Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Favorit je jasný, no Slováci to na USA vedia. Na čo upozornil Ramsay?

Po ôsmich rokoch, jedenástykrát v ére samostatnosti.

03.06.2021 07:30
debata (2)
Foto: TASR
infografika, usa

Na slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta v Rige čaká štvrťfinálový zápas s Američanmi (15.15, RTVS). Víťaz postúpi do boja o medaily, zdolaný sa po zápase zbalí a poletí domov.

Pozor na brejky

Základný cieľ je splnený. Reprezentanti odcestovali do Lotyšska s vierou, že tento rok im účasť v play off neujde.

V tabuľke A-skupiny skončili štvrtí a ich súperom je tím, ktorý v Rige pozbieral dosiaľ najviac bodov – osemnásť. USA prehrali iba v prvom zápase (s Fínskom 1:2), odvtedy ťahajú sériu šiestich víťazstiev v riadnom hracom čase.

USA, Slovensko Čítajte viac Štvrťfinálovú prehru Slovákov sme sledovali ONLINE

Naopak, Slováci v skupine tri zápasy prehrali – dva z nich značným rozdielom.

Američania prišli do Rigy s tímom bez zvučných mien, ale podľa doterajších výsledkov sa zdá, že patria k favoritom podujatia. Tréner Craig Ramsay pozná ich silné stránky:

„Musíme sa vyvarovať istým herným situáciám. Tak, aby súper nehrozil z brejkov. Treba sa zamerať na stredné pásmo, ale aj na rýchlosť,“ uviedol 70-ročný Kanaďan na slovenskej striedačke.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

"Máme radosť z postupu. Je to výsledok hráčov. Dodržiavali systém, ktorý sme chceli hrať. Boli súťaživí, po inkasovaných góloch sa nevzdávali a patrí im kredit, že vždy hrali až do konca.

Každý z nás si tento postup uvedomuje a váži," dodal pred očakávaným štvrťfinále.

Spojené štáty sú na svetových šampionátoch zväčša malou neznámou.

Do dejiska prichádzajú skôr s talentovanými ako hviezdnymi hráčmi. Aj ich vôľa uspieť na turnaji, ktorý v hierarchii nemajú príliš vysoko, je občas otázna. Tento rok sa však prezentujú dravým, agresívnym hokejom.

Napriek tomu sú USA súper, s ktorým sa dá uspieť.

Kto bude chytať?

Bilancia vzájomných zápasov Slovákov proti Američanom na MS je celkom priaznivá. Z tímov elitnej šestky dokonca najlepšia.

Mužstvá proti sebe nastúpili dvanásťkrát, Slováci vyhrali päť duelov, v jednom prípade sa zápas skončil nerozhodne. Vzácne vyrovnané je aj skóre – 33:33.

Obe reprezentácie majú už aj jednu spoločnú štvrťfinálovú skúsenosť – pred 21 rokmi v Petrohrade zvíťazili Slováci 4:1 a dostali sa až do finále.

Kevin Labanc Čítajte viac Yeah, ste dobrí! Američan ľúbi halušky, láme slovenčinu a vyzýva Slovákov

Stávkové kancelárie však tentoraz favorizujú Spojené štáty. Kurz na nich bol včera 1,7, na Slovákov 4,2.

„Štvrťfinálového súpera neviem posúdiť, ale s každým musíme vyhrať, ak sa chceme dostať do semifinále. V utorok sme proti Česku neplnili systém, treba to hodiť za hlavu,“ naznačil mladý Šimon Nemec.

Obranca Nitry bol v poslednom skupinovom dueli najlepším slovenským hráčom, v Ramsayho zostave by sa mal objaviť aj dnes. Po krátkej pauze sa do nej vrátia aj dvaja Marekovia – Ďaloga s Hrivíkom.

Otázkou je brankársky post, doterajšou jednotkou bol Július Hudáček, v poslednom zápase ho však po štyroch inkasovaných góloch vystriedal Adam Húska. Ten má síce oveľa menej skúseností, avšak bohatšiu prax so zámorským štýlom.

Slovenské korene

V drese súpera nastúpi aj Kevin Labanc, ktorého rodičia sa pred 26 rokmi presťahovali za more. K Slovensku má však silný vzťah, často ho navštevuje a ešte donedávna existovala možnosť, že ho bude reprezentovať.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

"Vždy, keď hráte za USA, sú vysoké očakávania. Keď som prišiel do tohto tímu, tak som nikoho nepoznal, no teraz sú mi všetci spoluhráči ako bratia.

Je to pre nás zábava, užívame si to a chceme dosiahnuť úspech. Sme hrdí na pozíciu, ktorú sme dosiahli. Chceme vyhrávať aj ďalej," potvrdil útočník San Jose Sharks.

Slovensko bolo vo štvrťfinále naposledy pred ôsmimi rokmi. Vo vyrovnanom zápase vtedy prehralo s Fínskom 3:4. Ak by dnes uspelo, v semifinále vyzve jedného z dvojice Nemecko – Švajčiarsko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS v hokeji 2021 #Craig Ramsay #americkí hokejisti