Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vieme, ale nepovieme, s brankárom sa robia opäť tajnosti. Rosandič ide na koberec, Slováci si pripravili obhajobu

Slovenskí hokejisti majú za sebou ranné rozkorčuľovanie pred dnešným zápasom proti domácim Lotyšom na svetovom šampionáte v Rige. Ako to pred duelmi býva zvykom, tréning je dobrovoľný. Na ľade sa tak objavilo desať korčuliarov a všetci traja brankári.

13.05.2023 10:28
Stanislav Škorvánek Foto:
Stanislav Škorvánek v zápase proti Čechom.
debata (7)

Ktorý z nich na večerný zápas o 19.20 nastúpi, v tejto chvíli nie je jasné. Asistent trénera Peter Frühauf odmietol novinárom prezradiť, kto sa objaví medzi tromi žŕdkami. „V tejto otázke už máme jasno, ale nepoviem vám to,“ odpovedal na priamu otázku.

Situácia je nasledovná: Stanislav Škorvánek odchytal v piatok proti Čechom nie veľmi vydarené stretnutie. V úvodnej tretine za svoj chrbát pustil tri góly, pričom pri dvoch nemal svedomie čisté. Napokon, po zápase si ich aj sám vyčítal a povedal, že v úvode zaspal.

hokej  10 Čítajte viac Zápas Slovensko - Lotyšsko sme sledovali ONLINE

Lenže Slovensko si na tejto pozícii príliš vyberať nemôže. Do Rigy pricestovalo s trojicou gólmanov, ktorá má len extraligové skúsenosti a dodnes odohrala v národnom drese dovedna 15 zápasov.

Samuel Hlavaj odchytal v príprave iba jeden zápas, keď Slováci vyhrali vo Švajčiarsku 2:0. Odvtedy príležitosť nedostal. Dominik Riečický z majstrovských Košíc mal síce za sebou vydarené finále play off, ale príprava na MS mu príliš nevyšla.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Škorvánek si chlapsky priznal chyby. Ramsay sa ho zastal a Kosa vraví, že fyzicky by zvládol aj Lotyšov

Predpokladáme teda – aj vzhľadom na to, že Škorvánek sa proti Čechom neskôr chytil a v druhej a tretej tretine nepustil za svoj chrbát žiadny puk – že do bránky sa aj proti Lotyšom postaví brankár Michaloviec.

Zápas proti Lotyšom je mimoriadne dôležitý, z hľadiska postupových ambícií možno rozhodujúci, očakávame teda, že trénerský štáb nebude experimentovať a staví na rovnakého brankára.

Frühauf však potvrdil, že Slováci – až na Mislava Rosandiča – nastúpia s rovnakými útočnými formáciami. Účasť obrancu s chorvátskymi koreňmi je neistá, keďže proti Čechom dostal trest 5 minút plus do konca zápasu za faul na Jiřího Černocha.

Dinamo Riga Čítajte viac Odchod z KHL Rige ublížil, no nikdy sa tam už nevráti. Ľudia to tu berú inak ako Slováci, vraví Košičan z Dinama

Na obed zasadne disciplinárna komisia a rozhodne o tom, či nedostane aj dodatočný trest. Frühauf doobeda vravel, že v takom prípade má slovenská strana pripravené argumenty na jeho obhajobu.

České médiá sa včera zamýšľali, či by si dodatočný trest – a teda stopku v ďalšom zápase – nezaslúžil aj Patrik Koch.

Jeho stret na ľade s Filipom Chlapíkom rozhodcovia nevyhodnotili ako faul, no české médiá písali o hokejovej vražde. Dobrou správou pre slovenskú stranu je, že disciplinárka sa touto kauzou zaoberať nebude.

Časť slovenskej výpravy sa bola včera pozrieť aj na zápas Lotyšov proti favorizovanej Kanade (0:6). Príliš veľa poznatkov si však odtiaľ nepriniesla, keďže domáci tím šiel rýchlo do dvojgólového manka a už po pár minútach striedal brankára.

To samozrejme poznačilo aj ďalší priebeh. Javorové listy kontrolovali hru a Lotyši sa snažili už iba o symbolický gól, ktorý napokon ani nestrelili.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Gajdoš Čítajte viac Nezľakol sa mohutných Čechov, na ľade takmer vypľul dušu. Nováčik z Nitry má recept, ako uspieť v kľúčovom zápase

„Je to ťažké hodnotiť, Kanada šla rýchlo do vedenia a potom odskočila o ďalšie dva góly. Potom sa – samozrejme – celkový dojem z lotyšského mužstva vytráca. Máme však materiály z predchádzajúcich duelov a musím povedať, že vedia hrať veľmi rýchlo. Navyše, majú aj nebezpečné presilovky,“ poznamenal Frühauf.

Slovenská reprezentácia rieši aj posily. Do Rigy by mal dnes podvečer doraziť Šimon Nemec, obranca New Jersey Devils, ktorý strávil uplynulú sezónu v AHL.

Od tohto mladého beka má hokejová verejnosť veľké očakávania, keďže jeho ofenzívne schopnosti by mohli tímu veľmi pomôcť. Podobný typ hráča Craig Ramsay vo výbere nemá.

"Je to stále mladý chlapec. Nerád hovorím, že by mal byť lídrom, hlavne v tak mladom veku, lebo to naňho vyvinie obrovský tlak. Poznáme jeho silné stránky, sme radi, že príde.

Bude mať svoje úlohy, pravdepodobne bude aj v presilovkovej formácii, očakávame dobré nahrávky, či dobrú strelu od modrej," vysvetlil Frühauf.

MS, hokej, strelci Čítajte viac Najlepší strelci MS? V top päťke je legenda belasých, vládne zborná. Exkapitán Slovákov pokoril Jágra

Isté je, že na zápas proti Lotyšsku nenastúpi, k dispozícii by mal byť v pondelok proti Kanade.

Naďalej otázny je príchod Tomáša Tatara. Vedenie slovenskej výpravy však dnes k tejto téme nevedelo povedať nič nové. Je s ním v kontakte a uvidí sa v najbližších hodinách. Ak by napokon neprišiel, potom dopíše na súpisku trinásteho útočníka.

Najlepší strelci MS v hokeji + top Slovák Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
15. Veniamin Alexandrov (ZSSR); 50 gólov v 57...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #MS 2023 #Riga 2023