Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výmena Ramsayho? Nie je na to žiadny dôvod

Štyri víťazstvá, štyri prehry. Jeden nečakaný triumf nad Ruskom, ale aj tri debakle. Hokejový šampionát sa dá hodnotiť z viacerých uhlov pohľadu.

04.06.2021 13:17
Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Dánsko Foto: ,
Hokejisti Slovenska.
debata (29)

„Ale z komplexného hľadiska bol vydarený,“ domnieva sa Eduard Hartmann (55), bývalý brankár, ktorý priviedol Slovensko z C-kategórie medzi elitu.

Nevrhá štvrťfinálový výprask od USA (1:6) zlý tieň na celkové pôsobenie tímu?

To hádam nie. Nemôžeme sa pozerať iba na jeden zápas. Znie to ako klišé, ale som rád, že priestor dostala budúcnosť – slovenský hokej má na čom stavať. Hráči, ktorí reprezentovali prvýkrát, budú mať o rok omnoho viac skúseností. Určite ich potom predajú. Pozitíva v Rige prevážili nad negatívami.

Je ôsma pozícia miestom, kam slovenský hokej dnes vo svete patrí?

Ťažko povedať. Ak by som potvrdil, že áno, potom akoby som priznal, že sme lepší ako Švédi, lebo skončili za nami. Samozrejme, že to tak nie je (úsmev). Toto sú mimoriadne špecifické majstrovstvá sveta, robiť na základe nich akékoľvek závery sa nedá.

A už vôbec nie hovoriť o tom, kam sa uberajú jednotlivé krajiny. Videli sme množstvo zaváhaní favoritov, Dáni aj Bielorusi si domov odviezli švédsky skalp. Až neskôr uvidíme, či sú podobné výsledky novým trendom, alebo boli len dielom náhody.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Tréner Craig Ramsay neustále prízvukoval jednu vec – systém. Slovensko však v troch zápasoch dostalo priveľa gólov…

Mužstvo sa snažilo o otvorený hokej, obrancovia chceli hrať ofenzívne a podporovať útok. Aj preto sme trikrát vysoko prehrali. Zároveň to bola výborná škola pre Šimona Nemca i Samuela Kňažka, aby sa nebáli hrať s pukom ani zodpovednosti. Sú mladí, potrebujú čas. Mali možnosť sa porovnať s vyspelým hokejovým svetom, nič lepšie sa im nemohlo stať.

Za čo by ste tím pochválili?

Za prvé zápasy, bolo v nich neskutočne veľa energie. Mužstvo výborne napádalo súperovu rozohrávku. Dostávalo ju pod tlak. Milo ma prekvapilo, že sme nehrali ustráchaný hokej, dalo sa na to pozerať. S blížiacim sa koncom šampionátu som však nadobúdal dojem, že mu začína dochádzať para. Na taký aktívny hokej už jednoducho neboli sily.

Hovoríte o otvorenom hokeji, no predsa len, nemal by byť viac efektívny ako efektný? Nemci nedostali žiadny výprask a postúpili ešte ďalej…

Videl som ich dva zápasy. Bolo to hrozné, musel som zatvárať oči (smiech). Slováci však pricestovali do Rigy s inými hráčmi, s iným konceptom.

Takto sa tréneri rozhodli a nemohli si s touto zostavou povedať, že teraz budeme brániť ako Nemci. S takýmito pohyblivými hokejistami sa to asi ani nedá. Nemci to postavili na nastreľovaní pukov do pásma, Ramsay šiel inou cestou.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Kto vás najviac zaujal?

Prvý útok Lantoši – Hrivík – Cehlárik. Páčil sa nielen mne, ale určite aj všetkým hokejovým pozorovateľom a agentom na tribúne. Nemca poznám z našej ligy, Kňažka som dlhšie nevidel, obaja sa ukázali v dobrom svetle. Bolo ich vidieť. Ak by tam šli s víziou, že majú hrať to, čo robia Nemci, tak v nich zabijete to dobré. Oni sú predurčení na niečo iné, majú to rozvíjať.

A z brankárskeho hľadiska to bol aký šampionát?

Veľká škoda Konrádovho zranenia. Myslím si, že tréneri s ním počítali na poste jednotky. Úprimne poviem: pred zápasmi som väčšinou očakával iné nasadenie gólmanov. Nechcem však do toho vstupovať, tréneri sa rozhodli, treba to akceptovať. Adam Húska bude prínosom. Treba však povedať, že mužstvo neraz nechalo brankárov v štichu, proti Švajčiarsku boli v úlohe štatistov. Góly padali do prázdnej bránky.

Mali to ťažké?

Brankári to majú vždy ťažké (úsmev).

Ramsay by mal mužstvo viesť aj v olympijskej kvalifikácii – nastal už čas, aby Slovensko hľadalo trénera vo vlastných radoch?

Nevidíme do zákulisia, kompetentní najlepšie vedia, či máme takých schopných trénerov. Meniť ho pred kvalifikáciou na olympiádu by určite nebolo šťastné. A nie je na to ani dôvod.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Čo dnes považujete za najväčšiu výzvu pre slovenský hokej?

Máme za sebou strašný rok – úspechom bude, ak udržíme mládež pri hokeji. Najmä, aby sme nestratili celú jednu generáciu.

Už v sobotu sú na programe semifinálové zápasy. Tipnete si, ako to v Rige dopadne?

Nechajme to radšej tak, lebo v hlave som mal pár favoritov a tí sú už vonku. Pozrite sa na Švédov, to by som nikdy nečakal. Páčia sa mi Američania, ale že sú favoritom, to si netrúfam tvrdiť.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS v hokeji 2021 #Craig Ramsay #Eduard Hatmnann