Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledný z ľadu. Tatar po tréningu zbieral puky a velí do útoku

Ten pohľad bol zvláštny. Na ľade zostal iba kapitán. Na prídavok si dal zopár desiatok striel a potom pozbieral puky. Nielen po sebe. Po všetkých. Od najmladšieho až po... Veď najstarším je on sám.

19.05.2022 16:00
Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko... Foto: ,
Kapitán slovenských hokejistov Tomáš Tatar po prehre so Švajčiarmi.
debata (3)

Tomáš Tatar akoby pochopil, že tú lepšiu časť – keď sa mohlo – majú Slováci na hokejovom šampionáte už za sebou. Odteraz už musia. Nielen v piatkovom zápase proti Kazachstanu, ale aj v sobotu s Talianskom. Výhry však nebudú nič platné, ak to všetko nepotvrdia aj na záver proti Dánsku.

Čaká ich veľa práce. Veľa „špinavej“ práce a 31-ročný útočník New Jersey Devils zbieraním pukov dvíha bojovú zástavu.

„Nie je to gesto, chcem ísť ostatným príkladom. Robiť a všetkým pomáhať. Byť vzorom. Ukázať aj mladým chlapcom, že ak chcú napĺňať vlastné ciele, musia makať. Beriem to ako normálnu vec, takto to učili aj mňa. Nerobil by som z toho nič veľké,“ povedal po tréningu.

6. Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský ako naša 68? Niečo tam je, ale tvrdiť, že bude ako Jágr, je priskoro

Tréning pomohol

Aj za takýmito gestami je vidieť, že v slovenskom tíme sa niečo deje. Že s doterajším priebehom nevládne spokojnosť. Keď v stredu neskoro v noci po zápase proti Švajčiarsku hráči schádzali z ľadu, väčšinou bolo počuť: „Takto to už ďalej nejde. Niečo musíme zmeniť,“ povedal nám napríklad Robert Lantoši.

Pripustil, že hráči si budú musieť niektoré veci vyrozprávať. Možno len medzi sebou. Bez trénerov. Ako v Pekingu na olympiáde, kde to veľmi pomohlo.

Podľa všetkého si hneď – na ďalšie ráno – dali hokejisti schôdzku. „Niečo sme si tam povedali,“ pripustil Adam Liška. „Proti Švajčiarom to bol náš najhorší výkon na turnaji, ale máme pred sebou tri zápasy a tie ideme vyhrať,“ dušoval sa.

„Ráno to možno bolo trošku smutné. Ale tréning nám veľmi pomohol, z hráčov som cítil pozitívnu energiu a mám pocit, že aj atmosféra sa zlepšila,“ opísal náladu Tatar.

Sám nemá dôvod ju mať dobrú, lebo odvtedy, ako skóroval v úvodnom zápase proti Francúzsku, gólovo mlčí. Ďalších šancí mal však za fúru. Tréneri si pritom od neho veľa sľubovali, keďže je dlhodobo najlepším slovenským strelcom v zámorskej NHL.

Timo Meier Čítajte viac Čas na kritiku. Slováci už neclonia ani pred svojím brankárom

„Ale nevytvárajme prosím paniku, všetko je o tom, aby sme zostali pozitívni a mali hlavu hore. Čakajú nás tri zápasy a všetky sa dajú spraviť. Všetko v kľude, pôjdeme od zápasu k zápasu a budeme postupne získavať body,“ zamyslel sa.

Tri výhry

Piatkový súper, Kazachstan, podáva na turnaji veľmi nevyrovnané výkony. Síce doteraz nebodoval, ale napríklad v utorok trápil Švajčiarov do poslednej sekundy. Podľahol im tesne 2:3. Napriek tomu sa očakáva, že proti Slovensku bude väčšinou brániť. „Radšej sa sústreďme iba na seba. Korčuľovať a hrať fyzicky,“ tvrdil Tatar.

Slováci majú v Helsinskej A-skupina zatiaľ iba tri body, pravdou však je, že zápasy s najťažšími súpermi už majú za sebou. Ak zostávajúce tri duely vyhrajú, štvrťfinále im s určitosťou neujde.

Jessica Campbellová hokej Nemecko Čítajte viac Hanba na sto rokov. Novinárka RTVS urazila nemeckú trénerku

„Musíme začať zbierať body, hádam to celé na nás nedoľahne,“ doplnil kapitán.

Či po fiasku s Švajčiarskom nastanú v tíme nejaké zmeny, sme sa nedozvedeli. Šampionátovú premiéru by si však mohol odbiť Andrej Kollár, útočník, ktorého vedenie tímu dopísalo na súpisku. „Som oddýchnutý a keď ma vypustia na ľad, pôjdem bomby,“ vravel.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Tatar #Fínsko 2022