Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechýba ani Slafkovský. Toto sú najväčšie hviezdy MS 2022

Niektorí zarábajú v NHL milióny dolárov, iní k tomu majú nakročené. Na svetovom šampionáte v Helsinkách a Tampere hrá množstvo kvalitných hokejistov. Napriek tomu sú niektoré mená zvučnejšie ako ostatné.

24.05.2022 00:00
3. O koľkej vyberú Slafkovského Foto:
Juraj Slafkovský

Bližšie sme sa pozreli na šesť elitných hráčov, ktorí pútajú pozornosť nielen expertov, ale aj fanúšikov.

David Pastrňák / Česko

Český útočník je azda najväčšou hviezdou na šampionáte vo Fínsku. Svoj národný tím síce posilnil až uprostred turnaja, no už prvé zápasy ukázali, čo tento 25-ročný rodák z Havířova dokáže. Ani nie 24 hodín po tom, ako prišiel do dejiska šampionátu, stál na ľade a bol jednoznačne českým mužom číslo jeden. S pedálom na pol plynu.

Pastrňák je dlhodobo najlepším Čechom v NHL. Uplynulých šesť sezón má v Bostone v priemere bod na zápas. V roku 2020 ho hokejoví analytici na základe zručností, aktuálnej aj historickej produktivity a mnohých ďalších aspektov označili za druhého najlepšieho hráča sveta. Po Connorovi McDavidovi.

,,Popri tom, čo predvádza na ľade, dokázal dať celému tímu srdce. Pastrňák prináša oveľa viac ako len góly a asistencie," vraví expert televízie Viaplay a bývalý hráč NHL Mattias Norström. Česi s ním môžu vo Fínsku pokojne pomýšľať aj na zlato.

David Pastrňák Foto: TASR/AP
3. David Pastrňák David Pastrňák

Mathew Barzal / Kanada

Pred štyrmi rokmi sa stal najlepším nováčikom NHL a odvtedy jeho hviezda stúpa strmo nahor. Šikovný center s výbornou palicovou technikou a ladným pohybom je postrachom nielen pre súperov NHL, kde oblieka dres New Yorku Islanders, ale aj na medzinárodnom poli.

Krajinu javorového listu reprezentuje často a rád, hoci ako priznal pre Pravdu počas šampionátu v Helsinkách, svoj čas by rád trávil inde. ,,Reprezentovať Kanadu je pre mňa veľká pocta, budem však úprimný. Verím, že som na MS poslednýkrát. V New Yorku máme skvelý tím, v ďalších sezónach chceme pravidelne bojovať o Stanleyho pohár," uviedol Barzal.

V zbierke má bronz z MS hráčov do 18 rokov, striebro zo šampionátu dvadsiatok, ale seniorský cenný kov mu chýba. ,,Do Helsínk sme si prišli po zlato, nič iné nás nezaujíma. Máme skvelé mužstvo. Chceme obhájiť titul a vrátiť sa domov ako šampióni," dodal Barzal pre Pravdu.

Matt Barzal Foto: SITA/AP
Barzal, pr., nepouzivat Matt Barzal

Zdieľať spoločnú vášeň pre šport. Na nezaplatenie

Relax, fandenie a poriadne výkony? Šport v mnohých podobách nás najviac baví s parťákom alebo v tíme, či už s kamarátmi, rodinou alebo so štvornohým miláčikom.

S kartou Mastercard® sú všetky tieto aktivity ešte jednoduchšie. Získajte prístup k zľavám na športové vybavenie, k top športovým aplikáciám a k ďalším športovým zážitkom na nezaplatenie.

Požiadajte si o svoju kartu Mastercard aj vy!

Spravodajstvo z MS v hokeji 2022 vám prináša Mastercard.

Juraj Slafkovský / Slovensko

Slovenský supertalent má iba osemnásť rokov, no už teraz patrí medzi kľúčové postavy Ramsayho výberu. Napokon, v zápasoch základnej skupiny strávil z útočníkov na ľade najviac času. Je vysoký, pevný, dobre si kryje puk, podľa expertov trošku pripomína Jaromíra Jágra, keď bol mladý.

Sezónu odohral vo fínskom TPS Turku, s ktorým sa prebojoval až do finále. Ozajstným prelomom v jeho kariére však bola olympiáda. Z košického rodáka sa stal najlepší strelec podujatia a paralelne s bronzovou medailou si prevzal tiež ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja.

Mladý Slovák je hviezdou blížiaceho sa draftu do NHL, predpokladá sa, že kluby po ňom siahnu medzi prvými. A keďže sme v Helsinkách videli v niekoľkých dueloch aj zástupcov Montrealu Canadiens či New Jersey Devils, je možné, že Slafkovský bude najžiadanejším artiklom medzi mladými hráčmi.

Moritz Seider / Nemecko

Všetko, čo doteraz Seider spravil v NHL, robí z generálneho manažéra Detroitu Steva Yzermana génia. Legendárny útočník obišiel na drafte 2019 vysoko hodnotené talenty a siahol po relatívne neznámom chlapcovi z Nemecka.

O tom, že trojnásobný šampión NHL správne stavil na svoj inštinkt, svedčia aj štatistiky. Seider zobral počas svojej prvej sezóny profiligu útokom. Bleskovo sa zaradil medzi najlepších mladých obrancov súťaže. V kanadskom bodovaní prvoročiakov skončil štvrtý a je jasným favoritom na Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika uplynulej sezóny. Experti ho už teraz prirovnávajú k detroitskej legende Nicklasovi Lidströmovi.

Seider si okamžite získal dôveru trénera Detroitu Jeffa Blashilla, ktorý z neho urobil najvyťaženejšieho obrancu tímu. Mladému bekovi veria aj v reprezentácii. Napriek tomu, že má len 21 rokov, fínsky tréner Nemecka Toni Söderholm z neho urobil na MS asistenta kapitána.

Moritz Seider Foto: SITA/AP
Seider, pr, nepouzivat Moritz Seider

Timo Meier / Švajčiarsko

Pozor, rozbieha sa helvétsky vlak! Pred robustným útočníkom sa musíte mať na pozore. 185 centimetrov a 100 kilogramov živej váhy vie dosiahnuť ohromnú rýchlosť, počas ktorej rodák z Herisau neuhne pred ničím. Napriek mohutnej postave vyniká skvelým pohybom, veľkým prehľadom v hre a citom pre prihrávku.

Napokon, dokazujú to aj čísla. Počas uplynulej sezóny v NHL mal takmer bod na zápas, keď v 77 dueloch zaznamenal 35 gólov a 41 asistencií. Ani jeho skvelé výkony nestačili San Jose na postup do play off a Meier tak mohol prísť reprezentovať Švajčiarsko na MS.

,,Máme silnú generáciu hráčov. Hráme spolu už dlhší čas, veľmi dobre sa poznáme. Všetko iné ako zlato bude pre nás sklamaním," vraví elitný krídelník. Švajčiari aj vďaka nemu odštartovali šampionát vo Fínsku parádnym spôsobom, v prvých šiestich dueloch nestratili ani bod.

Timo Meier Foto: SITA/AP
Meier, pr, nepouzivat Timo Meier

Marko Anttila / Fínsko

Nikdy nebol najlepším strelcom, nie je ani najšikovnejším hráčom. Je však dušou hokejového Fínska. Zostavu Suomi si posledných päť rokov bez tohto dlháňa nedokážeme ani len predstaviť. A domáci už vôbec – napokon, v kiosku na helsinskom letisku zdobila jeho tvár titulky až dvoch magazínov.

Pred tromi rokmi ako kapitán doviedol Fínov k tretiemu titulu majstrov sveta. Trofej zdvihol v Bratislave. Pred pár mesiacmi potvrdil fínsku výnimočnosť aj v Pekingu. Ani tam bodovo nezažiaril, opäť bol však naozajstným lídrom.

,,Nemyslím si, že musím skórovať, keď som kapitán. Musím však ukázať pracovnú morálku a byť príkladom na ľade. Snažím sa zo všetkých síl a dúfam, že to dodáva ostatným hráčom energiu," vraví 203-centimetrová veža. Vo Fínsku je veľmi populárny, lebo kde je ,,Mörkö", ako ho prezývajú, tam je aj úspech.

Marko Anttila Foto: SITA/AP
Anttila, pr, nepouzivat Marko Anttila
chyba