Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay je pedant s elánom. Trénovať v jeho veku? Vidno, že Slovensko zbožňuje

Hoci oficiálna časť prípravy pred blížiacim sa svetovým šampionátom sa začala v pondelok, Craig Ramsay mal k dispozícii viaceré zaujímavé mená už minulý týždeň.

12.04.2023 14:51
Ramsay Sukeľ Foto:
Matúš Sukeľ patrí medzi obľúbencov Craiga Ramsayho.
debata (1)

Kouč slovenskej hokejovej reprezentácie počíta aj so službami Matúša Sukeľa. Vlani ho o účasť na MS pripravilo zranenie z prípravného zápasu, teraz je pripravený zabojovať o miesto v konečnej nominácii.

„Mužstvo už takto skraja prípravy ukazuje veľkú kvalitu. Vybojovať si miesto v ňom nebude jednoduché,“ vraví šikovný útočník Litvínova.

Neoficiálny kemp odštartoval päť týždňov pred štartom MS, nebolo to skoro?

Fanúšikom sa to tak možno zdá, ale stretli sme sa viacerí chalani, ktorým sa sezóna skončila pred dvoma či troma týždňami. Padlo nám vhod, že sme mohli byť na ľade. Cez sviatky si krátko oddýchli a od pondelka ideme naplno.

Lantoši Čítajte viac Miestenku do Rigy majú len vyvolení. Ostatných čaká tvrdý boj, upozorňuje Ramsayho obľúbenec

Dáte si pozor, aby sa neopakovala situácia z vlaňajška?

Aj vlani som prišiel veľmi dobre pripravený, tešil som sa. Všetko pokazilo zranenie už v prvom prípravnom zápase. Išlo o nešťastnú situáciu.

Také veci však k hokeju patria a nedajú sa predvídať. Teraz mám o to väčšiu motiváciu vybojovať si miesto v tíme a opäť si zahrať na svetovom šampionáte.

Čoraz viac sa ozývajú hlasy, že Slovensko má silnú generáciu hráčov v najlepšom hokejovom veku, čo by mohlo predznamenať úspech na MS. Súhlasíte?

Vyzerá to tak. Už na neoficiálnom kempe sme mali kvalitný výber, tvoríme dobrú partiu. Je to sľubná vidina s výhľadom na májový šampionát.

Je 27 – 28 rokov ideálny vek pre hokejistu?

Každý to má inak. Niekto dozrieva skôr, iný neskôr. Nepozerám sa na vek. Snažím sa na sebe pracovať každý deň a sezónu po sezóne sa zlepšovať.

Patríte medzi obľúbencov kouča Ramsayho, čím si vás získal?

Craig mi dal veľmi veľa. Za šesť rokov nastavil fungujúci systém a má aj výsledky. Je pedant, zameriava sa na detaily. Zrejme precíznosť je to, čím ma zaujal a snažím sa to od neho naučiť. Cítim, že v kariére mi jeho rady veľmi pomohli.

Ramsay má 72 rokov, ale stále ho hokejový život baví. Strháva svojím nadšením aj hráčov?

Klobúk dole pred ním, aj vo vyššom veku je stále u nás a pomáha slovenskému hokeju. Je vidno, že Slovensko mu sedí, má rád tunajších ľudí. Môžeme byť radi, že má stále energiu a elán pokračovať.

Minulý týždeň vyjadril želanie, aby ste si priniesli z Litvínova do reprezentácie streleckú formu. Pribalili ste si ju do batožiny?

To sa uvidí. (úsmev). Každý hokejista by chcel strieľať góly, ale nevytváram si na seba tlak, že musím dať určitý počet gólov.

Môžem sľúbiť, že v každom zápase sa budem tlačiť do bránky, pokúsim sa skórovať a pomôcť tímu aj inými vecami.

Matúš Sukeľ na tréningu slovenskej hokejovej... Foto: TASR, Martin Baumann
Matúš Sukeľ Matúš Sukeľ na tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v rámci prípravy na MS 2023.

Michal Krištof nepríde, hľadá sa center do druhej formácie. Trúfli by ste si, alebo sa skôr vidíte ako center tretieho či štvrtého útoku?

Takto nerozmýšľam. Zostava je na tréneroch. Zároveň platí, že už dlhšie máme vyrovnané mužstvo, gól môže dať člen z každej formácie.

Craig aj tak formácie dosť točí, snaží sa hráčov rovnomerne vyťažiť. Je jedno, odkiaľ góly prídu, dôležité je, aby prišli.

Akú ste mali klubovú sezónu v Litvínove?

Tímu sa nedarilo podľa predstáv. V play off sme skončili už v predkole a to bolo veľmi skoro. Každý z nás chcel dosiahnuť viac. Po vyradení som si krátko oddýchol a tešil sa na kemp.

Pribudli vám s kapitánskym céčkom povinnosti?

Kapitánom som sa stal až v priebehu ročníka. Mali sme zlý vstup do sezóny, dlhšie sme boli aj na poslednom mieste. Prišiel nový tréner, vymenil sa kapitán.

Som rád, že potom sme začali vyhrávať a posunuli sa v tabuľke hore, hoci dohnať stratu zo začiatku nebolo jednoduché. Pre všetkých v klube to bola náročná sezóna a napokon sme boli aj radi, že sme postúpili aspoň do predkola.

Cehlárik hokej Čítajte viac Cehlárik upozorňuje na dôležitú vec, ktorú musia Slováci pred MS zlepšiť: Ak sa nám to podarí, budeme ešte silnejší

Rešpektovali českí spoluhráči slovenského kapitána?

S tým nebol žiadny problém. Céčko mi navrhol tréner, bral som to ako česť a záväzok. Snažil som sa nemeniť veci, ktoré som robil v kabíne už predtým. Zmena kapitána a predovšetkým trénera bola impulzom, ktorý nám pomohol.

Čo pre hokejistu znamenajú veľkonočné sviatky?

Príležitosť trochu si oddýchnuť a byť s rodinou. S dievčatami sme boli doma na Liptov, tešili sme sa prítomnosti najbližších.

Nemáte v sebe vnútorný boj uprednostniť dcérky pred účasťou na svetovom šampionáte?

Samozrejme, že by som chcel byť s nimi čo najviac. Ktorý otec by nechcel? Ale som profesionálny hokejista, a keď je príležitosť prísť do reprezentácie, nikdy neodmietnem.

Manželka je skvelá, nemám najmenšie obavy, že by to bezo mňa dievčatá nezvládli. Všetky tri ma podporujú, som im za to vďačný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Matúš Sukeľ #MS 2023