Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi opäť vybuchli, podľahli aj Bielorusku: Teraz sme už pod tlakom

Hokejisti Švajčiarska si na MS v Rige pripísali druhé víťazstvo. V nedeľnom zápase v "slovenskej" A-skupine zdolali Dánsko 1:0 a na konte majú plný počet 6 bodov. O ich triumfe rozhodol v 14. minúte Timo Meier.

23.05.2021 18:00 , aktualizované: 23:30
Lotyšsko Riga šport hokej MS2021 A-skupina... Foto: ,
Švédsky tréner Johan Garpenlöv na striedačke počas zápasu s Bielorusmi.
debata

Jeden z hlavných arbitrov zápasu bol Slovák Peter Stano, na čiarach mu pomáhal jeho krajan Šimon Synek.

Dáni odohrajú svoj tretí zápas na šampionáte v utorok po dni voľna s Veľkou Britániou (15.15 h), Švajčiari sa v rovnaký deň stretnú o 19.15 so Švédskom.

Dánsko – Švajčiarsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Gól: 14. Meier (Hischier, Müller). Rozhodovali: Šír (ČR), Stano – Synek (obaja SR), Ondráček, vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.
Dánsko: Dahm – Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, O. Lauridsen, Kristensen, Krogsgaard – Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker – Andersen, J. Jensen, Hardt – True, Bau Hansen, Meyer – Madsen, Poulsen, From – Olesen
Švajčiarsko: Berra – Müller, Siegenthaler, Untersander, Moser, Diaz, Geisser, Alatalo, Heldner – Praplan, Scherwey, Bertschy – Meier, Hischier, Andrighetto – Hofmann, Simion, Corvi – Ambühl, Kurashev, Vermin

Švajčiari vstúpili do zápasu veľmi aktívne, mali lepší pohyb, pramenila z toho aj strelecká aktivita. Bez problémov ustáli aj prvé oslabenie v zápase, hneď po ňom sa rútil na Dahma Meier. Puk však namieril len do lapačky brankára.

V 14. minúte však už mieril presne a strelil svoj tretí gól na šampionáte. Prostredná časť gól nepriniesla, hral sa vyrovnaný hokej a prakticky bez veľkej šance.

Za zmienku stojí len individuálna akcia Hofmanna, ktorý nepremenil samostatný nájazd. V tretej tretine mal veľkú šancu Ambühl a v závere zápasu aj Kurashev, ale viac gólov už nepadlo.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Nico Hischier, hráč Švajčiarska: „Mali sme v zápase veľa striel, vypracovali sme si veľký tlak a súperovi sme nedovolili veľa šancí. Nebolo to ľahké, ale boli sme koncentrovaní a hrali sme solídne.“

Sebastian Dahm, brankár Dánska: „Treba uznať kvalitu súpera, ale tak či tak sme prehrali len o jediný gól. S mojím výkonom som spokojný, ale nie úplne, keďže som inkasoval.“

Švédi naďalej bez bodu

Švédski hokejisti neuspeli ani vo svojom druhom vystúpení na MS v Rige.

Po prehre s Dánmi (3:4) podľahli v nedeľu prekvapujúco aj Bielorusom 0:1 a stále čakajú na prvý bod. O jediný gól zápasu sa postaral na začiatku tretej tretiny German Nesterov. Bielorusov podržal brankár Danny Taylor, ktorý zneškodnil všetkých 32 striel favorita.

Švédi sa najbližšie stretnú v utorok o 19.15 SELČ so Švajčiarskom. Bielorusi, ktorí po prehre 2:5 so Slovenskom slávili v nedeľu prvý triumf na šampionáte, nastúpia už v pondelok v treťom zápase proti Česku (19.15).

A-skupina:

Švédsko – Bielorusko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 41. Nesterov (Stefanovič, Lopačuk). Rozhodovali: Heikkinen, Vikman – Nikulainen (všetci Fín.), Zunde (Lot.), vylúčení: 2:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.
Švédsko: Reideborn – Tömmernes, Lundkvist, Pilut, Pudas, Dahlbeck, Lööv, Nygren – Rakell, Lundeström, Olofsson – Sörensen, Rasmussen, A. Kempe – M. Kempe, Wingerli, Friberg – Lindberg, Lindholm, Klingberg – Holmberg
Bielorusko: Taylor – Chenkeľ, Lisovec, Antonov, Znacharenko, Korobov, Bailen, Falkovskij, Jerjomenko – Šarangovič, Belevič, S. Kosticyn – Komarov, Drozd, Protas – Paré, Kodola, Platt – Stefanovič, Nesterov, Lopačuk

Švédi sa hodlali odčiniť zaváhanie s Dánskom (3:4), no od úvodu to nemali proti Bielorusom ľahké. Hneď na začiatku zápasu mali výhodu štvorminútovej presilovky po treste 2+2 min pre Šarangoviča, no nevyužili ju a po tomto momente akoby zneisteli.

Napriek streleckej prevahe si najväčšiu šancu v 1. tretine vypracoval súper, v 8. min Stefanovič zakončoval prakticky do prázdnej bránky, v poslednej chvíli mu zblokoval strelu Lööv. Tieňom duelu bolo zranenie Lisovca, ktorý sa nešťastne pokĺzol, hlavou narazil na mantinel a zrejme ho ešte aj nešťastne zasiahla noha protihráča.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Hra bola na dlhý čas prerušená, bieloruského obrancu napokon so zranením hlavy odniesli z ľadu na nosidlách. Švédi aj v ďalšom priebehu len s námahou prenikali pred súperovu bránku, strely z diaľky bez problémov likvidoval pozorný Taylor.

Naopak, boli to koncentrovaní a dobre pripravení Bielorusi, ktorí mali čistejšie šance. Blízko ku gólu boli pri Parého strele, ktorá vypadla Reidebornovi, Komarov pálil v dobrej pozícii do bočnej siete a nebezpečný bol aj nájazd s bekhendovým zakočením Kodolu.

A to ešte nevyužili krátku presilovku 5 na 3. Severania v závere druhej časti pridali, no Bielorusi hrali vzadu obetavo a ich kompaktná obrana veľa toho favoritovi nedovolila. Logickým vyústením obrazu hry bol gól Nesterova, ktorý na začiatku 3. tretiny vyťažil z výbornej prihrávky Stefanoviča.

Švédi reagovali tlakom, skvele chytajúci Taylor však odolával, pri strele Piluta, ktorá orazítkovala hornú žŕdku, mal aj kus šťastia. Tréner Garpenlöv v závere stiahol z hry brankára, „tri korunky“ v power play zovreli súpera, no k vážnejšiemu ohrozeniu ich už srdnato bojujúci Bielorusi nepustili.

German Nesterov, útočník Bieloruska a autor jediného gólu: "Je to zatiaľ najdôležitejší gól v mojej kariére.

Chceli sme v tretej tretine vybehnúť na súpera a hrať tvrdo. Michail Stefanovič ma pekne našiel prihrávkou, ja som mal pred sebou takmer prázdnu bránku. Strelil som prvý gól v národnom tíme a hneď bol aj víťazný. Verím, že mi odložili puk na pamiatku, darujem ho môjmu synovi."

Alexej Protas, útočník Bieloruska: „Zranenie Žeňu Lisovca je pre nás veľkou stratou, no tajomstvom úspešného tímu je, že každý je nahraditeľný. Naďalej sme bojovali a snažili sa hrať na víťazstvo. Chceli sme vyhrať pre našich fanúšikov, pre Žeňu a všetko perfektne klaplo.“

Rickard Rakell, útočník Švédska: "Väčšinu zápasu sme kontrolovali hru, mali puk na svojich hokejkách. Vytvorili sme si šance, ale nevedeli sme dostať puk do bránky. Želali sme si iné výsledky na šampionáte. Teraz sme už trochu pod tlakom.

Musíme nájsť nejaký spôsob, ako hrať uvoľnene a opäť sa baviť hokejom. Ďalší zápas už bude pre nás ‚buď alebo‘. Musíme začať vyhrávať zápasy, inak to s našou budúcnosťou na tomto turnaji nevyzerá ružovo."

1. Rusko 2 2 0 0 0 11:4 6
2. SLOVENSKO 2 2 0 0 0 7:3 6
3. Švajčiarsko 2 2 0 0 0 6:2 6
4. Dánsko 2 1 0 0 1 4:4 3
5. Bielorusko 2 1 0 0 1 3:5 3
6. Švédsko 2 0 0 0 2 3:5 0
7. Česko 2 0 0 0 2 5:9 0
8. V. Británia 2 0 0 0 2 2:9 0
debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2021 #švédski hokejisti #Mathias Trettenes