Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj s časom. Šampionát bude zrejme bez Slafkovského

Prvá etapa jeho rozbiehajúcej sa kariéry v najlepšej hokejovej lige sveta sa skončila nešťastne. Od ofenzívneho supertalentu sa očakáva jediné - že sa vráti silnejší a so snahou ukázať, že medzi elitu zaslúžene patrí.

19.01.2023 20:31
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský v drese Montrealu.
debata

Zranenie Juraja Slafkovského, ktoré utrpel v nedeľnom zápase na ľade New Yorku Rangers, si vyžiada minimálne trojmesačnú dobu liečenia.

Dobrou správou je, že poškodené koleno si nevyžaduje chirurgický zákrok.

Negatívne sú minimálne dve informácie – 18-ročný útočník Montrealu si už v tejto sezóne NHL s veľkou pravdepodobnosťou nezahrá a ohrozená je aj jeho účasť v drese Slovenska na májovom svetovom šampionáte v Lotyšsku a vo Fínsku.

Neplavec hodený do vody

Žiadne zranenie nemá dobré načasovanie, ale v prípade košického rodáka prišlo v nešťastnej fáze. Urastený krídelník sa vypracoval medzi dôležitých hráčov Canadiens a mal pevné miesto v zostave prvého tímu.

Nedostal sa k tomu zadarmo. Na začiatku sezóny prežil krušné momenty a jeho proces zvykania si na NHL pripomínal, keď neplavca hodia do vody.

Slafko 5 Čítajte viac Ostrý odkaz pre šéfov Montrealu: Slafkovský nemá v NHL čo robiť!

Slafkovský naskočil do profiligy rovnými nohami – s minimálnymi skúsenosťami zo zámorského hokeja a s približne päťdesiatkou odohratých zápasov medzi seniormi.

„Montreal sa s ním nemazná. Šéfovia klubu chcú vidieť, či má na to, aby hneď mohol hrať s najlepšími. Ak neuspeje, poputuje na farmu do AHL,“ reagoval skraja sezóny Stu Cowan z denníka Montreal Gazzette.

Najlepší strelec olympijského turnaja v Pekingu sa učil za pochodu. Musel si zvyknúť predovšetkým na to, že na užšom zámorskom klzisku má na všetko menej času. Či už išlo o rozohrávku, zákrok pri mantineli alebo hru bez puku.

Brankár Floridy Sergej Bobrovskij zasahuje pred... Foto: SITA/AP, Lynne Sladky
Sergej Bobrovskij, Juraj Slafkovský Brankár Floridy Sergej Bobrovskij zasahuje pred Jurajom Slafkovským z Montrealu.

Rozchodil aj bolestivé lekcie. Súperi nerobili rozdiel, že proti nim stojí neskúsený tínedžer a Slafkovský schytal niekoľko tvrdých hitov. Po jednom zo zákrokov utrpel zranenie zápästia a pauzoval tri zápasy.

Po dvoch mesiacoch v súťaži už bol platným hráčom prvého tímu a vedenie Canadiens ho preto neuvoľnilo na decembrový juniorský šampionát, kde mladí Slováci napokon brali 6. miesto.

Prelom rokov ho zastihol v hernej kríze – nedarilo sa jemu, ani tímu. Do zranenia nebodoval v 15 zápasoch za sebou.

„Dospelý hokej je náročnejší. Predstavuje iný level, ale v tomto smere verím nášmu manažmentu. Som si istý, že vedia, čo majú so mnou robiť,“ reagoval na špekulácie kanadských médií, ktoré ho posielali na farmu.

Unikát zo Slovenska

NHL alebo AHL? Šéfovia Canadiens zvažovali po každom zápase, čo bude pre zlepšovanie sa jednotky draftu ideálne.

Jozef Golonka Čítajte viac Golonka o Slafkovskom: Môže ho zničiť mediálny tlak

Nízka bodová produkcia ich netrápila. Dôležitejšie pre nich bolo, aby Slafkovský robil čo i len malé pokroky v požadovaných oblastiach.

„Hokej je o reakciách a inštinktoch. Jurajovi sme sa snažili pomôcť, aby pochopil, ako byť úspešný v zámorskom hokej. Sme presvedčení, že k jeho rozvoju dôjde v postupných etapách,“ reaguje generálny manažér Canadiens Kent Hughes.

Už keď sme sa s Hughesom rozprávali na vlaňajších MS vo Fínsku, tvrdil, že Montreal v drafte nesiahne po najvýraznejšom talente v danom momente, ale po najlepšom hokejistovi pre budúcnosť.

O dva mesiace si Canadiens vybrali Slafkovského z prvého miesta a stvorili pre neho plán.

„Na jeho progrese pracuje niekoľko ľudí. Aj prax vám ukáže, že neexistuje jedna správna cesta, ako viesť mladého hokejistu. Každý z nich je unikátny. V prípade Slafkovského sme zvolili prístup, ktorý sa možno nepozdáva každému, ale my sme presvedčení, že je pre neho najlepší,“ vysvetľuje Hughes.

Slafkovský Čítajte viac Bývalá hviezda kritizuje Slafkovského: Nezlepšuje sa, stagnuje!

Bývalý skaut kladie dôraz nielen na hokejové, ale aj osobnostné kvality hráčov. Po drafte priznal, že Canadiens si vybrali Slafkovského a nie dlhodobého favorita na pozíciu jednotky Shana Wrighta aj preto, že Slovák ich zaujal nielen fyzickou, ale aj mentálnou vyzretosťou.

Tú chváli aj teraz.

„Vedel sa otriasť z nevydareného zápasu. Ak urobil chybu, poučil sa z nej, a jeho výkon v ďalšom stretnutí predošlé zaváhanie neovplyvnilo. Pravidelne sme sa s ním rozprávali a analyzovali rôzne situácie,“ tvrdí GM Montrealu.

Podpora od kolegov

Ak sa naplní predikcia lekárov o trojmesačnej pauze, Slafkovský by mohol začať korčuľovať v polovici apríla. Vtedy už bude mať Montreal podľa všetkého po sezóne.

Posledný zápas v základnej časti odohrajú Canadiens 14. apríla. Vzhľadom na aktuálnu výkonnosť (predposledné miesto vo Východnej konferencii) a početné zranenia (okrem Slafkovského pauzujú ďalší traja útočníci) je len malá šanca, že by postúpili do play off.

Slafkovský Čítajte viac Slovák bol výnimka. St. Louis spucoval lídrov Montrealu

V teoretickej rovine zostáva možnosť účasti mladého Slováka na MS, ktoré sa začínajú 12. mája.

Lenže je vysoko nepravdepodobné, že Montreal pustí svoj klenot po pauze na turnaj, kde by si mohol zranenie obnoviť a skomplikovať si tak štart do ďalšej sezóny NHL.

Po zranení mu vyjadrili podporu mnohí kamaráti a kolegovia. Jedným z nich bol aj jeho rovesník a spoluhráč z reprezentácie Adam Sýkora.

„Juraj je mentálne silný. V Montreale zvládol tlak jednotky draftu, vybojoval si miesto v prvom tíme a som presvedčený, že sa prenesie aj cez zranenie. Vráti sa silnejší a ešte nabudenejší,“ vraví Sýkora.

Či to bude už na svetovom šampionáte alebo až v úvode budúcej sezóny NHL, ukážu najbližšie mesiace.

Ako vstúpili slovenskí hokejisti do NHL Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Michal Handzuš, 2 góly - 9 asistencii - 11...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský