Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Netrafíš bránku, nedáš gól. Slováci čakajú na budíček

Štyri zápasy, jediná výhra. Ak by v Helsinkách štartovali Rusi, Ramsayho výber už zrejme môže baliť kufre.

19.05.2022 18:00
Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko... Foto: ,
Sklamaní slovenskí hokejisti po prehre so Švajčiarmi.
debata

Slovenskí hokejisti zatiaľ na svetovom šampionáte zaostávajú za očakávaniami.

Ani nie tak výsledkami, pretože omladený tím má v porovnaní s bronzovým mužstvom z olympiády nižšiu kvalitu, ale predovšetkým výkonmi.

Bližšie sme sa pozreli na dôvody, prečo to zatiaľ Slovákom vo Fínsku nefunguje.

Biedna streľba

Strieľajte, clonte, dorážajte. Ofenzíva taktika, ktorú preferuje kouč Ramsay od nástupu na slovenskú striedačku pred piatimi rokmi, sa nemení. Hráči však akoby na ňu v Helsinkách zabudli.

Jessica Campbellová hokej Nemecko Čítajte viac Hanba na sto rokov. Novinárka RTVS urazila nemeckú trénerku

Vymýšľajú zbytočné prihrávky, chcú hrať na krásu. A keď sa už odhodlajú k zakončeniu, míňajú bránku. Za prvé dve tretiny proti Švajčiarsku vyslali na súperovho brankára osem striel, čo je žalostne málo.

Hoci štatistiky hovoria o tom, že sú aj mužstvá, ktoré na šampionáte strieľajú menej, z hľadiska efektivity zakončenia sú Slováci na spodných priečkach.

Mizerné presilovky

Kto videl duel proti Švajčiarsku, má jasnú predstavu, ako sa nemá hrať v početných výhodách. Slováci mu ponúkli odstrašujúci príklad. Až 17 zo 60 minút odohrali vo výhode o jedného či dvoch hráčov.

Výsledok? Minimum šancí, zaujala iba žŕdka Tatara. Mužstvu chýba myšlienka, moment prekvapenia. Hráči sa ponúkajú so zakončením a bezhlavo pália aj vtedy, keď vidia, že do strely sa im hodí hráč súpera.

Helvéti takýmto spôsobom zblokovali v oslabení dvanásť striel. Za všetko hovorí štatistika – Slováci hrali 17 presiloviek, využili len dve. Horší sú na MS len Briti a Kazaši.

Kapitán v útlme

Sedemsto zápasov v NHL, takmer dvesto gólov. Tatarovo resumé je vizitkou kvalitného ofenzívneho hráča. Dubnickému rodákovi sa však zatiaľ vo Fínsku nedarí. S výnimkou gólu proti Francúzom mlčí, hoci snaha sa mu nedá uprieť.

Ako najskúsenejší hráč mužstva by to mal byť on, kto najmä počas presiloviek zdvihne vlajku, vezme na seba zodpovednosť a pokúsi sa o presné zakončenie.

Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko Švajčiarsko Čítajte viac Posledný z ľadu. Tatar po tréningu zbieral puky a velí do útoku

Zo svojej pozície z pravého kruhu je počas početnej výhody nebezpečný, proti Švajčiarom trafil hornú žŕdku, ale to nestačí.

Pozitívnym signálom je presunutie Slafkovského do prvého útoku, pri ktorom kapitán Slovákov ožil a pôsobil nebezpečnejšie.

Individuálne zlyhania

Hokej je o chybách. Vyhrá mužstvo, ktoré sa ich dopustí menej a zároveň vie vo svoj prospech využiť zaváhania súpera. Slováci však kopia chýb až príliš veľa.

Týka sa to najmä skúsených obrancov, od ktorých sa čaká opak – rozohrávka s rozvahou a pokoj na hokejke. Proti Kanade horel Rosandič, proti Švajčiarom zase Čerešňák.

Chybujú aj mladí, Slafkovský či Nemec, ale v ich prípade ide o daň za tínedžerský vek a získavanie skúseností. Nezlyhávajú však len hráči.

Chybná komunikácia medzi trénermi zapríčinila zle zobratý oddychový čas proti Nemcom, ako aj dvojminútový trest za zdržovanie hry v závere duelu s Helvétmi.

Realizačný tím má tiež podiel na vylúčeniach za príliš veľa hráčov na ľade.

Prisilní súperi

Časy, keď Slováci boli v súbojoch proti Nemecku či Švajčiarsku favoritmi, sú nenávratne preč. Z prvých štyroch zápasov sa pre Ramsayho tím očakávalo len víťazstvo nad Francúzmi.

Kanada a Helvéti sú teraz iný level, Nemci boli pred vzájomným zápasom favoritmi aj podľa stávkových kancelárií. Aj preto, že Slovákom chýbajú v Helsinkách viaceré opory a majú najmladšie mužstvo v histórii.

To je zatiaľ nevýrazné, ale obrat má vo vlastných rukách. S najťažšími súperi už hralo a ak uspeje v zostávajúcich súbojoch (pri zhode okolností stačí zdolať Kazachov alebo Talianov a potom uspieť proti Dánom), postúpi do play off.

Potom by sa už turnaj hodnotil ako úspešný, pretože štvrťfinále MS je niečo, kam sa Slováci prebojovali za posledných osem rokov len raz.

Zápas Švajčiarsko - Slovensko v obrazoch Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Fanúšičky Švajčiarska a Slovenska pózujú počas...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Craig Ramsay #MS 2022 v hokeji