Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania vyhrali skupinu. Kanada bude tŕpnuť

Hokejisti USA zvíťazili nad Talianskom 4:2 a s 18 bodmi vyhrali základnú B-skupinu.

01.06.2021 13:40 , aktualizované: 14:22
americkí hokejisti Foto: ,
Gólová radosť. Americkí hokejisti si ju v zápase s Talianmi vychutnali dosýta.
debata (1)

Vo štvrťfinále nastúpia proti štvrtému tímu A-skupiny. Taliani prehrali v Rige všetkých sedem zápasov a s nulou na konte boli najslabší tím šampionátu.

Taliani prehrali v Rige všetkých sedem zápasov a s nulou na konte boli najslabší tím šampionátu.

Vedenie amerického tímu pred zápasom oznámilo, že pre zranenie nenastúpi kapitán Justin Abdelkader, pre ktorého sa turnaj skončil. S kapitánskym „C“ nastúpil Brian Boyle.

B-skupina:

Taliansko – USA 2:4 (0:3, 1:1, 1:0)
Góly: 42. Frigo (Trivellato), 47. Giliati – 7. Labanc (Shea), 11. Labanc (Beniers, Clendening), 20. Garland (Robertson, Tennyson), 30. Garland.
Rozhodovali: Romasko (Rus.), Sidorenko – Goljak (obaja Biel.), Lazarev (Rus.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0.
Taliansko: Fadani – Pietroniro, Trivellato, Glira, Spornberger, Miglioranzi, Caseti, Gios, Marchetti – Miceli, Petan, Frank – Deluca, Andergassen, Giliati – Galimberti, Pitschieler
USA: Oettinger – Roy, Wolanin, Tennyson, Jones, Wideman, Mackey, Clendening, Shea – Garland, Moore, Robertson – Thompson, Drury, Donato – Labanc, Blackwell, Beniers – Boyle, Rooney, Robinson

Američania hrali o potvrdenie víťazstva v skupine a na ich prejave bola od úvodu vidieť herná pohoda.

V prvej tretine mali výraznú hernú dominanciu, často držali puk na hokejkách, predviedli veľa ofenzívnych akcií a Talianom nedali šancu pomýšľať na úspech. Svoje ambície podporili v prvej tretine tromi gólmi.

Brankár Talianska Fadani síce v 5. minúte efektným zákrokom hokejkou zabránil istému gólu Jonesa, ale o dve minúty už inkasoval.

Do úniku sa dostal Labanc a nezaváhal a v 11. minúte ten istý hráč opäť prestrelil Fadaniho – 0:2. Garland sa pred typickým gólom „do šatne“ pohral s talianskym brankárom a upravil na 0:3.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Ofenzívne snahy Američanov boli v druhej časti menej výrazné a Taliani sa dostali do útoku častejšie než v prvej tretine.

V 22. minúte sa Frigo dostal do úniku popri mantineli a prestrelil Oettingera – 1:3. Američanov to však nevyviedlo z rovnováhy a v 30. minúte Garland zvýšil na 4:1, keď potrestal chybu súpera. Zápas postupne strácal na tempe a postupne ubúdalo zaujímavých akcií.

Tretia tretina sa hrala s malým počtom prerušení hry. Američania sa v nej vrátili ku koncentrovanejšiemu výkonu a opäť častejšie zamestnávali talianskeho brankára.

Piaty gól v nej však nedosiahli, naopak, Giliati vyhral osobný súboj s obrancom súpera a prekvapil aj Oettingera. Viac z hry mali do konca zápasu hráči USA, ale skóre sa už nezmenilo.

Švajčiari si zastrieľali

Hokejisti Švajčiarska zakončili účinkovanie v základnej A-skupine na MS v Rige triumfom nad Veľkou Britániou 6:3.

Dvoma gólmi sa so šampionátom rozlúčil britský útočník Liam Kirk, ktorý sa so siedmimi zásahmi osamostatnil na čele tabuľky kanonierov.

Helvéti mali pred zápasom istú účasť vo štvrťfinále, v tabuľke neskončia horšie ako na 2. mieste. Preskočiť ich môžu iba Rusi, ktorých čakal večerný zápas proti Bielorusku (19.15 SELČ).

Švajčiarsko – Veľká Británia 6:3 (2:1, 4:1, 0:1)
Góly: 11. Hofmann (Corvi), 17. Loeffel (Scherwey, Siegenthaler), 31. Alatalo (Corvi, Hischier), 31. Bertschy (Scherwey), 37. Bertschy (Diaz, Scherwey), 38. Hischier (Kurashev) – 12. Kirk, 26. Kirk (Richardson, Hammond), 54. Connolly (Kirk, Hammond). Rozhodovali: Fraňo, Šír – Hynek, Ondráček (všetci ČR), vylúčení: 3:4 na 2. min., navyše Müller (Švaj.) 10 min za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.
Švajčiarsko: Berra (41. Nyffeler) – Diaz, Müller, Loeffel, Siegenthaler, Untersander, Moser, Alatalo – Ambühl, Hofmann, Corvi – Hischier, Kurashev, Herzog – Meier, Vermin, Andrighetto – Scherwey, Mottet, Bertschy – Rod
Veľká Británia: Bowns (41. Whistle) – D. Phillips, O'Connor, Richardson, Tetlow, Swindlehurst, Clements, Ehrhardt – Kirk, Hammond, Connolly – Perlini, Dowd, Lake – Myers, Duggan, J. Phillips – Lachowicz, Hook, Venus – Betteridge

Švajčiari mali zápas pod kontrolou, hoci v prvej tretine Briti vedeli pohroziť z protiútokov. Skóre otvoril v 11. minúte Hofmann, ale už o 37 sekúnd neskôr Kirk vyrovnal. Náskok potom Švajčiarom vrátil obranca Loeffel.

Hráči Británie v druhej časti vyrovnali, keď sa opäť presadil Kirk, ale tento gól Helvétov nakopol a postupne prekonali Bownsa ešte štyrikrát.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Postupne sa presadili Alatalo, dvakrát Bertschy a Hischier. Do tretej tretiny poslali tréneri oboch tímov nových brankárov, napriek veľkej prevahe Švajčiarska inkasoval už iba Nyffeler z hokejky Connollyho.

Fíni zvládli drámu

Kanadskí hokejisti sú na hrane nepostupu do vyraďovacej fázy MS v Rige.

V utorok prehrali s Fínskom 2:3 po samostatných nájazdoch a večer budú sledovať záverečný zápas B-skupiny medzi Nemeckom a Lotyšskom (19.15 SELČ), ktorý musí mať víťaza v riadnom hracom čase, inak zámorský tím na šampionáte skončí.

Kanada – Fínsko 2:3 po predĺžení a nájazdovom rozstrele (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0, 0:1)
Góly: 2. Pirri (Vilardi, Ferraro), 29. Comtois (Brown, Mangiapane) – 22. Ruotsalainen, 56. Ruotsalainen (Lundell, Ojamäki), rozh. nájazd Ruotsalainen. Rozhodcovia: Björk, Nord – Lundgren, Yletyinen (všetci Švéd.), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.
Kanada: Kuemper – Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider – Brown, Henrique, Mangiapane – Bunting, Vilardi, Comtois – Pirri, Paul, Hagel – Foudy, Anderson-Dolan, Perfetti
Fínsko: Olkinuora – Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm – Anttila, Björninen, Mäenalanen – Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen – Pakarinen, Kontiola, Innala – Turunen, Ruohomaa, Sallinen

Fíni, bojujúci o prvenstvo v skupine, mali príšerný úvod. V úvodných troch minútach ako keby ani neboli na ľade, súper si okrem rýchleho gólu Pirriho vypracoval aj ďalšie dve veľké šance. Pri Henriquovej sa „vykúpil“ a zo spánku prebral brankár Olkinuora, ktorý mal na konte už dva neisté zákroky a tento moment ako keby nakopol aj celý tím.

švédsko MS 2021 Čítajte viac Švédi zvozili svojich pod čiernu zem. Hanbite sa, vypočuli si

Suomi hru vyrovnali, dostali sa po 7 minútach do prvej šance, ale do konca tretiny boli aktívnejší a dôraznejší Kanaďania v priebehu, ktorý okrem ich častej streľby nemal veľkú iskru.

Druhá tretina sa rozbehla opačne. Po minúte si rýchlo do pásma nakorčuľoval Ruotsalainen, spoza obrancu zaskočil Kuempera a Fíni boli na koni. Úplne zabudli, že v prvej časti hrali hlboko pod možnosti, naopak, javorový list sa sám zabudol v kabíne.

Škandinávci však hrali príliš frivoľne, vyprodukovali druhý zbytočný faul v útočnom pásme a v 29. minúte využil presilovku Comtois šťastným gólom na 2:1. Druhé dejstvo sa na strely skončilo 6:16, prvé bolo 18:5…

Tretiu časť Fíni rozbehli nezáväzným úmyslom zvrátiť stav a Kanaďania sa s rešpektom na okolnosti vyvrcholenia šampionátu stiahli. Priebežný výsledok ich posúval do play off, boju o víťazstvo v riskantnej nadstavbe sa snažili vyhnúť.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Kontry podnikali už bez podpory obrancov a radšej hneď zakončovali streľbou, pričom Vilardiho petelica po prejdení modrou takmer pristála v sieti. Fíni viac kombinovali, ale v prehustení pásma sa do čistých šancí nedostávali.

Ale do niekoľkých predsa, po krásnej akcii vyrovnal Ruotsalainen a dal na pár minút nádej Kazachstanu. Zároveň bolo jasné, že Kanada sa potupe vyhne, len ako vyhrá 5-minútové predĺženie či nájazdy, alebo v prípade prehry by sa musel večerný zápas Nemecko – Lotyšsko skončiť v riadnom čase.

V predĺžení boli tutovky na oboch stranách, v jeho závere sa už oba tímy zmierili s rozstrelom a v ňom premenil ako víťazný svoj nájazd Ruotsalainen, takže odstavil Kanadu nepravým hetrikom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2021 #kanadskí hokejisti #americkí hokejisti #Českí hokejisti #britskí hokejisti #talianski hokejisti