Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odchod z KHL Rige ublížil, no nikdy sa tam už nevráti. Ľudia to tu berú inak ako Slováci, vraví Košičan z Dinama

Slávna značka, ktorá štrnásť rokov súperila o Gagarinov pohár, dnes načína novú cestu.

13.05.2023 08:28
Dinamo Riga Foto:
Dinamo Riga - Ilustračné foto
debata (14)

Dinamo Riga má za sebou prvú sezónu v tamojšej Latvijas hokeja līga. Najznámejší lotyšský klub skončil v semifinĺe play off. Už však nebojoval proti moskovským celkom, či silnému SKA Petrohrad, ale s mestskými súpermi HK Mogo, HK Prizma Riga alebo s HK Zemgale z Jelgavy.

Nie v modernej Riga aréne, ale kdesi na periférii hlavného mesta. Nie pred tisíckami, ale už len pred stovkami divákov.

Je to už vyše roka, čo miestne Dinamo riešilo ruskú inváziu na Ukrajinu radikálne. Rýchlym odchodom z KHL. Zo súťaže, ktorá bola medzi ruskou politickou elitou považovaná za výkladnú skriňu. Do ktorej tiekli milióny rubľov zo štátneho a nikdy ich nebolo dosť.

Toto rozhodnutie však prinieslo hokejový pád. Z európskeho výslnia do šedého lotyšského priemeru. Z Rigy odišli sponzori, hráči si našli nové kluby. Bolo treba nájsť víziu. A začať odznova.

Bol pri tom aj Dominik Matoňák, 21-ročný Košičan, ktorý na začiatku sezóny prestúpil do Dinama z fínskej juniorskej súťaže. „Lebo je to hokejová krajina. Sú tu kvalitné i menej kvalitné tímy. Ale vo všeobecnosti môžem povedať, že ľudia tu majú hokej radi,“ povedal nám do telefónu.

Dominik Matoňák. Foto: Instagram
Dominik Matoňák Dominik Matoňák.

Lenže pod tunajšou hokejovosťou si nepredstavujte vypredané arény. Keď hrávalo Dinamo v KHL, chodilo naň v priemere šesťtisíc ľudí. Dnes je to pár stoviek. Aj preto, že tím už nehráva vo svojej Riga aréne, ale na predmestí. V tréningovej hale.

„Mali sme fanúšikov, ale len zo 300, či 400. V iných kluboch to bolo ešte horšie. Napriek tomu budem tvrdiť, že Lotyši majú hokej radi. Svojich hráčov v zahraničí poctivo sledujú. A tiež pracujú so svojou mládežou. Myslím si, že je to aj vidieť,“ pokračuje mladý Košičan.

Je to už nejaký ten mesiac, čo sa mu sezóna skončila, preto si vraj ani nestihol všimnúť, ako sa mesto pripravuje na svetový šampionát. Aj my môžeme potvrdiť, že mnohé veci Lotyši odkladali na poslednú chvíľu.

„Čo zarezonovalo, to boli ceny vstupeniek, ktoré nastavili organizátori. Písalo sa o tom, hovorilo sa o tom. Boli vysoké a domácim to príliš nevoňalo,“ opisuje nám situáciu.

O lotyšských šanciach na štvrťfinále sa mu ťažko rozpráva. Je to nevyspytateľný tím a svedčí o tom aj jeho nečakane vysoká prehra s Kanadou 0:6 na úvod turnaja. Napriek tomu je presvedčený, že domáci si veria. „Veď tam majú šikovných hráčov. Neodpisoval by som ich. Doma môžu niečo dokázať,“ myslí si.

Hoci – a to azda ani neuveríte – bilancia Lotyšov a Slovákov je v zápasoch na MS 3:0 v prospech pobaltskej krajiny, Matoňák tvrdí, že oni sami sa necítia takí dobrí, ako Slováci.

„Možno k nám trošku vzhliadajú. Keď som sa rozprával s chalanmi z tímu, mal som pocit, že sa nepovažujú za podobne silný hokejový národ ako sme my. Ale radi by sa tam dostali.“

Ak odhliadneme od všetkých politických záležitostí, podľa Matoňáka lotyšskému hokeju odchod z KHL ublížil.

„Aj sledovanosťou, aj kvalitou. V Diname pripravovali hráčov pre reprezentáciu a teraz je to pasé. Sú roztrúsení po Európe. Nič sa však nedá robiť,“ domnieva sa s tým, že do tejto nadnárodnej súťaže sa Riga už nikdy nevráti.

Dinamo začínalo pred sezónou prakticky od nuly. So starým zázemím – klub hrával zápasy v hale, v ktorej kedysi trénoval – ale hráči boli noví. Zostala azda len rivalita s Dinamom – proti najslávnejšiemu klubu sa vraj chceli všetci vytiahnuť.

„Nikto nám však nikde v Lotyšsku nevyčítal, že predtým bola Riga v KHL, skôr som mal pocit, že sa tešia, že už nie je,“ opísal svoje dojmy.

Video

Lotyšsko sa po nedávnej invázii ruských vojsk jednoznačne postavilo na stranu Ukrajinu. Azda najviac zo všetkých štátov na svete. Dnes dokonca – pod hrozbou sankcie – zakazuje miestnym ľuďom pracovať v Rusku. Je to paradox, keďže v krajine žije 30 percent ľudí s ruským pôvodom, v Rige je to dokonca 45 percent.

"Ale aj tam cítiť, že sú veľmi naladení proti Rusom. Všade sú ukrajinské vlajky. V Rige občas započujete ruštinu, ale od spoluhráčov viem, že ľudia sa ju snažia obmedziť. U nás v klube som ju tiež často počul, napríklad naši tréneri medzi sebou často tak hovorili. Nebol s tým problém.

Ani na zápasoch som nevnímal nejaké protiruské nálady," vraví s tým, že tuší, čo by nasledovalo, ak by Slovensko pricestovalo na MS s hráčmi z KHL.

„No neviem, Lotyši to berú inak ako u nás,“ vysvetľuje.

Riga je podľa neho pekné mesto pre život. Hoci v širšom centre, napríklad v okolí Riga arény či Daugava arény, je to pomerne rozkopané a prašné, v centre je to vraj inak. „Tam je pekne. Alebo choďte do Jurmaly, uvidíte krásnu pláž,“ usmieva sa.

Matoňák, ktorý sa do Lotyšska v nasledujúcej sezóne nevráti a svoju hokejovú budúcnosť spája s extraligou, má pre slovenských fanúšikov ešte jeden tip. Je to miestna studená polievka z cvikly.

„Vyskúšajte. Aj vám bude chutiť.“

00 koláž Čítajte viac Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty, protiruské nálady. Pulzujúca Riga očarila Slovákov

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Matoňák