Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada vyradila Rusko, po bitke končia aj Česi. Nemcov posunula paráda

Fínski hokejoví reprezentanti sa prebojovali do semifinále majstrovstiev sveta v Rige. Vo štvrtkovom večernom štvrťfinále zdolali Česko tesne 1:0.

03.06.2021 17:12 , aktualizované: 23:29
Iiro Pakarinen, Šimon Hrubec Foto: ,
Fín Iiro Pakarinen pred českým brankárom Šimonom Hrubecom.
debata (22)

„Suomi“ nastúpia v boji o finále proti Nemecku, v druhom semifinále sa stretnú USA a Kanada.

Úradujúci majstri ťažili z výbornej defenzívy, vďaka ktorej si udržali tesné vedenie až do konca. O jediný gól sa postaral v 33. minúte Jere Innala. Zo štvrťfinále postúpili len tímy zo základnej B-skupiny.

Fínsko – Česko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Gól: 33. Innala (Pakarinen, Kontiola). Rozhodovali: Bruggeman (USA), Gouin – McCrank (obaja Kan.), Oliver (USA), vylúčení: 1:1 na 2 min, navyše: Pakarinen (Fínsko) 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0.
Fínsko: Olkinuora – Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm – Mäenalanen, Björninen, Anttila – Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen – Pakarinen, Kontiola, Innala – Sallinen, Ruohomaa, Turunen
Česko: Hrubec – Hronek, D. Musil, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek – Flek, Hanzl, Zadina – Kubalík, Kovář, Vrána – Lenc, Chytil, Stránský – Radil, T. Zohorna, Smejkal – A. Musil

Českí hokejisti mali lepší vstup do zápasu a v úvode si vypracovali niekoľko dobrých šancí. V 3. minúte prihral Zohorna spoza bránky Kubalíkovi, no ten netrafil ideálne.

Po veľkej chybe Sunda, ktorý prihral krížom cez vlastné pásmo rovno na hokejku Šuláka, sa vyznamenal dvoma zákrokmi Olkinuora.

Postupne však prebrali taktovku Fíni, v 16. minúte sa na vrchole ľavého kruhu oprel do puku Ohtamaa a Hrubec mal plné ruky práce aj s jeho dobiedzajúcimi spoluhráčmi.

Najväčšia šanca dovtedajšieho priebehu prišla v 18. minúte, keď Kubalík získal puk, Kovář poslal krížnu prihrávku Klokovi, ktorý si prehodil puk na forhend, ale Olkinuora vyrazil.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Fíni sa vzápätí radovali z gólu v presilovke, pri ktorom však bola posunutá bránka a nebolo zrejmé, či puk prešiel celým objemom za čiaru. Rozhodcovia skúmali video vyše štyri minúty a nakoniec gól Pakarinena neuznali.

V 22. minúte Fíni znovu takmer zdvíhali ruky nad hlavy, ale Ohtamaaova delovka len opečiatkovala spojnicu českej bránky. V ďalšom priebehu sa hrala veľmi vyrovnaná partia bez vyložených šancí.

Tímy na ľade bojovali o každý puk a najmä v obrannom pásme podávali veľmi disciplinované výkony. Fíni sa predsa len ujali vedenia v 33. minúte.

Kontiola získal puk pri mantineli, prihral Pakarinenovi, ktorého strelu Hrubec len vyrazil, a pred bránkou bol na dorážku pripravený Innala – 1:0.

Fínsko, Česko Čítajte viac Tesné víťazstvo Fínov nad Čechmi sme priniesli ONLINE

Neprešlo ani 30 sekúnd a podobná situácia sa zopakovala na druhej strane, lenže Smejkal svoju možnosť z dorážky nepremenil. Česi si v závere druhého dejstva zahrali presilovku, ale Fíni ich k ničomu nepustili.

V treťom dejstve pokračoval urputný boj, Česi sa snažili prekonať výbornú defenzívu „Suomi“, no tí ich počas desiatich minút pustili len k dvom strelám na bránku, pričom sami vyslali na Hrubca jedinú.

Česi sa v 51. minúte dostali takmer do prečíslenia, ale Fíni situáciu zvládli, opäť vyviezli puk do útočného pásma a snažili sa ho držať čo najviac za českou bránkou či pri mantineloch. Čechom sa míňali čas, energia i nápady, ako prekonať obranu súpera.

Fíni vycítili šancu, v 52. a 53. minúte sa dostali do tlaku a Hrubec musel zasahovať pri šanciach Määttäu a Björninena.

Česi odvolali brankára 2:16 min pred koncom, veľké šance mali Zadina a Kubalík, no Fíni sa ubránili a postrážili si postup do semifinále.

Jukka Jalonen, tréner Fínska: „Proti Nemecku sme už hrali, teraz si musíme oddýchnuť a zajtra budeme premýšľať nad nimi a ako ich zdolať. Bude to ťažké, opäť to môže byť zápas o jednom góle.“

Iiro Pakarinen, útočník Fínska: „Pred gólom som videl, že Kontiola je pri mantineli s pukom. Ja som videl miesto na strelu a Innala bol na dorážke. Bol to pre neho skvelý gól.“

Filip Pešán, tréner ČR: "Vedel sme, že to bude súboj s najlepším defenzívnym tímom, ktorý dodržuje systém. Chceli sme byť aktívnejší, dostávať puky za ich obrancov, čo sa nám darilo na začiatku zápasu.

No potom sme spomalili a až na záverečné minúty sme neboli dosť dobrí, aby sme ich prinútili k chybám alebo faulom."

Šimon Hrubec, brankár ČR: „Pred bránkou bol jeden hráč a my sme tam prišli neskoro. Fín vystrelil a ja som rád, že som ten puk vyrazil, pretože to bolo dosť ťažké. Potom prišla tá dorážka. Bol to šťastný gól, ale stačil na víťazstvo.“

(Zdroj: IIHF)

Kanada vyradila Rusov

Hokejisti Kanady postúpili do semifinále, kde sa stretnú s Američanmi. Vo štvrťfinále zdolali Tím Ruského olympijského výboru (ROC) 2:1 po predĺžení. V 63. minúte rozhodol Andrew Mangiapane.

ROC (Rusko) – Kanada 1:2 pp (0:0, 1:0, 0:1 – 0:1)
Góly: 35. Timkin (Orlov, Kamenev) – 46. Henrique (Brown, Comtois), 63. Mangiapane (Stecher). Rozhodovali: Björk, Nord (obaja Švéd.) – Hynek, Ondráček (obaja ČR), vylúčení: 3:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
ROC (Rusko): Bobrovskij – Zadorov, Nesterov, Gavrikov, Provorov, Zob, Orlov, Ožiganov – Grigorenko, Voronkov, Slepyšev – Burdasov, Karnauchov, Tolčinskij – Tarasenko, Morozov, Barabanov – Švec-Rogovoj, Kamenev, Timkin
Kanada: Kuemper – Stecher, Power, Walker, Ferraro, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider – Brown, Henrique, Mangiapane – Bunting, Vilardi, Comtois – Pirri, Danforth, Paul – Foudy, Anderson-Dolan, Hagel

V úvode zápasu boli aktívnejší ruskí hokejisti, no postupne sa do tempa dostali aj Kanaďania. Prvá tretina však nepriniesla veľa gólových príležitostí, dominovala skôr obojstranne dôsledná defenzíva a pozorní brankári.

V 19. minúte sa k odrazenému puku dostal Tarasenko a hoci jeho pokus z ostrého uhla zamestnal brankára Kuempera, gól nepriniesol.

Aj druhá tretina priniesla vyrovnaný hokej. Kanaďania mali v jej úvode presilovku, ruskí hráči však oslabenie zvládli bez väčších problémov. V polovici druhej časti prevzali iniciatívu Kanaďania, častejšie ohrozovali Bobrovského, no v 35. minúte inkasovali.

Rusko, Kanada Čítajte viac Kanadský triumf nad Rusmi sme sledovali ONLINE

Obranca Orlov ešte Kuempera blafákom neprekonal, no dezorientáciu kanadských hráčov následne využil Timkin, ktorý zblízka otvoril skóre – 1:0. Naďalej dominovali pozorné defenzívy a útočné snahy oboch tímov sa často skončili zblokovaním striel či finálnych prihrávok.

Kanaďania sa dočkali vyrovnania v 45. minúte, keď Tarasenko sedel na trestnej lavici. Po prieniku Browna sa z predbránkového priestoru presadil pohotový Henrique – 1:1.

Tímy sa nepúšťali do bezhlavého útočenia a keďže naďalej boli dominantné defenzívy oboch tímov, skóre sa už v tretej tretine nezmenilo.

V 62. minúte nerozhodol Henrique, keď zblízka neprekonal ruského brankára a následne sa z úniku nepresadil Slepyšev. Krátko nato sa však vydarila ofenzívna akcia Kanaďanom, keď Stecher prihral nepokrytému Mangiapanemu, ktorý rozhodol o kanadskom postupe.

Adam Henrique, kapitán Kanady: "Vedeli sme, že nás čaká tesný a gólovo skromný zápas. Vedeli sme aj o schopnostiach ruského tímu a tak sme sa zamerali na dôslednú prácu pred brankárom Kuemperom.

Verili sme si na víťazstvo a vedeli sme, že máme na postup. Keď k nám prišiel „Mang“ (Mangiapane, pozn.), posunul našu kreativitu na vyššiu úroveň.

On a Brown premýšľajú rovnakú a ja sa ich snažím doplniť svojou hrou. Ich hokejová úroveň a zručnosti sú mimoriadne. Chémia tam bola od začiatku, je pre mňa zábava s nimi hrať."

Darcy Kuemper, brankár Kanady: „Vždy, keď si oblečieme kanadský dres, je to veľká česť. Je cítiť úžasnú tradíciu a históriu popretkávanú úspechmi. Vždy chcete reprezentovať svoju krajinu najlepšie ako viete. Hoci sa nám spočiatku nedarilo, stále sme chceli vyhrávať.“

Valerij Bragin, tréner ROC (Ruska): "Pred zápasom sme hovorili o aktívnom a agresívnom hokeji. Snažili sme sa a miestami sme to zvládli, ale niekedy nie.

Dôležité bolo, že náš súper hral v defenzíve takmer bez chýb. S tým sme sa nedokázali vyrovnať. Kanaďania sú Kanaďania – nikdy neprinesú zlý tím."

Anton Slepyšev, kapitán ROC (Ruska): "Je to sklamanie. Jeden gól je veľmi málo. Bojovali sme až do konca, ale mali sme hrať ofenzívnejšie.

Mali sme veľké ciele pred týmto turnajom, mysleli sme na víťazstvo. Mali sme dosť dobrý tím na to, aby sme to dosiahli."

Nemci otočili so Švajčiarmi

Nemeckí hokejisti zvíťazili vo štvrťfinále majstrovstiev sveta nad Švajčiarskom 3:2 po samostatných nájazdoch.

Rozhodujúci nájazd premenil Marcel Noebels.

Švajčiari viedli počas zápasu už 2:0, no Nemci napokon zúročili väčšiu streleckú prevahu a na 2:2 vyrovnali počas hry bez brankára v 60. minúte.

Marek Hrivík Čítajte viac NÁZOR: Tento tím má budúcnosť, hoci sa to po debakli píše ťažko

V predĺžení mali oba tímy viacero sľubných šancí, ale o víťazovi napokon rozhodli až samostatné nájazdy.

V nich Noebels prekonal brankára Leonarda Genoniho efektným zakončením a posunul Nemcov medzi štyri najlepšie tímy MS. Pre Švajčiarov sa šampionát skončil.

Švajčiarsko – Nemecko 2:3 sn (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0 – 0:1)
Góly: 16. Untersander (Alatalo, Kurashev), 34. Herzog (Scherwey, Bertschy) – 38. Kühnhackl (Rieder, Nowak), 60. Gawanke (Kahun, Noebels), rozhodujúci sam. nájazd Noebels.
Rozhodovali: Ansons (Lot.), Romansko – Lazarev, Šalagin (všetci Rus.), vylúčení: 0:2 na 2 min, navyše Plachta (Nem.) 10 min OT za narazenie, presilovky a oslabenia: 0:0.
Švajčiarsko: Genoni – Untersander, Jerome Moser, Diaz, M. Müller, Loeffel, Siegenthaler, Rod, Alatalo – Ambühl, Hischier, Kurashev – Simion, Corvi, Hofmann – Meier, Vermin, Andrighetto – Herzog, Bertschy, Scherwey
Nemecko: Niederberger – Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Nowak, Wagner, Bergmann, Gawanke – Pföderl, Reichel, Noebels – Plachta, Kahun, Eisenschmid – Rieder, Loibl, Kühnhackl – Peterka, Kastner, Krämmer

Oba tímy si uvedomovali dôležitosť prvého gólu a v úvode zápasu preto kládli dôraz najmä na defenzívu.

K videniu bolo viacero osobných súbojov, prvá tretina však nepriniesla veľa gólových príležitostí.

Oba tímy čakali na chybu súpera a Švajčiari sa jej dočkali v 16. minúte. V nej si Nemci zle rozobrali hráčov v obrannom pásme a Alatalovu prihrávku zužitkoval Untersander – 1:0.

Nemci mali v prvej tretine viac streleckých pokusov než súper, ale bez gólového efektu.

Nemci sa v druhej tretine snažili o vyrovnanie, boli aktívni, ale brzdila ich vlastná nedisciplinovanosť.

V 28. minúte darovali súperovi 98-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, ale Švajčiari s ňou nenaložili ideálne.

Pri obliehaní nemeckej bránky pridlho váhali so streľbou a neprekvapili organizovanú defenzívu súpera.

To sa im však podarilo už pri vyrovnanom počte hráčov, keď v 34. minúte prečíslili obranu súpera a nekrytý Herzog využil prihrávku Scherweyho – 2:0.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Záver druhej časti patril Nemcom, ktorí dosiahli kontaktný gól zásluhou dorážky Kühnhackla – 2:1. Do druhej prestávky si vytvorili aj ďalšie šance, ale brankár Genoni podržal Švajčiarov.

Náskok Švajčiarov nezvýšil v úvode tretej časti Andrighetto, na druhej strane Hofmann trafil iba do žŕdky švajčiarskej bránky.

Nemci boli aj v tretej časti aktívni, snažili sa o ofenzívu a vyrovnania sa dočkali 33 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času.

Počas hry bez brankára sa k dorážke dostal Gawanke a vyrovnal na 2:2.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

V úvode predĺženia mali tímy niekoľko príležitostí rozhodnúť, no nestalo sa tak. Neskôr bolo dianie na ľade najmä o obojstrannej opatrnosti a hre „na istotu“.

V 68. minúte sa dostal do krátkeho úniku Nemec Reichel, ale nerozhodol rovnako ako krátko nato Švajčiar Moser.

V samostatných nájazdoch skórovali Meier aj Kahun a v závere piatej série rozhodol o nemeckom víťazstve Noebels, keď Genoniho prekonal efektnou „forsbergovkou“.

Marcel Noebels, autor rozhodujúceho sam. nájazdu: „Ten gól mohol dať ktokoľvek z nášho tímu. Som v prvom rade šťastný, že ideme ďalej. Vrátili sme sa do zápasu napriek stavu 0:2, to bolo pre nás veľmi povzbudzujúce.“

Dominik Kahun, útočník Nemecka: "Noebelsov nájazd bol neuveriteľný. Boli sme prekvapení, že spravil takýto blafák. Bolo pôsobivé, že to spravil v poslednom nájazde, ale zaslúžil si rozhodnúť to.

To, čo robí náš tím, takým dobrým, je tímový duch. Každý podporuje každého. Síce sme prehrávali 0:2, ale hrali sme celkom dobre a vedeli sme, že sa môžeme vrátiť.

Ukázali sme, že sme skvelý tím. Nemecký hokej stále napreduje, no my napriek tomu vždy počujeme, že nepatríme k veľkým favoritom."

Raphael Diaz, obranca Švajčiarska: "Prehrať posledným nájazdom v rozstrele bolí. V tretej tretine sme sa už nedržali nášho systému, neboli sme už takí silní v defenzíve.

Nemci nemali až tak veľa gólových šancí, skôr striel z väčšej vzdialenosti. Ale v správnom okamihu dali dôležitý gól.

V skupinovej fáze sme hrali veľmi dobre, predviedli sme priam neskutočnú snahu. Ukázali sme, že dokážeme hrať s najlepšími tímami. Momentálne však ťažko hľadám slová, je koniec."

(Zdroj: IIHF)

22 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2021 #švajčiarski hokejisti #nemeckí hokejisti