Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadny Bielorus na MS neprejde. Kazachstan vymenil krátko pred šampionátom trénera

Hokejová reprezentácia Kazachstanu musela pred májovými majstrovstvami sveta vo Fínsku a Lotyšsku pristúpiť k výmene hlavného trénera, Bielorusa Andreja Skabelku nahradil Galim Mambetalijev.

26.04.2023 13:02
Andrej Skabelka Foto:
Bieloruský tréner Andrej Skabelka skončil na lavičke Kazachstanu niečo vyše dva týždne pred štartom MS.
debata (3)

Dôvod tejto výmeny je viac ako zaujímavý – päťdesiatdvaročný bieloruský kouč nedostal vízum potrebné na vstup do Lotyšska.

A práve v lotyšskej Rige absolvujú Kazachovia súboje základnej B-skupiny a ich súpermi budú aj Slováci. Vzájomný zápas je naplánovaný na piatok 19. mája. Okrem lotyšskej Rigy bude súboje MS 2023 hostiť aj fínske mesto Tampere.

Ramsay MS 2022 hokej Čítajte viac Ďalšie zmeny v Ramsayho výbere. Šancu zabojovať o MS dostane aj mladá zvolenská hviezda

Lotyši neudelili Skabelkovi vízum, keďže pochádza z Bieloruska. Teda z krajiny, ktorá stojí na strane Ruska pri vojenskej invázii na územie Ukrajiny, ktorá sa začala vo februári 2022 a stále trvá.

Informáciu priniesol web iDnes.cz s odvolaním sa na lotyšské médiá. Podľa šéfa organizátorov Edgarsa Buncisa nedostane lotyšské vízum žiadny Rus ani Bielorus.

Collage Maker-26-Apr-2023-10-13-AM-9620 Čítajte viac Eštebák a súdruh! Desaťročie trvajúci spor legiend Štastného a Golonku ukončil Najvyšší súd

Andrej Skabelka v minulosti viedol Kazachov na MS nižšej kategórie aj počas kvalifikácie o postup na ZOH 2022. V rokoch 2018 – 2020 i v končiacej sa sezóne 2022/2023 tiež pôsobil ako hlavný kouč v kazašskom klube Barys Astana (aj Nur-Sultan) z KHL.

Päťdesiatsedemročný Mambetalijev bol v minulosti asistentom trénera pri seniorskej reprezentácii aj na MS v rokoch 2010 či 2012, viedol tiež juniorský národný tím a v aktuálnom ročníku aj univerzitný výber krajiny.

Potvrdené posily z NHL, ktoré sa predstavia na MS Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V krátkych príbehoch vám predstavíme hokejistov...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #hokejová reprezentácia Kazachstanu #MS v hokeji 2023