Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay ukázal na Šatana. Verí, že z nás raz budú víťazi ako on

Na ľade si plnil úlohy, ktoré ľudské oko skôr opomenie. Nedával góly, neposielal spoluhráčom luxusné prihrávky. Veľa korčuľoval, zrážal sa a hádzal sa do striel súpera, keď si to situácia vyžadovala.

06.06.2021 10:55
Adam Liška Foto: ,
Adam Liška (Slovensko) v súboji proti USA.
debata

„Mal som inú úlohu. No aj tak škoda, že sa k Hrivíkovmu útoku nikto nepridal,“ hodnotí mladý útočník Adam Liška (21) po návrate z hokejového šampionátu.

Ako sa s vami rozlúčil tréner Craig Ramsay?

Bol rád, že sme sa dostali až do play off. Zároveň nám povedal, že sme mladí a stále máme na čom pracovať. Verí, že z nás raz budú víťazi a pritom ukázal prstom na Miroslava Šatana a Michala Handzuša. Bolo to znamenie, aby sme na sebe pracovali.

To znie trošku ako rozlúčkový prejav…

Minimálne do augusta. Nepoznám jeho plány, ale predpokladám, že nás povedie aj v olympijskej kvalifikácii.

S akými reakciami sa stretávate po návrate domov?

Väčšinou pozitívnymi. Slnili sme cieľ. Samozrejme, boli tam aj výkyvy, zápasy, ktoré nám nevyšli. Ale ako celok to vnímam aj ja pozitívne. Napokon, vo štvrťfinále sme boli po ôsmich rokoch.

Kto je váš najväčší kritik?

Ktokoľvek ma oprávnene skritizuje, prijmem to. Musí to byť konštruktívne, žiadne taľafatky na Facebooku. Otec hrával hokej, snaží sa mi radiť. Dáva to však do roviny, kde nielen kritizuje, ale posúva ma aj vpred.

Štvrťfinálový zápas USA - Slovensko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Rozkorčuľovanie hráčov pred štvrťfinálovým...

Ramsay po šampionáte ľutoval, že sa k elitnému útoku bodovo nikto iný nepridal. Pripomenul vám niekto nulu v kolonke s kanadskými bodmi?

Keď som prišiel do reprezentácie, nepoznal som svoju úlohu. Neskôr som videl, ako sa to vyvíja – pred odchodom do Rigy som vedel, čo ma čaká. Nehral som presilové hry, nebol som tam výlučne na góly. Mal som inú úlohu a snažil som sa ju plniť. Samozrejme, škoda, že sa k Hrivíkovmu útoku nikto nepridal.

Čo vám ukázal šampionát?

Predovšetkým nás pozitívne motivoval. Vo štvrťfinále proti Američanom sme videli, že keď začali v prvej tretine jazdiť, mali sme ich plnú hlavu. Mali sme čo robiť. Vieme, že máme na čom pracovať. MS nám zároveň dali zrkadlo – potvrdilo sa, že keď všetci plníme na sto percent úlohy, dokážeme odohrať veľmi dobrú partiu aj s Ruskom a Švédskom. Spoznali sme však aj druhú stranu – keď sa systém nedodrží, dopadne to ako so Švajčiarskom.

Spomenuli ste prvých dvadsať minút proti USA. Je to hokej, na ktorý Slováci ešte nedorástli?

Dá sa hrať aj s nimi. Zámorské tímy zväčša nabehnú a desať minút je na ľade poriadny frmol. Teraz im to vyšlo a nás to psychicky položilo. Pokiaľ by sme hrali jednoducho a priklonilo sa k nám aj šťastie, bolo by to vyrovnanejšie. Možno by sme sa s nimi pobili dôstojnejšie.

Ktorý moment vás najviac potešil a ktorý sklamal?

Duel proti Rusku bol top. Každý splnil to, s čím nás tréner poslal na ľad. Sklamali ma všetky výbuchy na turnaji. Proti Švajčiarom sme nezačali zle, chvíľami sme boli aj lepší, ale spravili sme pár chýb a už sa to iba nabaľovalo. Na ľade sme prepadávali – v tom sa potrebujeme zlepšiť.

Marek Hrivík Čítajte viac Kanada i USA. Pozrite si, s kým budú hokejisti o rok v skupine

Je štvrťfinále aktuálnym stropom pre slovenský hokej?

V tomto zložení asi áno. Play off je úspech. Ale v budúcnosti, keď ako tím vyrastieme, by to mohlo byť ešte lepšie.

Slovensko malo v Rige najmladšie mužstvo v histórii, sám máte iba 21 rokov. V čom je takéto podujatie náročné pre mladý tím?

Veľmi nám pomohol prvý zápas proti Bielorusku. Dodal nám sebavedomie. Predsa len, v príprave sme nehrali proti mužstvám v najsilnejšom zložení. V Rige sme sa spočiatku viezli na víťaznej vlne, mimoriadne nám to pomohlo.

Niektorí hráči do tímu skočili prakticky z osemnástky. Je to obrovský rozdiel?

Neuveriteľný. Juniori sú šikovní, ale ich postavy nie sú mužské. Ani takí rozvážni nie sú. Muži vám nič nedajú len tak zadarmo – neodpália puk, nedarujú vám ho. Sú ťažší a silnejší. Obdiv k našim mladíkom, na svoj vek sú veľmi šikovní.

Posunulo sa hokejové Slovensko od MS 2019 v Košiciach?

Ani tam sme nehrali zle, utieklo nám pár zlomových momentov v záveroch zápasov. V Košiciach sme mali aj hráčov z NHL, bol to iný tím. Cítim, že sme nasadli na jednu hokejovú vlnu, vieme, čo sa od nás vyžaduje, ako chceme hrať. V tomto smere to pre nás teraz bolo jednoduchšie.

Vyžadujú od vás podobný systém aj v Čerepovci?

Tam je to iné. Každý tréner si určuje vlastný systém a pravidlá. Kouč Ramsay vyžaduje neustále korčuľovanie a rýchle prechody z pásma. To sa nám v Rige vcelku darilo. Tento systém nám sadol, máme veľa rýchlostných typov.

Adam Reideborg (Švédsko), Andreas Wingerli... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Lotyšsko MS2021 Hokej A SR Švédsko Slovensko Adam Reideborg (Švédsko), Andreas Wingerli (Švédsko), Filip Hallander (Švédsko) a Adam Liška (Slovensko) počas zápasu základnej A-skupiny Švédsko - Slovensko.

Nová sezóna sa začne olympijskou kvalifikáciou. Bude to ešte dôležitejší turnaj ako MS?

Všetky podujatia v národnom drese sú dôležité. Budeme možno pod väčším tlakom, lebo do Pekingu postúpi iba jeden. Kandidáti sú však štyria. Na olympiádu veľmi chceme ísť, pôjdeme za tým za každú cenu.

Účasť pod olympijskými kruhmi by zrejme bol vrchol vašej doterajšej kariéry…

Bez debaty. Olympiáda je raz za štyri roky a každý športovec na ňu chce ísť. Uvidíme, akú budem mať sezónu, či tam pôjdu aj hráči z NHL. Nakoniec však všetko bude záležať iba odo mňa, ako sa s výzvou popasujem.

Chystáte sa na dovolenku?

Už v pondelok pôjdem k moru. Plánujem to už dlhšie.

Môže mať hokejista taký relax, že nepohne ani prstom?

Momentálne áno, pokojne aj desať dní. Mohol by som si to dovoliť, lebo do začiatku sezóny je ďaleko, príprava telo opäť zocelí. Ja však desať dní nevydržím len tak ležať. Bude to iné, nikto mi nič nebude diktovať a tlačiť ma. Keď budem mať chuť, skočím do mora. Nič nasilu.

Futbalisti a tenisti vravia, že počas voľna si musia dávať pozor minimálne na to, čo zjedia. Platí to aj pre hokejistov?

Cez Vianoce áno, tam by som dve-tri kilá navyše pocítil. Teraz by to bolo v pohode. Celý život sa však nejako stravujem, ak by som jedol bez ladu a skladu, sám by som sa cítil zle.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #Adam Liška #MS v hokeji 2021 #Craig Ramsay