Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slováci dvakrát viedli, po bojovnom výkone však podľahli Čechom. Podkonický: Smoliarsky zápas

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom úvodnom vystúpení na 86. MS s Českom 2:3. V piatkovom zápase B-skupiny v Rige viedli 1:0 i 2:1, ale súper ešte v prvej tretine otočil skóre dvoma gólmi Lukáša Sedláka.

12.05.2023 17:46 , aktualizované: 18:29
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko ČR B Skupina Foto: ,
Viliam Čacho padá medzi Michalom Kempným a Tomášom Kundrátkom.
debata (44)

Góly SR strelili Martin Chromiak a Mislav Rosandič. Slováci boli strelecky aktívnejší (vyhrali na strely 26:22), no Česi si vypracovali viac čistých šancí a okrem troch presných zásahov trafili štyrikrát aj žŕdku.

Postfederálne derby okorenilo viacero tvrdých zákrokov a šarvátok, duel nedohral obranca Mislav Rosandič, ktorý dostal v 19. minúte za faul kolenom na Jiřího Černocha trest na 5 min. + DKZ. Za najlepších hráčov stretnutia vyhlásili Mária Grmana a Sedláka.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko ČR B Skupina Čítajte aj Kto vás potešil a od koho ste čakali viac? Ohodnoťte Slovákov

Zverenci trénera Craiga Ramsayho odohrajú ďalší zápas v B-skupine už v sobotu, o 19.20 SELČ narazia v Arene Riga na domácich Lotyšov. Česi nastúpia najbližšie v nedeľu o 19.20 proti Kazachstanu.

Slovensko – Česko 2:3 (2:3, 0:0, 0:0)
Góly: 5. Chromiak (Kňažko, Cehlárik), 11. Rosandič (Lantoši) – 7. Červenka (Kubalík, Chytil), 14. Sedlák (Flek, Kundrátek), 19. Sedlák (Kubalík, Tomášek). Rozhodovali: Fernandez (USA), Schrader (Nem.) – Briganti (USA), Kroyer (Dán.), vylúčení: 1:3 na 2 min., navyše Rosandič (SR) 5 min. + DKZ za faul kolenom, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, 7800 divákov.
Slovensko: Škorvánek – Kňažko, Koch, Grman, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš – Pánik, Hrivík, Kelemen – Hudáček, Sukeľ, Cehlárik – Chromiak, Tamáši, Regenda – Lantoši, Čacho, Okuliar
Česko: Hrubec – Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán, Zbořil, Němeček, Knot – Kubalík, Chytil, Červenka – Smejkal, Špaček, Chlapík – Sobotka, Sedlák, Tomášek – Flek, Černoch, Beránek

V susedskom derby ako prví pohrozili Česi, Škorvánek predviedol prvé ťažšie zákroky po strelách Jordána a Kubalíka. Po šarvátke pred jeho bránkou putoval na trestnú lavicu Chytil a Slováci hneď svoju prvú presilovku využili. Kňažko nabil v 5. minúte Chromiakovi, ktorý strelou z prvej prekonal Hrubca, aj vďaka cloniacemu Regendovi – 1:0.

Slováci viedli iba necelé dve minúty. V 7. min prepadli vzadu, Česi sa dostali do rýchleho prečíslenia 3 na 2 a Červenka po kombinácii na jeden dotyk s Kubalíkom zakončil presne k bližšej žrdi. Ramsayho tím to nijako nevykoľajilo, naopak, vysokým napádaním a neúnavným korčuľovaním neustále robil rivalovi problémy.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

V 11. min Rosandič nahodil puk na bránku, Hrubec pod tlakom zazmätkoval a sám si hokejkou zrazil puk pomedzi betóny – 2:1. V derby sa riadne iskrilo, zaujal najmä tvrdý zákrok Kocha na Chlapíka, po ktorom išiel na trestnú oplácajúci Kempný.

Slováci si vo vlastnej presilovke nedali pozor na Fleka, ktorý po dokorčuľovaní puku prihral Sedlákovi a ten ho spoza bránky zasunul do siete aj s prispením betónu Škorvánka – 2:2. Odpoveďou boli šance Cehlárika a Okuliara, obaja v koncovke neuspeli.

Slovensko, Česko Čítajte aj Góly, šarvátky, Kochov tvrdý hit či Rosandič v šatni. Pozrite si, ako sa iskrilo v derby

V 19. min. stret Rosandiča s Černochom posúdili rozhodcovia ako faul kolenom a slovenský obranca dostal trest na 5 min + DKZ. Česi sa v presilovke po nacvičenom signále ujali prvýkrát vedenia zásluhou Sedláka. Blízko k štvrtému gólu bol Chlapík, po ktorého teči skončil puk na hornej žŕdke.

Česká presilovka pokračovala v druhej tretine, Slováci sa už zvyšku ubránili. Súper aj po jej skončení pokračoval v tlaku, po Zbořilovej strele sa puk dokĺzal na žŕdku a následne mimo bránky. Škorvánek mal šťastie, konštrukcia zazvonila v 27. min aj po zakončení Chytila, ktorý opečiatkoval obe žŕdky.

Slováci sa až v polovici stretnutia vymanili z tlaku, tempo postupne odpadlo. V 32. min Hudáček chrbtom k Hrubcovi zbytočne hľadal prihrávkou spoluhráča, následne Okuliar po rýchlom prečíslení vypálil nad bránku. Počas 2. tretiny vrátil do českej zostavy útočník Černoch.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023

Slováci sa v tretej dvadsaťminútovke snažili diktovať tempo hry. V 45. min neistému Hrubcovi vypadol puk po strele Cehlárika, no Pánik ho nedokázal zblízka doraziť do odkrytej siete. Hráči v modrých dresoch sa s pribúdajúcim časom stále ťažšie presadzovali v útočnom pásme, súper dobre vykrýval priestor pred Hrubcom a sám podnikal nebezpečné výpady.

V 51. min musel Škorvánek hasiť po brejku Sedláka. Vietor z plachiet zobralo Slovákom vylúčenie Hudáčka, po ktorom sa museli brániť vo štvorici, tlaku odolali aj vďaka obetavému Kochovi, ktorý obranným zákrokom nedovolil skórovať dorážajúcemu Tomáškovi.

Škorvánek potom zneškodnil aj brejk Sobotku, následne si slovenská striedačka vybrala oddychový čas. Slováci v závere odvolali brankára, no ani power play im vyrovnanie nepriniesla, keď Pánik tesne minul bránku, a tak vo svojom prvom zápase na šampionáte vyšli bodovo naprázdno.

Zápas Slovensko - Česko v obrazoch Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Šarvátka v úvode zápasu Slovensko - Česko.

Oliver Okuliar, útočník SR: „Myslím si, že sme boli viac ako vyrovnaným súperom a zaslúžili sme si bod. Začiatok na MS býva zväčša opatrný, teraz tomu tak nebolo, po prvej tretine začali hrať oba tímy disciplinovanejšie. Určite je na čom stavať do ďalších zápasov.“

Andrej Podkonický, asistent trénera SR: "Myslím si, že sme mali dobru prvú tretinu, boli sme lepším mužstvom, vytvorili sme si viac šancí. Dali sme gól z presilovky, škoda, že sme hneď inkasovali. Potom sme dostali gól v našej presilovke, následne sme dali lacný gól, keď si to český brankár strelil do bránky.

Rozhodla zrejme päťminútová presilovka, v ktorej sme síce dostali iba jeden gól, ale Česi prebrali iniciatívu, zavreli nás párkrát v pásme. Tretia tretina bola vyrovnaná, škoda, že sa nám nepodarilo vyrovnať. Určite sme si bod zaslúžili, takže je to smoliarsky zápas."

Stanislav Škorvánek, brankár SR: "Pre mňa osobne to bol ťažký duel. Prvá tretina nebola podľa mojich predstáv. Boli sme v nej jasne lepší, ale prehrali sme ju 2:3. Potom to bolo vyrovnané a siahali sme na vyrovnávajúci gól, škoda. Pri prvom góle som to podcenil, myslel som si, že to bude zakončovať k prvej žŕdke a on to šikovne využil.

Porovnávať s extraligou sa to nedá, ale urobil som maximum. Spravil som dve pozičné chyby, súper obe využil, čo ma mrzí. Verím, že budeme zbierať víťazstvá. Snažil som sa nastaviť na zápas a nevnímať to okolo, pretože stále neverím, čo sa okolo mňa deje."

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...

Aktualizujeme…


Ohodnoťte Slovákov po zápase s Čechmi

Hlasovalo 574 ľudí.

Patrik Koch

Patrik Koch

Priemerný výsledok: 83,66 b.

Oliver Okuliar nepoužívať

Oliver Okuliar

Priemerný výsledok: 83,43 b.

nepoužívať Martin Chromiak

Martin Chromiak

Priemerný výsledok: 81,65 b.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 75,58 b.

nepoužívať František Gajdoš

František Gajdoš

Priemerný výsledok: 74,55 b.

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko

Priemerný výsledok: 73,99 b.

Mário Grman

Mário Grman

Priemerný výsledok: 73,47 b.

Miloš Kelemen

Miloš Kelemen

Priemerný výsledok: 71,42 b.

Matúš Sukeľ

Matúš Sukeľ

Priemerný výsledok: 66,87 b.

Libor Hudáček

Libor Hudáček

Priemerný výsledok: 64,58 b.

nepoužívať Stanislav Škorvánek

Stanislav Škorvánek

Priemerný výsledok: 63,72 b.

Richard Pánik

Richard Pánik

Priemerný výsledok: 63,06 b.

Róbert Lantoši

Róbert Lantoši

Priemerný výsledok: 62,63 b.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 62,06 b.

Adam Jánošík

Adam Jánošík

Priemerný výsledok: 60,85 b.

Marek Hrivík

Marek Hrivík

Priemerný výsledok: 58,36 b.

Peter Cehlárik

Peter Cehlárik

Priemerný výsledok: 57,43 b.

Michal Ivan nepoužívať

Michal Ivan

Priemerný výsledok: 55,69 b.

Alex Tamáši

Alex Tamáši

Priemerný výsledok: 55,51 b.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2023 v hokeji #Českí hokejisti