Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lintner vidí zázračných chlapcov. Verí, že aj oni budú zlatí

V príjemnej nálade. S radami pre nasledovníkov. Tesne nad šumiacim Dunajom. V hlavnom meste krajiny, ktorú pred dvadsiatimi rokmi úplne pobláznili.

11.05.2022 16:30
Oto Haščák, Richard Lintner, Ľubomír Višňovský Foto: ,
Zľava: Oto Haščák, Richard Lintner, Ľubomír Višňovský.
debata (2)

Krátko pred odletom na majstrovstvá sveta 2022 vo Fínsku si slovenskí hokejisti potriasli ruky s ich úspešnejšími predchodcami. Svetovými šampiónmi z Göteborgu. Včera od ich triumfu uplynuli dve dekády.

"Príjemná akcia, mám ich rád. Ubehlo to. Niektorých chlapcov ako Rasťa Pavlikovského či Ľuba Višnovského vidím každý druhý deň. Rada Somíka či Laca Čierneho som nestretol poriadne dlho.

Zdá sa, že chlapci dodržiavajú životosprávu lepšie, ako za starých čias. Je skvelé i príjemné vidieť ich vo forme," vravel večne usmiaty Richard Lintner.

Video

Salo to mal ťažké

So spoluhráčmi – dnes čestne označovanými ako zlatí chlapci – s prehľadom postúpili zo základnej i osemfinálovej skupiny MS 2002. Vo štvrťfinále však prišli problémy s Kanadou.

Sekunda do konca druhej tretiny a podľa Lintnera jeden zo zlomových momentov zlatej jazdy. Gól Petra Bondru na 1:2 naštartoval obrat.

V semifinále prišla veľká Lintnerova chvíľa. Prekvapujúci exekútor si so samostatným nájazdom proti švédskemu brankárovi Tommymu Salovi poradil rutinérsky. Poslal mu to do vinkla ako skúsený strelec.

„Čím dlhšie od toho nájazdu je, tým viac si uvedomujem, že to brankári mali v tej maličkej výstroji náročnejšie. Teraz sú gólmani obrovskí. Strelec to má ťažšie, ako ja pred dvadsiatimi rokmi,“ zaspomínal si Lintner.

Stretnutie hokejových majstrov sveta 2002 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Regenda mal po sezóne prestúpiť z Michalovce do...

Aj jeho vyľakal gól Rusa Maxima Sušinského na 3:3. Skúsené mužstvo s množstvom talentu však neľahkú úlohu zvládlo. Bondra veľkú medailovú cestu proti Kanade odštartoval sekundu pred koncom druhého dejstva. A sto sekúnd pred záverečným klaksónom uzavrel – presnou strelou po prihrávke Žigmunda Pálffyho.

„Pred niekoľkými dňami sme boli s Višnom v Göteborgu i Karlstade a chystali sme dokumenty pre divákov. Zaspomínali sme si na to, čo sa tam dialo pred dvadsiatimi rokmi. Krásny pocit,“ priznal Lintner.

Čo ho prekvapilo?

„Boli sme v našej šatni a nič sa tam nezmenilo. Dokonca ani skrinky. Len mi to prišlo menšie, ako vtedy. Nevedeli sme s Višňom, či sme pribrali alebo čo,“ zasmial sa.

Ďalší Göteborg? Otázka času

Máj 2022 nemusí byť len o spomienkovom optimizme. Pred tromi mesiaci pobláznil slovenský národ mladý tím pod vedením Craiga Ramsayho. Zisk olympijského bronzu potešil aj Lintnera. Môže byť veľkou vzpruhou pred tohtoročným šampionátom.

„Pri sile nášho tímu a nastavení skupiny by sme mali postúpiť ďalej. Formát je jasný. Bude to o jednom štvrťfinálovom zápase. Keď ho zvládnete, hráte do posledného dňa. Pred olympiádou som dva mesiace hovoril, že postúpime do boja o medaily. Verím, že to príde aj teraz. Snáď sa vyhneme Čechom. Prídu mi pod novým zahraničným koučom silní,“ prezradil Lintner.

Štyridsaťštyriročný niekdajší obranca Nashvillu, Pittsbughu či trenčianskej Dukly bude v napätí sledovať aj blížiaci sa draft NHL. Slováci by na ňom mali hrať dôležitú rolu. O Jurajovi Slafkovskom či Šimonovi Nemcovi sa šepká aj o výbere v najlepšej päťke.

„Chalani sú mimoriadni, povedal by som zázrační. Pri nich sa potiahnu ďalší. Je dôležité, aby boli úspešní v drafte NHL. V roku 1996 bol draftovaný Zdeno Chára. Jeho príbeh na motívy Popolušky otvoril dvere do najlepšej ligy sveta ďalším robustným obrancom zo Slovenska. To isté spravia pre ostatných Slafkovský s Nemcom,“ doplnil Lintner.

Môže sa Slovensko podľa neho dočkať ďalšieho Göteborgu 2002?

Craig Ramsay, Michal Handzuš, Peter Šťastný Čítajte viac Pálffy či Šťastný. Pozrite si, kto prišiel na stretnutie zlatých chlapcov

"Som si skoro istý, že to príde. Je to otázka času, kedy hviezdy do seba zapadnú. Veci, ktoré sa momentálne robia v kluboch a okolo reprezentácie, tomu nasvedčujú.

Ako fanúšikovia môžeme očakávať takýto úspech. Mladý tím bol na olympiáde, teraz ide na majstrovstvá sveta. Zbierajú cenné skúsenosti a môžu už teraz hrať o medaily," uzavrel Lintner.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #MS 2022 v hokeji #MS 2002 v hokeji