neuspel Regenda, no v pohotovosti musel byť aj Škorvánek, ktorý podržal svoj tím pri šanci Bukartsa v polovici prvej časti. V jej závere Cehlárik pripravil streleckú pozíciu Sukeľovi a jeho strela skončila na žŕdke.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Čítajte aj Ako sa vám pozdávali výkony Škorvánka, Sukeľa či Kocha? Ohodnoťte Slovákov

Lotyši pohrozili gólovou príležitosťou v úvode druhej časti a následne sa dostali k prvej presilovke v zápase. Vylúčenie Hudáčka však nedokázali potrestať, keďže defenzíva slovenského tímu im nedovolila vytvoriť výraznejší tlak.

Onedlho Cehlárik nevyužil dve sľubné príležitosti a Okuliar nevyriešil ideálne prečíslenie s Chromiakom. Práve Okuliar si v 35. minúte sadol na trestnú lavicu, jeho spoluhráči oslabenie zvládli, a po návrate z nej sa dostal do nádejného protiútoku, ale opäť bez úspechu. V 36. minúte Okuliarovi zobral puk Abols a po úniku prekonal Škorváneka – 1:1.

Patrik Koch Čítajte aj Sukeľov gól v 44. sekunde, lotyšský trest a pohotový Hrivík. Takto bojovali Slováci v dôležitom dueli

Za nerozhodného stavu sa oba tímy dostali do niekoľkých nebezpečných situácií, ale v zakončení dlho zlyhávali. Rozhodujúci moment priniesla 51. minúta. Pánik potiahol akciu do útočného pásma, po strele Kocha clonil pred bránkou Kelemen a keď brankár Šilovs vyrazil puk priamo pred nekrytého Hrivíka, Slováci viedli 2:1.

Počas tretej presilovky domácich reprezentantov Džerinš trafil do žŕdky a Lotyši sa od 56. minúty dostali do 68-sekundovej presilovky o dvoch hráčov. Ani v nej sa im vyrovnať nepodarilo a nevyšlo im to ani počas hry bez brankára, ku ktorej sa dostali v 59. minúte. V závere si vytvorili tlak, ale nedostali puk do Škorvánkovej bránky.

Matúš Sukeľ, útočník SR, strelec prvého gólu: „Bol to náročný zápas. Ukázali sme v ňom charakter a v závere sme postrážili tesný náskok. Výborne nás podržal "Škorvi,“ hlavne v závere. Pred mojím gólom mi Peter Cehlárik pekne prihral, vyšlo to z forčekovania. Už v druhej tretine sme mohli dať ďalšie góly a rozhodnúť. Chvalabohu, že sme ho dali potom v tretej."

Zľava Michal Ivan, Peter Cehlárik a Mário Grman... Foto: TASR, Martin Baumann
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Zľava Michal Ivan, Peter Cehlárik a Mário Grman sa tešia po góle Matúša Sukeľa proti Lotyšom.

Stanislav Škorvánek, brankár SR: „V prvej tretine na mňa nesmerovalo veľa striel. Nič mi však nepadlo a aj to mi pomohlo. Pomohli mi aj spoluhráči, ktorí nepúšťali súpera do veľkých šancí. Bolo dôležité, že sme v tretej tretine dali gól. Padlo to v čase, keď nám už hra nešla tak ako v prvej tretine. Toto víťazstvo môže byť pre nás vzpruha. Včera (proti Česku) sme boli lepší tím a prehrali sme. Teraz sa nám to vrátilo.“

Marek Hrivík, útočník, kapitán SR: „Bol to veľmi ubojovaný zápas. Vedeli sme, že hráme proti domácim, ktorí boli nabudení po prehre s Kanadou. Potrebovali sme dať zlepený gól, aby sme sa do toho dostali. Vedeli sme, že proti Lotyšom nebude šanca na pekné góly. Chvalabohu, že nám to padlo. Mali sme dobrý vstup, budeme sa to snažiť preniesť aj do ďalších zápasov. Mali sme v zápase dosť šancí a viacero prečíslení, z ktorých sme sa, žiaľ, nedostali k strelám. To musíme zmeniť. Sme tu skvelá partia a bojujeme jeden za druhého.“

Slovenský kapitán Marek Hrivík strieľa gól na 2:1. Foto: TASR, Martin Baumann
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Slovenský kapitán Marek Hrivík strieľa gól na 2:1.

Pavol Regenda, útočník SR: „Náročný zápas. Domáci chceli vyhrať tiež, hrali včera neskoršie ako my, ale nebolo to poznať. A dopredu ich tlačili aj skvelí diváci. Ja som unavený, hral som po dlhšej dobe dva náročné zápasy, ale aj naši diváci boli fantastickí a to ma hnalo dopredu. Myslím si, že sme boli celý zápas lepší, ale mali sme výpadky. Ale to sa stáva.“

Oliver Okuliar, útočník SR: „Bol to vyrovnaný zápas a som rád, že sme vyhrali. Inkasovaný gól beriem na seba, bola to veľká chyba, mal som deň blbec. Ale chalani mi pomohli a máme radosť z troch bodov. Každý si vie vypočítať, čo toto víťazstvo môže znamenať.“

Ján Pardavý, asistent trénera SR: „Bolo to veľmi ťažké. V prvej tretine sme prestrieľali domácich, v druhej to bolo skôr opačne. Bol to výborný zápas vo skvelej atmosfére, ktorú vytvorili aj naši fanúšikovia. V niektorých prečísleniach sme sa nedostali ani k zakončeniu a to bolo zle. Chceme byť disciplinovaní a hráči to plnia. My sme nedostali žiadnu presilovku, hoci tam boli situácie, po ktorých mohli nasledovať vylúčenia. Vedeli sme, že Lotyši budú extrémne motivovaní. My sme však odohrali výborný zápas od začiatku do konca.“ (Zdroje: RTVS a TASR)

Zápas Slovensko - Lotyšsko v obrazoch Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
 Arturs Šilovs inkasuje gól od Matúša Sukeľa.
SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Lotyšmi

Hlasovalo 790 ľudí.

nepoužívať Stanislav Škorvánek

Stanislav Škorvánek

Priemerný výsledok: 89,22 b.

Patrik Koch

Patrik Koch

Priemerný výsledok: 86,26 b.

Matúš Sukeľ

Matúš Sukeľ

Priemerný výsledok: 84,74 b.

Marek Hrivík

Marek Hrivík

Priemerný výsledok: 83,93 b.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 83,65 b.

Richard Pánik

Richard Pánik

Priemerný výsledok: 82,57 b.

Peter Cehlárik

Peter Cehlárik

Priemerný výsledok: 81,88 b.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 81,18 b.

Miloš Kelemen

Miloš Kelemen

Priemerný výsledok: 80,01 b.

Mário Grman

Mário Grman

Priemerný výsledok: 78,96 b.

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko

Priemerný výsledok: 78,82 b.

Libor Hudáček

Libor Hudáček

Priemerný výsledok: 78,28 b.

nepoužívať František Gajdoš

František Gajdoš

Priemerný výsledok: 78,26 b.

Viliam Čacho nepoužívať

Viliam Čacho

Priemerný výsledok: 77,84 b.

nepoužívať Martin Chromiak

Martin Chromiak

Priemerný výsledok: 76,51 b.

Adam Jánošík

Adam Jánošík

Priemerný výsledok: 74,96 b.

Michal Ivan nepoužívať

Michal Ivan

Priemerný výsledok: 74,52 b.

Róbert Lantoši

Róbert Lantoši

Priemerný výsledok: 74,01 b.

Alex Tamáši

Alex Tamáši

Priemerný výsledok: 73,10 b.

Oliver Okuliar nepoužívať

Oliver Okuliar

Priemerný výsledok: 70,25 b.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2023 v hokeji #lotyšskí hokejisti