Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampionát prekvapení, nováčik má skalp obhajcu. Kanada - USA 1:5!

Hokejisti USA zvíťazili v zápase B-skupiny na MS nad Kanadou 5:1. Pre Američanov je to po prehre s Fínskom (1:2) prvé víťazstvo na turnaji. Kanaďania si po neúspechu s Lotyšskom (0:2) nenapravili chuť a po dvoch zápasoch majú na konte 0 bodov so skóre 1:7.

23.05.2021 18:06 , aktualizované: 23:29
Nikita Bojarkin Foto: ,
Brankár Kazachstanu Nikita Bojarkin.
debata (1)

Kanaďania nastúpia na ďalší zápas v pondelok od 19.15 proti Nemecku, Američania sa po dni zápasového voľna stretnú v utorok od 15.15 s Kazachsta­nom.

Kanada – USA 1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
Góly: 52. Comtois (Beaudin) – 8. Robertson (Garland), 22. Clendening (Hellickson), 24. Moore (Robertson), 39. Moore (Garland), 58. Tennyson (Clendening, Labanc). Rozhodovali: Schrader (Nem.), Sternat – Seewald (Rak.), Obwegeser (Švajč.), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, bez divákov. Zmeny: 5. Oettinger (USA) namiesto Stolarza, 41. Hill (Kan.) namiesto Stolarza
Kanada: Kuemper (41. Hill) – Miller, Ferraro, Stecher, Walker, Bernard -Docker, Beaudin, Schneider, Power – Brown, Henrique, Comtois – Pirri, Danforth, Hagel – Bunting, Vilardi, Paul – Foudy, Anderson-Dolan, Perfetti
USA: Stolarz (5. Oettinger) – Roy, Wolanin, Tennyson, Jones, Clendening, Hellickson, Wideman – Chmelevski, Rooney, Robinson – Thompson, Drury, Donato – Garland, Moore, Robertson – Labanc, Blackwell, Abdelkader

Od úvodu sa hral rýchly hokej a oba tímy sa snažili o rýchly gól. Už v 5. minúte sa zápas skončil pre amerického brankára Stolarza, ktorý sa zranil pri jednom zo zákrokov a nahradil ho Oettinger.

Ten krátko po príchode úspešne čelil kanadskému závaru a následne ho potešil Robertson, ktorý využil chybu brankára Kuempera pri rozohrávke a otvoril skóre – 0:1. Kanaďania boli v prvej tretine strelecky aktívnejší, ale vyrovnať nedokázali.

Na hernej pohode Američanov pridali góly Clendeninga a Moorea v 22. resp. 24. minúte – 0:3. Kanaďania sa ťažko presadzovali proti rozbehnutému súperovi, ktorého v 28. minúte podržal efektným zákrokom Oettinger, keď zmaril pohotovú dorážku Hagela.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Hrozili aj Američania, ktorých náskok v 36. minúte nezvýšil pred bránkou osamotený Robertson, no Moore o tri minúty už potrestal jednu z viacerých chýb kanadskej defenzívy – 0:4.

Kanaďania sa nevzdali a v tretej tretine predviedli výraznú ofenzívnu aktivitu. Sľubné šance Millera a Foudyho sa ešte gólom neskončili, ale v 52. minúte už Oettinger kapituloval.

Čakanie javorových listov na prvý gól na turnaji ukončil po vyše 111 minútach Comtois – 1:4. Američania však nedopustili drámu a v 58. minúte Tennyson vyťažil zo zakrytého výhľadu kanadského brankára – 5:1.

Trevor Moore, útočník USA, strelec dvoch gólov: „Je to veľké víťazstvo. Kedykoľvek hráte zápas USA – Kanada, tak chcete byť na správnej strane. Vždy ide aj o prestíž. Verím, že toto víťazstvo bude znamenať začiatok našej úspešnej cesty na MS.“

Adam Henrique, útočník Kanady: „Rivalita Kanady a USA je veľká bez ohľadu na to, o aký turnaj ide. Vždy je to špeciálny zápas pre oba tímy. Pre nás je to dnes ťažká prehra, po ktorej sa musíme dvihnúť a v ďalšom zápase podať lepší výkon.“

Justin Danforth, útočník Kanady: „Je jasné, že toto nie je spôsob, akým sme chceli začať turnaj. Myslím si, že zo zápasu s Lotyšskom sme si odniesli veľa pozitív a dnes sme v prvej tretine hrali svoju hru. V druhej nám však súper odskočil a my sme už nenašli spôsob ako sa vrátiť do zápasu.“

Kazachstan zdolal Fínov v nájazdoch

Fínski hokejisti prehrali senzačne s Kazachstanom 1:2 po nájazdovom rozstrele. V B-skupine má tím outsidera po dvoch zápasoch 4 body po tom, ako víťazný nájazd proti úradujúcim majstrom sveta zaznamenal syn trénera Nikita Michailis.

Fíni svoj tretí zápas na šampionáte odohrajú v utorok o 19.15 SELČ proti Nórom, hráči Kazachstanu majú dva dni voľna v stredu o 15.15 sa stretnú s Nemeckom.

B-skupina:

Kazachstan – Fínsko 2:1 po predĺžení a nájazdovom rozstrele (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0, 1:0)
Góly: 36. Paňjukov (Michailis), rozhodujúci nájazd Michailis – 34. Lundell (Lindbohm, Ruohomaa) Rozhodcovia: , vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.
Kazachstan: Bojarkin – Dietz, Makjlukov, Blacker, Svedberg, Šalapov, Stepanenko, Danijar – Rymarev, Starčenko, Šin – Savitskij, Valk, Michailis – Ševčenko, Sagadejev, Akolzin – Asetov, Šestakov, Paňjukov
Fínsko: Säteri – Kaski, Ohtamaa, Pokka, Määtä, Lindbohm, Sund, Koivisto, Seppälä – Karjalainen, Ruotsalainen, Turunen – Pakarinen, Kontiola, Innala – Lundell, Ruohomaa, Sallinen – Anttila, Björninen, Mäenalanen

Prvá tretina bola úplne v moci Fínov, ktorí strieľali ostošesť a ďalšie pološance nedotiahli. Lenže čistých príležitostí nemali veľa a ak, tak len v presilovke. Ináč ich disciplinový súper pred brankára Bojarkina nepúšťal, na druhej strane Kazaši poslali na Säteriho prvú a jedinú strelu až v 19. minúte.

Z kabín vyšli tímy v rovnakom vydaní, ale Fínom akoby sa nechcelo pridať na dôraze. Kazaši začali postupne fungovať odvážnejšie aj dopredu, lenže favoritovi sa po polovici riadneho času predsa podarilo otvoriť skóre.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

O dve minúty dostali hráči Kazachstanu možnosť presilovky a využili ju za 19 sekúnd. Ani stav 1:1 Suomi príliš neprebudil a tento jav pretrvával aj po treťom príchode zo šatní.

V záverečnej desaťminútovke Kazachom dochádzali sily po predchádzajúcom zápasovom dni a Fíni roztočili hokejové peklo pred Bojarkinom, ktorý v tomto dejstve eliminoval 21 striel, z toho päť v jednej akcii v priebehu troch sekúnd.

V 5-minútovom predĺžení mali vo formáte 3na3 podľa očakávania korčuliarsky mierne navrch Fíni, ale z rešpektu pred nečakane vzdorujúcim súperom svoje manévre zaisťovali a v tandemoch sa do čistých pozícií nedostali.

Naopak, po štyroch minútach na druhej strane na trikrát „zavarila“ trojica z Kazachstanu a aktívnou bilanciou striel (4:2) upravili celozápasový účet na 19:51.

Nikita Bojarkin Čítajte viac Šampionát prekvapení, nováčik má skalp obhajcu. Kanada - USA 1:5!

V rozstreloch Kazaši excelovali podobne ako proti Lotyšom, v tretej sérii dal Michailis na 2:1, vo štvrtej kapitán Starčenko na 3:1 a následné zaváhanie Karjalainena rozhodlo o tom, že Kazachstan má štyri body po dvoch nadstavbových víťazstvách a Fínsko tiež štyri po riadnom úspechu a prehre po nájazdoch.

Kirill Paňjukov, útočník Kazachstanu (strelec gólu): „Je to pre nás veľké víťazstvo a aj veľmi emocionálne. Verili sme si, veľmi dobre nás na to pripravil náš trénerský tím. Verím, že takýchto momentov zažijeme na turnaji ešte viac.“

Marko Anttila, útočník Fínska (kapitán tímu): „Máme za sebou ťažkú skúsenosť. Oni dobre bránili, ale mali sme dosť dobrých šancí. Lenže dali sme len jeden gól, všetko vychytal ich skvelý brankár. Je to teraz pre nás trochu frustrujúce, ale ideme ďalej a musíme sa zlepšiť v zakončení.“

(Zdroj: iihf)

Trettenesov hetrik

Nórski hokejisti vyhrali nad Talianskom 4:1.

V B-skupine tak po prehre s Nemeckom získali aj vďaka hetriku Mathiasa Trettenesa očakávané tri body, outsider turnaja je po dvoch vystúpeniach bez bodu. Talianov na druhý deň o 15.15 čakali Lotyši, Nóri sa v utorok o 19.15 stretnú s Fínmi.

Nórsko – Taliansko 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Góly: 11. Trettenes (Olden, Lesund), 26. Rosseli Olsen (K.A. Olimb, Espeland), 37. Trettenes (Olden, Lindström), 41. Trettenes (Lesund, Lindström) – 52. Frank (Andergassen, Marchetti). Rozhodcovia: Björk (Švéd.), Frandsen (Dán.) – Lundgren, Yletyinen (obaja Švéd.), vylúčení: 1:3 na 2 min., navyše: Giliati 10 min. (zásah do oblasti hlavy a krku), presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.
Nórsko: Haukeland – Holös, O. Holm, Espeland, Lesund, Krokdahl, Kasastul, Östby – Rosseli Olsen, K.A. Olimb, Pettersen – Lindström, Trettenes, Olden – Valkvae Olsen, M. Olimb, Haga – Kristiansen, Henriksen, Röymark
Taliansko: Fazio – Casetti, Pietroniro, Glira, Spornberger, Miglioranzi, Marchetti, Gios, Soracreppa – Frank, Petan, Frigo – Hochkofler, Pitschieler, Gliati – Miceli, Bardaro, Magnabosco – Deluca, Andergassen, Galimberti

Zápas sa odpichol do svižného tempa, ale s ospalými riešeniami sľubných situácií. Oslabené talianske mužstvo sa snažilo udržiavať krok s iniciatívnejším súperom a darilo sa mu to do polovice tretiny. Ani vedúci gól Trettenesa však obraz hry príliš nezmenil.

Až v druhej časti Nóri aj za pomoci presilovky dostali súpera pod tlak a Fazia v bránke zasypávali strelami. Po necelých piatich minútach si vybojovali ďalšiu početnú výhodu a zvýšili na 2:0.

Prevaha Nórov narastala, skóre nie, až do ďalšej presilovky, ktorú favorit využil v 37. minúte na 3:0. V prvej minúte tretieho dejstva Trettenes dosiahol hetrik a Talianom sa podaril čestný gólový úspech.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fínski hokejisti #MS 2021 v hokeji #kazašskí hokejisti