Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buďme ako na olympiáde. Tím, proti ktorému sa nikto neteší na ľad

Pred rokmi spravidla pristál na letisku vo Viedni a na poslednú chvíľu sa pripojil k hokejovej reprezentácii.

13.05.2022 05:30
Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SR Švédsko Foto: ,
Slovenská striedačka (zľava) tréner brankárov Ján Lašák, prezident SZĽH a generálny manažér slovenských hokejistov Miroslav Šatan, tréner Craig Ramsay a asistent generálneho manažéra Oto Haščák.
debata

Dnes celému kolosu velí a času má ešte menej. Aj na rozhovor s Miroslavom Šatanom (47) je pred majstrovstvami sveta poradovník a ak chcete byť nad čiarou, potrebujete aj kus šťastia.

„Čo vám poviem, všetci máme starostí vyše hlavy. Nemôžem tvrdiť, že by som si tieto dni užíval. Na to bude čas neskôr. Možno až na dôchodku,“ smeje sa legendárny útočník a dnes šéf slovenského hokeja.

Za dvadsať minút veľký rozhovor neurobíte, ale na ľade sa dajú spraviť veľké veci, viď posledná olympijská tretina. Bola to hokejová dokonalosť?

Domnievam sa, že áno. A nielen podľa mňa. Aj hokejoví odborníci z iných krajín, ktorí sledovali zápas o bronz, boli príjemne prekvapení tou dokonalosťou. Nielen spôsobom hry, ale celkovo, ako sme to v Pekingu zvládli.

Nemalý priestor dávame mladým hráčom, azda aj preto sa od nás skôr očakávalo, že budeme robiť chyby. Že Švédi budú našu bránku prakticky po celých dvadsať minút dobýjať. Ale nestalo sa to.

Bol to profesionálny výkon a vyzeralo to, ako keby hrala Kanada, ktorá má vo svojom strede hráčov zo zámorskej NHL. Priznám sa, že som bol veľmi hrdý.

Aj Craig Ramsay vravel, že nič podobné ako tréner nezažil. Vy si na niečo spomínate?

Pravda, boli časy, keď sa hokejovému Slovensku darilo a všetko nám vychádzalo. Samozrejme, ani vtedy nie príliš často. Hokej je hra plná chýb a málokedy sa stane, že sa im v dlhšom časovom úseku vyhnete.

Vaša generácia však bola taká silná, že nepotrebovala byť bezchybná…

(smiech) Áno, možno to tak aj bolo. Ale v každom prípade to, ako sa títo mladí chlapci popasovali s tlakom, so súpermi, bolo skvelé. Kouč Ramsay nám na Slovensku niečo vštepuje už štyri či päť rokov, teraz sa to akoby v jednom momente všetko naraz zhmotnilo.

Mal som pocit, že to, čo chlapcov roky učil, zrazu robia automaticky a nepotrebujú nad tým ani premýšľať. Opakujem, naša reprezentácia mi v tej chvíli pripadala ako kvalitný profesionálny tím z NHL.

Miroslav Šatan. Foto: TASR, Jakub Kotian
Miroslav Šatan. Miroslav Šatan.

Ste pripravený na to, že spoločnosť bude to isté očakávať aj teraz vo Fínsku?

Chápem, môže to tak byť. Ale tlak vždy bol, je aj bude súčasťou toho, čo robíme. Jednoducho sa mu nevyhnete, ale bude len taký veľký, ako si ho sami pripustíte.

Z olympiády sme sa vrátili s medailou, je normálne, že fanúšikovia budú chcieť ďalšiu. Hráči od seba očakávajú minimálne účasť vo štvrťfinále, potom sa uvidí. Vždy záleží aj na tom, na akých súperov v tej fáze narazíte.

Užívate si dni pred štartom majstrovstiev sveta?

Čo vám poviem, všetci máme starostí vyše hlavy. Okolo národného tímu treba riešiť stále nejaké veci. Navyše, toto obdobie bolo poznačené aj prípravami na kongres SZĽH, čiže nemôžem povedať, že by som si tieto dni užíval. Na to bude čas neskôr. Možno až na dôchodku. (smiech)

Máte aj z niečoho obavy?

Nie, túto prácu už robím nejaký čas. Pravda, nejaké problémy sa nakoniec dostavia, napríklad zranenia, tým sa nikdy nevyhnete. Vždy počítam, že jeden, prípadne dvaja hráči kvôli zdravotným problémom buď na turnaj nepocestujú, alebo ho napokon nedohrajú. Deje sa to pravidelne.

Ramsay hokej Čítajte aj Predpovede nerobím. Hráči vedia, čo ma poteší

Ste spokojný so skladbou mužstva na svetový šampionát?

Musíme byť veľmi kreatívni. S Craigom sa na tom vždy smejeme, lebo s tým bojujeme každý rok. Na začiatku máme vždy nejaké možnosti, niekoľko z nich nám vopred odpadne a my musíme pracovať s tým, čo zostane. Len z toho si môžeme vyberať.

Pochopiteľne, aj my by sme boli radi, keby sme mali tých alternatív oveľa viac, napríklad hŕbu hráčov v NHL, ktorá by sa nám sama núkala. Naša situácia je však špecifická, my takéto možnosti nemáme a snažíme sa vyťažiť maximum z toho, čo je k dispozícii.

Je to zrejme výzva…

Samozrejme. V každom smere. Každý rok a na každom turnaji.

Francúzsko, Slovensko Čítajte aj Zápas Francúzsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Kedysi bolo akýmsi pravidlom, že na MS sa cestovalo po nevydarených olympijských hrách. Teraz to bude naopak…

To sa však stávalo iba preto, že sme neboli zaradení do hlavného olympijského turnaja. Nemohli sme použiť našich najlepších hráčov. Bolo to zlé, vrátane systému, ktorý nás obmedzoval.

Teraz sme v inej situácii – podujatie v Pekingu bolo z tohto hľadiska férové a jediné, čo sa zmení, je, že do Helsínk pocestuje asi iba polovica z bronzového mužstva. Neprišli tí, ktorí sa cítia unavení alebo majú pocit, že toho mali v tejto sezóne veľa.

Ale nevadí, obmeníme to, do mužstva príde nová krv, ktorá bude mať azda rovnaký hlad po úspechu. Hádam sa chlapci dajú dohromady a v tíme bude rovnako dobrá a pracovná atmosféra ako na olympiáde.

Miroslav Šatan na oslavách olympijského bronzu. Foto: Pravda, Lubos Pilc
hokej oslava šatan Miroslav Šatan na oslavách olympijského bronzu.

Aký turnaj vás čaká v Helsinkách?

Podľa všetkého iný ako v Číne. Odohráme viac zápasov, do dejiska príde aj taká kvalita, aká na olympiáde nebola.

Viaceré mužstvá budú mať niekoľko posíl z NHL. Zrejme to bude náročnejšie z kvalitatívneho aj kvantitatívneho hľadiska. V každom prípade – hokejový fanúšik sa má na čo tešiť.

Slovenská skupina vyzerá v porovnaní s minulými rokmi pomerne ľahko. Nie je to zradná pozícia?

Ale nebude to ľahké. To môžu tvrdiť iba ľudia, ktorí stále majú v oku hokej spred tridsiatich rokov. Tí, ktorí podľahli pocitu, že mužstvo, ktoré v tom čase nemalo poriadnu silu, bude aj dnes ľahkým súperom. To však teraz neplatí.

Dnes má každý tím vo svojom strede niekoľko hokejistov z NHL, KHL alebo z inej silnej európskej súťaže. Všetky mužstvá majú takú kvalitu, aby vás dokázali zdolať. To, že dnes vyhráte rozdielom triedy nad niekým iným a pritom idete iba na pol plynu, to sa určite nestane. Zakopnúť proti papierovo slabšiemu nie je problém. Pre hokejové Slovensko neexistujú slabí súperi.

Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov Slovákov na MS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov A-skupiny na...

Aj do Helsínk pocestuje niekoľko veľmi mladých hráčov. Nie je okolo nich priveľa rozruchu?

O generačnej výmene sa na Slovensku hovorilo už v roku 2011. Po MS v Bratislave, ani v nasledujúcich rokoch, sa neudiala. Nikto akoby nemal odvahu.

Nikto nechcel na seba vziať riziko, že to nevyjde. Až my s Craigom sme mali dostatok, ani neviem ako by som to nazval, azda guráže, to je to správne slovo. Povedali sme si, že iná cesta nie je.

Tým, že sa obmena dlho odkladala, nám teraz chýba skupina hráčov v istom veku. My sme však museli rýchlo začleniť mladých, lebo diera by neskôr bola ešte väčšia.

Darí sa to?

Hádam áno. Nielen na reprezentačnej úrovni, snažím sa, aby to tak robili aj extraligové kluby. Aj tam sú už prvé výsledky. V reprezentácii chceme nastaviť trend, lebo to je jediné správne riešenie.

Aby nám tu – povedzme v najbližších piatich rokoch – vyrástla generácia, ktorá bude schopná dosahovať úspechy, ako kedysi my. Samozrejme, mladí hráči musia rešpektovať starších, lebo vždy je aj cesta naspäť.

Slafkovský hokej Čítajte aj Časy Žigov sa skončili. Nečakajme, že Slafkovský vystrieľa ďalší kov

Juraj Slafkovský i Šimon Nemec boli na MS i vlani. Aké zmeny po roku na nich badáte?

Progres je u nich väčší ako pri starších hokejistoch. Obaja sa veľmi zlepšili, myslím si, že to bude ohodnotené aj v tohtoročnom drafte do NHL.

Šancu však dostali aj iní, v príprave napríklad Adam Sýkora, veď my sa tomu vôbec nebránime. Chceme im dať skúsenosť a možno aj motiváciu do ďalšej práce.

Keď sa povie dobrý tím, čo to pre vás znamená?

Pre mňa je to mužstvo, ktoré do jedného muža chce spolu niečo dosiahnuť. Kde jeden druhému fandí a obetuje sa. Platí zásada, že ak je nastavenie v hlavách jednotné, spravidla sa dostaví aj výsledok.

Taký tím zväčša už prichádza na šampionát alebo sa tvorí až priamo na ňom?

Väčšinou to je otázka prvého týždňa, tam sa buď partia vytvorí, alebo nie. Veľa záleží na lídroch. Máme však vo svojom zázemí dosť skúsených ľudí na to, ktorí tomu môžu pomôcť.

Prvý tréning Slovenska na šampionáte vo Fínsku Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Na snímke uprostred tréner Craig Ramsay, vpravo...

Vlani ste nám pred šampionátom v Rige povedali, že chcete byť tímom, ktorý nikomu nevyhovuje. Čo si pod tým máme predstaviť?

To je napríklad tá posledná tretina proti Švédsku na olympiáde. Zápas, ktorý váš súper nechce hrať. Musí vedieť, že keď nastupuje na ľad, čaká ho obrovská drina a ak chce uspieť, nebude to zadarmo. Aj pred MS vo Fínsku platí, že chceme byť tí, proti ktorým sa nikomu na ľad nechce ísť.

A je už dnes Slovensko neželaným súperom?

V Pekingu ním bolo. Naším cieľom je, aby sme takým mužstvom boli aj v Helsinkách.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #MS 2022 v hokeji