Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Miestenku do Rigy majú len vyvolení. Ostatných čaká tvrdý boj, upozorňuje Ramsayho obľúbenec

Vlani zažil veľké sklamanie, keď najskôr prispel k postupu národného tímu na olympiádu, ale do konečnej nominácie sa nezmestil.

11.04.2023 15:31
Lantoši Foto: ,
Róbert Lantoši v drese Slovenska na MS 2021.
debata

Róbert Lantoši (27) však nie je človek, ktorý by sa urážal a zostal zatrpknutý. Už o pár mesiacov prijal pozvánku a hrdo reprezentoval Slovensko na svetovom šampionáte vo Fínsku.

Rovnaké hokejové plány na máj má aj tento rok.

Hoci odohratými zápasmi a gólmi patrí tento rýchly útočník medzi najskúsenejších hráčov súčasného výberu, po dnešnom tréningu odchádzal z ľadu medzi poslednými.

V reprezentácii už neplatia zaužívané pravidlá?

Ale áno, puky určite zbierať nebudem. (úsmev) Nerobí mi problém zostať na ľade aj dlhšie po tréningu, vyhovuje mi to. Vždy je čo zlepšovať. Ak je príležitosť, snažím sa z tréningu vyťažiť čo najviac. Hokejista musí mať neustálu potrebu na sebe pracovať.

MS Lantoši Hrivík Čítajte viac Situácia, aká tu ešte nebola. Slováci kreujú tím do Rigy, Pospíšila nezavolali

Dávate tým aj príklad mladším spoluhráčom?

Presne tak. Hoci ťažšie prijímam pozíciu staršieho v tíme, keďže sa stále cítim mladý… Ak sa čo najviac chalanov na to „nalepí“ a zostanú na ľade aj po tréningu, môže im to len prospieť.

Vyzerá to tak, že hráči sa hrnú do národného tímu, tréneri na prvom zraze nemuseli riešiť žiadne ospravedlnenky. Je to dobré znamenie?

Jednoznačne. Základ tímu sa pozná už dlhšie, tešili sme sa na seba. Tréneri opäť urobili kvalitnú prácu, dobre zostavili mužstvo. Od prvého dňa je v šatni pozitívna nálada.

Mužstvo má už skraja prípravy solídnu fazónu, pribudnú ďalší kvalitní hráči. Očakávate tvrdý boj o miesto na MS?

Určite bude náročnejší ako po minulé roky. Ale tak by to malo byť. Reprezentovať je pre hokejistu pocta. Treba si ju zaslúžiť a to predovšetkým výkonmi na ľade.

Zrejme len zopár mien má miestenku do Rigy istú, ostatných čaká boj. Čím väčšia konkurencia, tým je väčší predpoklad, že vznikne čo najkvalitnejšie mužstvo. Na turnaj pôjdu len najlepší.

Róbert Lantoši. Foto: TASR, Pavol Zachar
lantoši hokej Róbert Lantoši.

Ak si hráč vypočuje, že už nemá miesto v tíme, mal by to zobrať ako motiváciu do ďalšej kariéry?

Áno. Viem, o čom hovorím. Ale platí, že som nemal jediný dôvod, aby som na reprezentáciu zanevrel. Práve vďaka nej môžem hrať na špičkovej úrovni, otvorila mi dvere do veľkého hokeja.

Pokiaľ sa tréneri rozhodnú, že hráča nevezmú na turnaj, treba to akceptovať. Nech je to pre neho motivácia a ďalší dôvod, aby sa zlepšoval.

Čiže pekinské odmietnutie už prebolelo?

Veľmi rýchlo. Chalani dosiahli obrovský úspech pre Slovensko, čiže tréneri tím dobre vyskladali. Nemám sa na koho a za čo hnevať. Z toho, čo mužstvo dokázalo v Pekingu, som mal úprimnú radosť.

Ak prejdete záverečným sitom, čaká vás štvrtý šampionát v kariére. Ste pripravený na pozíciu kľúčového hráča?

Záleží aj od trénerov, aké mi dajú úlohy. Urobím maximum, aby som využil svoje silné stránky a pomohol tímu v takej pozícii, ktorú mi tréneri určia.

Cehlárik hokej Čítajte viac Cehlárik upozorňuje na dôležitú vec, ktorú musia Slováci pred MS zlepšiť: Ak sa nám to podarí, budeme ešte silnejší

Pred desiatimi rokmi ste ako tínedžer odišli do Švédska. Hodnotíte to s odstupom dekády ako správne rozhodnutie?

Určite áno. Nič neľutujem, všetko sa deje z nejakého dôvodu. Každý hokejista má vlastnú cestu. Prežil som si aj psychické vypätie, ale prospelo mi to a napokon z toho bola pozitívna skúsenosť.

V čom najviac?

Z viacerých stránok. Odišiel som z domu ako 16-ročný chlapec a v podstate som sa musel starať sám o seba. Prvé dva mesiace boli veľmi náročné, prvýkrát som bol sám tak ďaleko od domu.

Vybudoval som si charakter aj napriek tomu, že som skoro odišiel od rodičov. Ďakujem im za to, že mi verili. Veľa som sa naučil po hokejovej i osobnostnej stránke.

Rok ste strávili na farme Bostonu v Providence. Čo hovoríte na to, že Bruins vytvorili historický rekord NHL so 63 výhrami v základnej časti?

Neskutočné číslo. Všetko im v tíme správne zapadlo, hrajú parádny hokej. Dôležitú úlohu hrajú Česi, či už je to 60-gólový kanonier Pastrňák alebo veterán Krejčí. Aj príchod Zachu im sadol ako zadok na šerbeľ. Sú veľmi silní, uvidíme, ako ďaleko pôjdu v boji o Stanleyho pohár.

V domácej extralige sú v semifinále tri tímy z východu. O čom to svedčí?

To neviem, ale je to príjemná zmena. Prospešná aj pre ligu, pretože veľké zápasy v play off si užijú aj fanúšikovia z klubov, ktoré doteraz nebojovali o popredné priečky. Rastie atraktivita súťaže, napĺňajú sa štadióny a to je dobré pre celý slovenský hokej.

Koho tipujete na titul?

Mám kamarátov zo Spišskej, s ktorými som hral v jednom tíme, rovnako poznám aj niektorých Zvolenčanov. Vyraďovačka je iná súťaž ako dlhodobá časť, aj preto v nej nie je núdza o prekvapenia. Rozhodne aj to, kto dá do hry väčšie srdiečko. Favorita nemám, nech vyhrá najlepší.

Možné posily Slovenska na MS v hokeji zo zámoria Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Generálny manažér Miroslav Šatan a tréner Craig...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Róbert Lantoši #MS 2023 #Riga 2023