Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nečakal som, že vy Slováci ste takí obetaví. Musel som vás však naučiť, aby ste toľko neustupovali, priznáva Ramsay

Z mnohých situácií, ktoré hovoria o tom, aký je človek, spomenieme nedávnu.

10.05.2023 05:43
Ramsay Foto:
Návrat do Rigy. Craig Ramsay viedol Slovákov aj počas "covidových" MS 2021 v Lotyšsku.
debata (5)

Dominik Riečický prichádza na reprezentačný zraz, myšlienkami sústredený zabojovať o životnú šancu – zahrať si na svetovom šampionáte.

Ovešaný brankárskym výstrojom sa trápi pri úzkom vchode do haly, ale zrazu k nemu príde Craig Ramsay.

Dánsko Kodaň SR Hokej MS2018 A Česko Slovensko Čítajte viac Slovákov zjednotil Kanaďan. Ramsayho nástupca? Najvážnejším kandidátom je Országh, vraví Valábik

Usmeje sa a ochotne mu zoberie veľkú tašku s hokejkami.

Kanadský kouč, ktorý povedie slovenských hokejistov na MS v Lotyšsku a vo Fínsku, žije s mužstvom telom aj dušou. Slováci pod jeho vedením začínajú v Rige v piatok, v derby vyzvú Čechov.

Mužstvo má za sebou výsledkovo nevydarenú prípravu na šampionát. Ako ju hodnotíte?

Nevyšiel nám predovšetkým zápas proti Rakúsku. Dostať šesť gólov od súpera takého rangu je veľa. Chceli sme využiť našu rýchlosť, ale to sa nám nepodarilo. Nehrali sme ako tím, to sa nám nemôže na šampionáte stať.

VIDEO: Tréner Craig Ramsay o prínose mladých hráčov na MS v Lotyšsku.

Video

Je lepšie dostať výsledkovú facku v príprave, ako potom v dôležitých zápasoch na MS?

Hovorí sa to, ale nie vždy to platí. Príprava je špecifická. Skúšali sme rôznych hráčov na rôznych pozíciách. Výsledok nie je vždy najdôležitejší. Výkon nám ukázal, kde máme rezervy. Popracujeme na tom a v Rige budeme pripravení.

Bude to pre vás piaty šampionát na slovenskej striedačke. Čo bolo najťažšie naučiť hráčov, keď ste začínali?

Aby bezdôvodne neustupovali pred súperom a nehrali za každú cenu na istotu. Sú momenty, keď chalani stále majú tendenciu ukázať zlozvyky, stáva sa, že vidíme štyroch hráčov korčuľovať späť.

Ale to si v našej hre neželáme. Chceme útočiť, forčekovať, napádať hráčov súpera a bojovať o každý puk. Musel som hráčov presvedčiť, že to je správna cesta.

Blízki kolegovia - Craig Ramsay a šéf... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Hokej SZĽH Šatan Ramsay TK BAX Blízki kolegovia - Craig Ramsay a šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan.

Prekvapili vás v niečom?

V obetavosti. Myslel som si, že sa budú málo hádzať do striel, brániť puky vlastným telom. Mýlil som sa. Do pamäti sa mi vryl zápas s Ruskom na olympiáde v Pjongčangu.

V závere sme prehrávali o gól, súper mal neuveriteľný tlak. Ale chalani sa hádzali do striel a veľmi pomohli brankárovi. Urobili všetko, aby vyhrali zápas, ukázali obrovskú snahu.

Slováci mali vždy špičkových útočníkov, hviezdy z NHL, ale nie vždy pôsobili ako tím. Považujete za svoj najväčší prínos, že ste ich naučili hrať kolektívne?

Áno, s kolegami sme to dokázali. Jeden z počiatočných problémov sa týkal aj toho, že ak mužstvo inkasovalo, rýchlo klesalo na duchu. Hráči sa naučili, že sú schopní obratu. Že aj keď prehrávame, zápas sa dá otočiť. Treba len pokračovať vo veciach, na ktorých sme sa dohodli. Nevracať sa k starým návykom. Hrať ako tím, podporovať jeden druhého.

Ukázali sme to aj v Pekingu. Veľkou bojovnosťou sme vyrovnali proti Američanom vo štvrťfinále a potom ich zdolali na nájazdy. Fantastický tímový výkon bol základom aj v zápase o bronz. Švédov sme k ničomu nepustili, dominovali sme. Nie ako jednotlivci, ale ako tím.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Craig Ramsay #MS 2023 #Riga 2023