Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predpovede nerobím. Hráči vedia, čo ma poteší

Za päť rokov pôsobenia na striedačke zmenil slovenskú hokejovú mentalitu.

12.05.2022 16:35
Ramsay hokej Foto: ,
Craig Ramsay na štvrtkovom tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie pred piatkovým zápasom proti Francúzsku v základnej A-skupine na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách.
debata

Craig Ramsay teraz čelí novej výzve – nadviazať na olympijský bronz z Pekingu a s obmeneným tímom vybojovať ďalší úspech.

„Ak budeme hrať ako jeden muž, tímovo a tvrdo, budem šťastný bez ohľadu na konečné umiestnenie,“ tvrdí kanadský kouč.

Lanský šampionát ste začali troma výhrami za sebou. Dúfate v podobný štart aj vo Fínsku?

Nikdy sa nepozerám na to, čo bolo. Každý zápas je nová kapitola. Treba v ňom podať čo najlepší výkon. Je jedno, či je to prvý alebo posledný duel na turnaji a nezáleží ani na tom, proti komu hráte.

Hokejista musí ísť v každom stretnutí naplno, je to súčasť jeho práce. Máme v tíme nových hráčov, ale systém zostáva rovnaký – rýchle korčuľovanie, bojovnosť, tvrdá hra. Ak splníme tieto atribúty, môžeme byť úspešní.

Fanúšikovia majú po olympiáde veľké očakávania. Viete im sľúbiť úspech?

Nie. Nikdy nerobím predpovede. Zopakujem to, čo som povedal už niekoľkokrát – ak budeme hrať svoju hru, môžeme zdolať každého. V to verím a rovnakú mentalitu vštepujem aj svojim zverencom. Predchádzajúce turnaje ukázali, že hráči sú ochotní načúvať a potom sa dostavia aj výsledky. Dodržiavať pokyny, hrať tvrdo a rýchlo je v podstate jediné, čo od nich požadujem.

Ako ste boli spokojný s prvým tréningom?

Chalani si odviedli svoje. Trochu nás sklamala kvalita ľadu, puk hráčom odskakoval. Musíme si dať na to pozor. Nesmieme dovoliť, aby nám ľad spôsoboval problémy.

Môže to byť nevýhoda v súboji proti menej technickým Francúzom?

Uvidíme, no nesmieme to použiť ako výhovorku. Kvalita ľadu je niečo, s čím sa musíme popasovať. Je to podobné, ako keď sú hráči často vylúčovaní alebo sa niekto zraní – prekážka, ktorú treba prekonať. Naša taktika bude jednoduchá – vybojovať puk, nahodiť ho do útočného pásma, vytvoriť si šance a potom sa rýchlo vracať späť. Až tak veľmi nezáleží, v akých podmienkach budeme hrať.

Kto sú najväčší favoriti MS v hokeji? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
16. Veľká Británia

Akým budú súperom?

V príprave sme ich zdolali, ale treba povedať, že predviedli kvalitný výkon. Dobre korčuľovali, hrali tvrdo. Síce sme vyhrali 2:0, ale bol to tesný zápas a mohol sa skončiť aj v náš neprospech.

Súper nastúpi sebavedomý, pretože si dokázal, že vie s nami hrať. Musíme predviesť to najlepšie, čo je v nás. Úspešný vstup do turnaja je veľmi dôležitý.

Vediete mladé mužstvo, v ktorom sú aj tínedžeri Slafkovský, Nemec či Sýkora. Prví dvaja mali náročnú sezónu, odohrali veľa turnajov. Zvládnu aj ďalší?

Verím, že áno. Obaja sú príkladom toho, o čo sa snažíme od začiatku môjho pôsobenia na slovenskej striedačke. Keď som ich zavolal do mužstva, nepoznal som ich. Dokázali však, že do tímu patria a sú v ňom oprávnene.

Sú nielen kvalitní hokejisti a spoluhráči do partie, ale aj dobrí ľudia. Teraz tu máme 17-ročného Sýkoru, pre ktorého je to veľká príležitosť. Môže nasledovať príklad Slafkovského s Nemcom.

Kto bude kapitánom?

Ešte nás čaká (vo štvrtok popoludní, pozn.) jeden míting, na ktorom to preberieme. Ale v podstate sme rozhodnutí. Hráči sa to dozvedia ako prví. Kto bude kapitán či jeho asistenti nie je až také dôležité. Prvoradé je mužstvo ako celok.

S čím budete spokojný na konci turnaja?

Ak každý hráč predvedie to, čoho je schopný. Svetový šampionát je scéna, kde korčuľuje elita. Ak budeme hrať ako jeden muž, tímovo a tvrdo, budem šťastný bez ohľadu na konečné umiestnenie.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Francúzsko #Craig Ramsay #MS 2022 v hokeji