Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S frajerkou treba ísť do cukrárne. Dedo, na to nemám čas

Postav dom, zasaď strom a vychovaj dve hokejové generácie.

18.05.2022 09:21
debata
Tri generácie Sýkorovcov. Zľava otec Roman, syn... Foto: instagram.com
Sýkora hokej Tri generácie Sýkorovcov. Zľava otec Roman, syn Adam a starý otec Štefan.

Hoci väčšina slovenských domácností prežívala po prehre s Kanadou na MS sklamanie, u Sýkorovcov to bolo odlišné.

Sedemnásťročný Adam, najmladší člen výberu Craiga Ramsayho na šampionáte vo Fínsku, si odkrútil vydarený debut na svetovom šampionáte.

Slzy dojatia

Výkon talentovaného útočníka pozorne sledovali aj jeho najbližší – otec Roman a starý otec Štefan. Prvý bol v minulej sezóne trénerom reprezentácie do 17 rokov, Sýkora senior zase pôsobí ako kustód pri slovenskej osemnástke.

„Pondelok som prežíval nervóznejšie ako on. Predsa len, otcovi vždy na synovi záleží. Vedel som, že ho nečaká nič ľahké, ale prekvapilo ma, ako to zvládol. Odohral fantastický zápas. Veci, pre ktoré zaujal trénera Ramsayho, splnil do bodky,“ vraví bývalý útočník.

Ešte citlivejšie vnímal vnukov debut Štefan Sýkora. Počas včerajšieho rozhovoru sa niekoľkokrát odmlčal, emócie boli silnejšie ako snaha odpovedať.

„Cítil som sa ako v rozprávke. Aj teraz mám slzy v očiach, prepáčte, ak mi budú odpovede trvať trochu dlhšie… Adam urobil za krátky čas veľký progres. Je to zlatý chlapec. Všetko, čo zatiaľ dosiahol, si plne zaslúži,“ reaguje starý otec.

Šikovný krídelník bol podľa viacerých expertov najlepším hráčom Slovenska v súboji proti silnému súperovi. Nechýbalo veľa a premiérový zápas mohol osláviť gólom.

„Vidieť debut syna, ktorý má 17 rokov, v súboji proti hviezdam NHL, je neopísateľný pocit. Veľa ľudí mi gratulovalo. Sú to dni, ktoré si človek užije a zapamätá do konca života. Som hrdý, že to, čo všetko Adam dal hokeju, sa mu postupne vracia,“ vysvetľuje Roman Sýkora.

Adam Sýkora v súboji proti Kanade. Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko Kanada Sýkora Adam Adam Sýkora v súboji proti Kanade.

Mladý útočník hral s veľkou energiou, dohrával súboje a zrážal sa s urastenými zámorskými hráčmi. Jeho otec sa o neho napriek tomu nebál.

„Nemám o neho strach, má dobrú fyzičku. Je to jeho štýl hokeja, od ktorého neupustí, vyžíva sa v ňom. Nie je hráč, ktorý bude rozhodovať zápasy. Je to typ do tretieho útoku – bojovník, ktorý dohráva súboje, ide pred bránku, nabudí mužstvo energiou,“ vraví.

Dedko Sýkora však určité obavy mal. Predsa len, je rozdiel medzi stavbou tela tínedžera a muskulatúrou 30-ročného chlapa.

"V kútiku duše som mal menší strach. Ale Adam presne vie, čo chce. Myslí len na hokej. Od malička som stál pri ňom. Vyznávame určité veci medzi nebom a zemou, máme rovnaké náramky na ruke s krížikmi…

Duchovno pre nás veľa znamená. Je to znak, že celá rodina stojíme pri sebe. Adam cíti našu podporu, veľa pre neho znamená," opisuje Sýkora senior.

Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte Pravdu Čítajte viac Podcast z MS: Slováci v Helsinkách trhajú ľad, ale...

Prelomová sezóna

Mladý útočník prežíva prelomovú sezónu. Dostal sa do A-tímu Nitry, na MS dvadsaťročných, osemnástke pomohol k postup do elitnej kategórie. Účasť vo Fínsku je nad plán.

„Nečakali sme, že s ním budú počítať na seniorský šampionát. Napokon cestoval do Fínska a dočkal sa premiéry. Ako sám povedal, a cítime to tak aj my – nie je v siedmom, ale v ôsmom či deviatom nebi,“ usmieva sa spokojný otec.

U Sýkorovcov to však nie je len o hokeji. Rovnako dôležitú pozíciu má aj vzdelanie.

"Od malička je nastavený na svoje míľniky. Viac ako cieľ však bola pre neho dôležitá cesta, ktorá vedie k jeho dosiahnutiu. Mal na nej viacero prekážok. Neobchádzal ich, vzoprel sa a prekonal ich.

Od siedmej triedy cestoval sám do Nitry, čo bolo 90 minút tam a rovnaký čas späť. Popri hokeji musí zvládať aj školu. Darí sa mu to," pokračuje otec.

Roman Sýkora. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Sýkora hokej Roman Sýkora.

Hlava hokejovej famílie súhlasí. Spomína, ako malý Adam behal po dome s hokejkou a pukom.

"Mohol mať tak dva roky, možno tri. Potom ako školák obehával kamarátov a ťahal ich hrať hokej. Má veľkú vnútornú silu a odhodlanie uspieť. Jeho rovesníci už majú priateľky, on vraví, že jeho frajerka je hokejka.

Frajerky potrebujú ísť do cukrárne, do kina, na to nemám čas, vraví mi. Nezaujímajú ho tetovania, drahé veci. Učí sa na jednotky, učitelia ho chvália. Máme z neho obrovskú radosť," pýši sa starý otec.

Hokejová cesta jeho vnuka zároveň dokazuje, že mladíci nemusia zákonite odchádzať do zahraničia, aby z nich vyrástli hráči so sľubnou budúcnosťou. Podmienky doma sa zlepšujú, čo využíva čoraz viac talentov.

"Aj slovenská cesta môže byť pre mladých hráčov výhodná. Adamovi dal veľa projekt reprezentačnej osemnástky. Trénovali ho kvalitní tréneri, mužstvo sa oťukalo v prvej lige proti mužom. Tým pádom bol jeho prechod k seniorom plynulejší.

Mladíci nemusia odchádzať do zahraničia, aj doma si vieme vychovať úspešných hráčov. Ak majú dobré nastavenie, rýchlejšie sa dostanú medzi mužov a môžu z toho profitovať," zdôrazňuje Roman Sýkora.

Česko, Rakúsko Čítajte viac Hanba, z ktorej bolia oči. Česi svojich nešetria

Očakávania pred draftom

Svetový šampionát vo Fínsku nie je pre Sýkoru juniora posledným vrcholom sezóny. V júli ho čaká vstupný draft NHL a úspešné vystúpenie na MS mu môže pomôcť k vyššej pozícii.

"Draftové šance je ťažko odhadovať, všetci vieme, že je to lotéria. Adam prvé kolo neurobí, to všetci vieme, ale nie je to žiadna tragédia. Veď na začiatku sezóny sme sa bavili, či vôbec na drafte bude.

Je jedno, či si ho vyberú v druhom, treťom či piatom kole. Dôležité bude, aby bol draftovaný. Potom musí dokázať klubu, ktorý si ho vyberie, že má potenciál a že má na to, aby splatil ich dôveru. Draft je len prvý krok. Neznamená to automaticky, že bude hrať v NHL," pokračuje mladíkov otec.

Adam Sýkora v zápase proti Kanade. Foto: TASR, Martin Baumann
Adam Sýkora (Slovensko), uprostred Travis Sanheim a brankár Logan Thompson Adam Sýkora v zápase proti Kanade.

Či bude šikovný útočník pokračovať v budúcej sezóne v Nitre alebo si po drafte vyskúša jednu zo zámorských súťaží, je zatiaľ vo hviezdach. Podľa Romana Sýkoru bude rozhodnutie výlučne na synovi.

"Konzultujeme spolu jeho pozíciu, ale nebudem rozhodovať za neho. On sám si je strojcom svojho šťastia. Budeme komunikovať s Nitrou, budeme komunikovať na základe draftu, lebo dôležité slovo bude mať aj klub, ktorý ho draftuje – ak ho teda draftuje.

Viem si predstaviť, že by zostal v Nitre, pretože ako som spomínal, táto cesta sa ukazuje ako správna. Hokej, ktorý v Nitre hrali, posunul Adama tam, kde je. Zatiaľ existuje veľa otáznikov, odpovede sa dozvieme zrejme až po drafte," dodáva Roman Sýkora.

Jeho syn Adam by nemal chýbať v zostane na dnešný zápas so Švajčiarskom (19.20), duel vám prinesieme v online textovom prenose .

Hokejisti s účasťou na MS, ZOH, MSJ v jednom roku Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
4. Alexej Žitnik (Ukrajina) - Niekdajší ruský...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Roman Sýkora #MS 2022 v hokeji #Adam Sýkora