Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci potrebujú pomoc z Ruska. Padnú ich ambície za obeť vojne?

Vrchol sezóny sa blíži, do začiatku svetového šampionátu zostávajú necelé tri mesiace. Šéfov domáceho hokeja čoskoro čaká rozhodnutie, ktoré môže výrazne ovplyvniť šance mužstva na turnaji.

22.02.2023 06:01
3 Slovensko rybár Foto: ,
V KHL pôsobí v aktuálnej sezóne aj Patrik Rybár, opora bronzového tímu z pekinskej olympiády.
debata (30)

Pripoja sa Slováci k väčšine a odsúdia ruskú okupáciu na Ukrajine výraznejším gestom? Môže si malá krajina dovoliť nenominovať na vrchol roka dôležitých hráčov a pritom dúfať, že zohrá dôstojnú úlohu medzi elitou?

Otázok pribúda a čas sa kráti.

Pozreli sme sa bližšie na to, ako by mohlo vyzerať zloženie národného tímu – s hráčmi z ruskej KHL i bez nich.

Otázny postoj zväzu

Najskôr si však zhrňme fakty.

Krvavá ruská agresia voči nezávislému štátu má dosah aj na šport. Ruskí hokejisti, dospelí či mládežnícki, preto nehrajú na medzinárodných turnajoch pod hlavičkou IIHF a zrejme tak skoro ani nebudú.

SR hokej Miroslav Šatan rozlúčka BAX Čítajte viac Hašek: Šatanov postoj sa mi nepáči, Fico by bol u nás s takými názormi v menšine

Niektorým federáciám takýto postoj voči vojne nestačí. Švédi, Fíni, Česi, Francúzi či Lotyši oznámili, že do národných tímov nepozvú hráčov, ktorí si napriek ruskej okupácii zarábajú hokejom v KHL.

Slovenský zväz potvrdil tendenciu ísť proti prúdu a s požehnaním šéfa domáceho hokeja Miroslava Šatana oznámil, že hráči z ruskej súťaže majú dvere do reprezentácie naďalej otvorené.

Hokejová komunita drží spolu, týka sa to predovšetkým podobne citlivých tém. Osmičke Slovákov, ktorá v aktuálnej sezóne pôsobí v ruskej súťaži, sa doma dostalo prevažne podpory.

„Nemiešajme politiku so športom. Pre chalanov je to zamestnanie. Sme malá krajina, nemôžeme si dovoliť nechať chalanov z KHL doma. Nie je to ich vojna, nešli podporovať prezidenta Putina,“ povedal v ankete Pravdy Branko Radivojevič, vicemajster sveta z roku 2012.

hokej, michal handzus Čítajte viac Odchod zo zväzu? Cítil som sa ako zradca. Čechoslováci v roku 1968 museli mlčať, ja teraz nie

Jedným z mála, ktorí sa nestotožnili s rozhodnutím zväzu, bol Michal Handzuš.

„Vnútorne cítim, že nie je možné, aby našu krajinu momentálne reprezentovali hokejisti, ktorí hrajú v KHL aj po tom, čo sa stalo a ďalej deje na Ukrajine,“ uviedol bývalý elitný útočník a na protest odstúpil z výkonného výboru SZĽH.

Najlepší brankári

Možných scenárov do blízkej budúcnosti je viac.

Šatan a spol. môžu verdikt zobrať späť a nomináciu obstarať bez hráčov z KHL. Existuje aj alternatíva, že povolaní hráči z ruskej súťaže sami odmietnu pozvánku, pretože nebudú chcieť, aby nechcená pozornosť okolo nich poznačila atmosféru v tíme.

Situáciu z pohľadu kvality mužstva i očakávania fanúšikov komplikuje predovšetkým fakt, že v Rusku chytajú dvaja najlepší slovenskí brankári.

Patrik Rybár na MS 2022. Foto: TASR, Martin Baumann
Patrik Rybár Patrik Rybár na MS 2022.

Patrik Rybár, opora bronzového tímu z pekinskej olympiády, pôsobí v Spartaku Moskva. So štatistikami 92,6-percentná úspešnosť zásahov a priemerom 2,34 inkasovaného gólu na zápas patrí medzi najlepších gólmanov v súťaži.

Dres Torpeda Nižnij Novgorod oblieka Adam Húska, ktorý bol po zranení Rybára jednotkou Slovákov na minuloročnom šampionáte vo Fínsku.

Ak by obaja na MS 2023 chýbali, je zrejmé, že kvalita na brankárskom poste by dostala poriadny úder.

K dvojici top brankárov, navyše chytajúcich v solídnej forme, nemá vedenie tímu alternatívy. Matej Tomek, trojka z vlaňajších MS (bez odchytaného zápasu), vynechal tri mesiace pre zlomeninu kľúčnej kosti a sám tvrdí, že reprezentácia momentálne nie je pre neho témou.

Adam Húska na MS 2022. Foto: TASR, Martin Baumann
Brankár slovenskej reprezentácie Adam Húska. Adam Húska na MS 2022.
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #KHL #hokej #MS 2023 #Riga 2023