Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sú MS v hokeji v ohrození? Na severe Európy panujú mierne obavy

Majstrovstvá sveta v hokeji vo Fínsku sa uskutočnia práve v čase, keď sa bude diskutovať o vstupe krajiny do NATO.

06.05.2022 08:30
Helsinki Ice Hall. Foto:
Slovenská reprezentácia odohrá zápasy v základnej skupiny MS v Helsinki Ice Hall.
debata (16)

A práve rozhovory o možnom rozšírení Severoatlantickej aliancie môžu pôsobiť na Rusko ako červené súkno na býka.

Na severe Európy sa objavujú správy, že by sa mohlo Rusko šampionátu a krajine nejakým spôsobom pomstiť. Ako je známe, hokejisti Ruska a Bieloruska majú zákaz štartovať na MS.

Navyše, pred pár týždňami odobrala Medzinárodná hokejová federácia IIHF právo organizovať budúcoročný svetový šampionát Petrohradu.

Adam Sýkora Čítajte viac Slováci zmazali manko, no padli v nájazdoch. Bolo tam veľa negatív, znie z tímu

Najďalej v týchto obavách zašiel švédsky reprezentant Lucas Wallmark. Ten kvôli vojne prerušil zmluvu s CSKA Moskva aj za cenu straty lukratívneho príjmu a z krajiny čo najskôr odišiel.

V rozhovore pre švédsku televíziu SVT sa podelil o svoje čierne myšlienky. „Nie som schopný posúdiť výhody a nevýhody vstupu do NATO, takže o tom nebudem hovoriť. Ale nemyslím si, že sa budú MS konať, ak bude situácia eskalovať,“ uviedol 26-ročný útočník.

Organizátori MS sa ale snažia obavy podobného druhu tlmiť. „Berieme na vedomie, že sa situácia ohľadom vstupu do NATO môže vyhrotiť. V súvislosti s možnými kybernetickými útokmi a ďalšími hrozbami spolupracujeme s množstvom expertov a s príslušnými orgánmi,“ uviedol pre denník Ilta Sanomat generálny sekretár organizačného výboru MS Heikki Hietanen.

Branislav Konrád Čítajte viac Slováci bez brankárskej opory. Konrád na MS nepôjde

Wallmarkové slová mu prišli prehnané. „Nie je dôvod na paniku. IIHF organizuje MS každý rok a jednou hlavných zodpovedností je postarať sa o bezpečnosť,“ hovorí Hietanen.

Emócie krotil aj historik a doktor politických vied Markku Jokisipiläa. „Že by Rusi počas MS urobili niečo ako teroristický útok, tomu neverím. Skôr pôjde o informačnú vojnu,“ uviedol expert.

Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov Slovákov na MS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov A-skupiny na...

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #MS v hokeji #vojna na Ukrajine