Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Debakel? Verím, že naši sú bohémovia, čaká nás deň D

Dôležitý víkend s dvojzápasom proti severským súperom, po ktorom sa slovenskí hokejisti môžu priblížiť k účasti v play off majstrovstiev sveta.

29.05.2021 05:00
Lotyšsko Riga MS2021 Hokej A Slovensko médiá Foto: ,
Kapitán a jeho asistenti: Marek Ďaloga, Marek Hrivík a Mislav Rosandič počas spoločného fotenia slovenského tímu na MS v Rige.
debata (2)

Dnes nastúpia proti Dánsku (19.15), zajtra v rovnakom čase proti Švédsku.

„Poďme vyhrať v sobotu a potom môžeme riešiť, v akej nálade nastúpime proti Švédom,“ burcuje Ján Lašák (42).

Oficiálne fotenie Slovákov v Rige Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Spoločné fotenie slovenského tímu na 84....

Tréner brankárov pri národnom tíme nevycestoval s mužstvom do Rigy, šampionát napriek tomu pozorne sleduje.

Aké ponaučenie plynie pre mladý tím po debakli so Švajčiarmi?

Možno aj žiadne. Čo bolo, bolo. Treba sa pripraviť na najbližší zápas. Špeciálne by som sa v tom nevŕtal. V sobotu nás čaká deň D – zápas s Dánskom, ktorý nás môže posunúť do štvrťfinále.

Ak by som bol trénerom, chlapcom by som prízvukoval, že sa musia zlepšiť z hľadiska disciplíny. Avšak to je vec, ktorú tréner Craig Ramsay i hráči veľmi dobre vedia. Dôležitý je sobotný zápas, nie štvrtkový.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Vyrojili sa vám spomienky na MS 2009, keď Slováci s Čechmi prehrali 0:8?

Vôbec. Boli to dva rozdielne zápasy.

Tréneri vás vtedy stiahli v polovici zápasu, Július Hudáček si to proti Švajčiarom vytrpel až do konca. Vedeli ste sa vžiť do jeho kože?

Neviem, čo sa presne stalo, doteraz som nemal príležitosť rozprávať sa s koučom brankárov. Tréneri možno plánovali ušetriť Adama Húsku, pretože každý by chcel mať svoj prvý štart na MS za iných okolností a nie nastúpiť do rozbehnutého vlaku.

Možno Hudáčkovi verili, možno Hudáček chcel sám zostať. Julo to mal náročné, po piatom či šiestom góle sa gólmanovi už len ťažko dostáva späť do zápasu. Skóre vidí, má ho pred sebou, potom nastanú aj problémy s motiváciou.

Ján Lašák počas súboja legiend na hokejovom... Foto: TASR, Dušan Hein
SR Banská Bystrica Hokej Winter Classic Legendy BBX Ján Lašák počas súboja legiend na hokejovom podujatí Kaufland Winter Classic Games 2019 v Banskej Bystrici.

Ako to funguje? Môže sa stať, že brankár sa vypýta dole a tréneri mu nakážu, aby ostal? Alebo ide o vzájomnú dohodu?

V Európe je zaužívaný zvyk, že keď brankár nemá svoj deň alebo chce mužstvu poskytnúť impulz, ide z ľadu. V Amerike nič podobné nehrozí, tam je to vždy o rozhodnutí trénera. Ani útočník nepovie koučovi: dnes mi to nejde, idem dole. Záleží, kde človek hrá hokej.

Bol som naučený na americký spôsob. Bojoval som do poslednej sekundy, pretože sa to odo mňa vyžadovalo, na to som bol v bránke. Keď ma tréner stiahol, bolo to jeho rozhodnutie, nikdy nie moje.

Hudáčkovi nepomohli spoluhráči, neboli dôrazní pred vlastnou bránkou. Má právo hnevať sa na nich?

Nie. Je tímový hráč ako každý iný. Ani u Jula som nevidel, že by rozhadzoval rukami. Švajčiari boli nachystaní na jeho štýl chytania, mali ho naštudovaného. Výborne sa na neho takticky pripravili.

Čo okrem dôrazu pred vlastným brankárom ešte Slováci musia zlepšiť?

Je to jednoduché – musia sa vrátiť k hre, ktorú predvádzali predtým.

Slovensko - Rusko Čítajte viac NÁZOR: Prepadli sme eufórii, neprepadajme panike. Frčka ešte nie je K.O.

Aká bude želaná reakcia mužstva v najbližšom zápase?

Odpoviem z iného konca – podobnými vecami sa hokejista nezaoberá. Chalani už prehru hodili za hlavu, piatok je pre nich nový deň. Môžeme zápas rozoberať z rôznych strán, ale hráči to tak neberú. Moje či vaše analýzy, hodnotenia v televízii či rádiu – to je všetko v poriadku.

Avšak hráči na to majú iný pohľad. Jeden zápas sa nevydaril, nevadí, idú ďalej. V sobotu budú pripravení na 100 percent opäť sa pobiť o výhru.

Napriek tomu platí, že sa musia otriasť z nepríjemného výsledku. Dokážu to urobiť len vyspelé, zohraté tímy ako Švajčiari alebo aj mladé, pomerne neskúsené mužstvo ako Slovensko?

Veľmi dobrá otázka. Či je to mladý alebo starý tím, každý to berie inak, ale vie sa z toho dostať. Najhoršie by to malo stredne generačné mužstvo. Mladý tím je ešte taký bohémsky – debakel hodí za hlavu, veď svet je gombička…

Keď je mužstvo staršie, má skúseností a tiež sa vie z toho dostať. Stredne generačný tím by sa v tom mohol vŕtať a mohol by dopadnúť najhoršie. Takže verím, že sme v uvodzovkách tí bohémovia a z prehry sa otrasieme.

Craig Ramsay, Michal Handzuš, Ján Pardavý Čítajte viac Katastrofálny rozhodca, kde mal ten chlap oči? Ja som to videl aj na obrazovke

Hráčov dobre poznáte, kto by mal byť tým, kto zavelí k návratu na víťaznú vlnu?

Určite aj brankár, to za každých okolností. Samozrejme, nemusí to vždy platiť. Poznám to, aj ja som mal v stredných rokoch obdobia, keď som sa trápil.

Na druhej strane, očakávam to od hráčov ako Marek Ďaloga, Marek Hrivík, Peter Cehlárik či ostatní, ktorí hrajú na severe, ako aj Marián Studenič zo zámoria. Pridať sa musia aj ostatní.

Ak Slováci zdolajú Dánov, 11 či 12 bodov by im malo stačiť na postup do play off. Počítajú body aj hráči?

Samozrejme, každý kalkuluje. Každý vie, čo potrebuje. Chalani si to spočítajú a vedia, že zápas s Dánskom je pre nich kľúčový.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Severský víkend skompletizujú Slováci v nedeľu proti Švédsku, bude to náročnejší súper ako Dánsko?

Poďme vyhrať v sobotu a potom môžeme riešiť, v akej nálade nastúpime proti Švédom. Či nastúpime na zápas s tým, že môžeme hrať uvoľnene a s pokojom. Alebo naopak, budeme musieť vyhrať a slovo musím je pre športovca vždy veľmi zlé.

Na šampionát ste nevycestovali z osobných dôvodov. Čo je ťažšie – sledovať zápasy spred televízora alebo priamo zo striedačky?

Určite druhá možnosť. Divák je najviac nervózny človek v dianí okolo hokeja. Hráči podobný pocit nevnímajú. Ja ako tréner brankárov som niečo medzi divákom a hráčom. Fanúšik zažije emócie, ale po zápase sa už venuje svojím veciam – práci, rodine či zábave.

Tréner stretnutím žije ďalej a v tomto smere to má ťažšie ako divák. Nevie až tak ovplyvniť zápas ako hráč, ale emócia mu ostáva dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Dánsko #Ján Lašák #MS 2021 v hokeji