Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lotyši po eufórii zakopli s nováčikom. Úspešný vstup obhajcu

Hokejisti Kazachstanu zvíťazili vo svojom prvom zápase v základnej B-skupine MS nad domácim Lotyšskom 3:2 po samostatných nájazdoch.

22.05.2021 13:53 , aktualizované: 23:38
Tobias Lindström Foto: ,
Nemeckí hokejisti okolo Tobiasa Lindströma.
debata (2)

O ich triumfe rozhodol v 8. sérii nájazdov obranca Alexej Makljukov. Hráči Kazachstanu sa do elitnej kategórie MS vrátili po 5 rokoch. Lotyši tesnou prehrou nenadviazali na prekvapujúce víťazstvo nad Kanadou 2:0.

Domáci reprezentanti nastúpia na ďalší zápas v pondelok 24. januára od 15.15 SELČ proti Taliansku, Kazachstan bude hrať už v nedeľu od 15.15 proti Fínsku.

Lotyšsko – Kazachstan 2:3 sn (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0, 0:1)
Góly: 28. Darzinš (Daugavinš), 46. Rih. Bukarts (Cibulskis) – 39. Šin (Starčenko, Dietz), 46. Blacker (Svedberg, Sagadejev), rozh. sam. nájazd Makljukov. Rozhodovali: Frandsen (Dán.), Nord – Yletyinen (obaja Švéd.), Kroyer (Dán.), vylúčení: 4:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.
Lotyšsko: Kivlenieks – Balinškis, Rubins, Jaks, Cibulskis, Sotnieks, Freibergs, Žile – Redlihš, Abols, Darzinš – Rob. Bukarts, Džerinš, Bukarts – Indrašis, Bičevskis, Daugavinš – Keninš, Marenis, Dzierkals
Kazachstan: Bojarkin – Dietz, Makjlukov, Blacker, Svedberg, Šalapov, Stepanenko, Danijar – Rymarev, Starčenko, Šin – Savitskij, Valk, Michalis – Ševčenko, Sagadejev, Akolzin – Asetov, Štestakov, Panjukov

Prvá tretina priniesla iba minimum gólových príležitostí a dominovali najmä defenzívy oboch tímov. Ofenzívne aktívnejší boli hráči Kazachstanu, ale brankára Kivlenieksa neprekonali.

Bezgólové skóre sa zmenilo až v 28. minúte. Lotyš Darzinš zblízka zužitkoval prihrávku Daugavinša – 1:0. V 35. minúte ešte Kazachstan nevyrovnal v prečíslení dvoch proti jednému, ale Šin v 39. spomedzi kruhov ukončil takmer 100-minútovú nepriestrelnosť lotyšského brankára.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Domácim vrátil náskok Rihards Bukarts, keď v 46. minúte zužitkoval prihrávku Cibulskisa a po úniku prekonal Bojarkina – 2:1. Tento stav vydržal iba 12 sekúnd, keď Blacker profitoval zo skrumáže pred bránkou Kazachov – 2:2.

Hráči Kazachstanu mali v predĺžení k dispozícii presilovku, v ktorej mal šancu kapitán Starčenko, ale Kivlenieks si poradil. V samostatných nájazdoch boli Lotyši blízko k víťazstvu, keď viedli 3:1, no ich súper dokázal vyrovnať a o víťazstve napokon rozhodol obranca Majklukov.

Jurij Michailis, tréner Kazachstanu: „Naši hráči ukázali charakter, odvahu a hrdinstvo. Od prvej minúty sa pokúšali dostať súpera pod tlak. Vedeli sme, že Lotyši majú za sebou ťažký zápas, do ktorej vložili veľa emócií. To nám poskytlo nielen fyzickú, ale aj psychickú výhodu.“

Bob Hartley, tréner Lotyšska: „Bol to náš druhý zápas v priebehu dvoch dní a bolo vidieť, že náš súper je čerstvejší. Jeho hráči lepšie korčuľovali a dostávali nás pod tlak. V prvej tretine sme boli dosť utiahnutí vo vlastnom pásme, ale potom sme sa dostali aj k ofenzíve.“
(Zdroj: IIHF)

Obhajcovia začali triumfom

Úradujúci majstri sveta Fíni vstúpili do MS v Rige víťazstvom. V zápase B-skupiny zdolali USA 2:1, keď všetky tri góly padli v 2. tretine.

Jedným z dvojice hlavných rozhodcov bol Slovák Peter Stano, ktorý v Lotyšsku absolvuje druhé MS v kariére.

Oba tímy odohrajú ďalší zápas už v nedeľu. Fíni nastúpia od 15.15 proti Kazachstanu, Američanov čaká od 19.15 zámorské derby s Kanadou.

Fínsko – USA 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Góly: 7. Ohtamaa (Mäenalanen, Anttila), 36. Pakarinen (Määtä, Pokka) – 38. Robertson (Wolanin). Rozhodovali: STANO (SR), Jeřábek – Hynek, Ondráček (všetci ČR), vylúčení: 2:1 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.
Fínsko: Olkinuora – Kaski, Ohtamaa, Pokka, Määtä, Lindbohm, Sund, Koivisto, Seppalä – Karjalainen, Ruotsalainen, Turunen – Pakarinen, Kontiola, Innala – Lundell, Ruohomaa, Sallinen – Anttila, Björninen, Mäenalanen
USA: Petersen – Roy, Wolanin, Tennyson, Jones, Clendening, Hellickson, Wideman – Garland, Moore, Robertson – Labanc, Blackwell, Robinson – Thompson, Rooney, Donato – Abdelkader, Beniers, Boyle – Chmelevski

Oba tímy sa v prvej tretine prezentovali aktívnou hrou a nasadením. Hoci sa v nej ani jedno z mužstiev nedostalo k presilovke, nechýbali zaujímavé gólové príležitosti. Sľubné šance mali najmä Američania Blackwell, Labanc a Donato, ale fínsky brankár Olkinuora podržal svoj tím.

Druhá tretina patrila Fínom herne a napokon aj gólovo. V jej úvode si vypracovali viacero šancí až Ohtamaa aj s prispením teču amerického hráča prekonal Petersena – 1:0.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Oba tímy krátko na to nevyužili presilovky a od 36. minúty už Fíni viedli 2:0, keď Pakarinen v skrumáži dorazil puk do bránky. Američania znížili o dve minúty, keď si Wolaninovu prihrávku spracoval Robertson a po krátkom úniku prestrelil Olkinuoru – 2:1.

V tretej tretine boli aktívnejší hráči USA, ktorí sa častejšou streľbou snažili o vyrovnanie. Fínov nedonútili k väčším individuálnym chybám, no tlačili sa pred bránku a viackrát pred ňou vytvorili závar.

V 53. minúte nevyrovnal v sľubnej šanci Robertson a Američanom napokon k vyrovnaniu nepomohla ani hra so šiestimi korčuliarmi v záverečnej minúte.

Iiro Pakarinen, útočník Fínska: „Je to pre nás dobrý štart do turnaja, ale je ešte veľa vecí, ktoré môžeme zlepšiť. Pred mojím gólom som videl, že je zmätok okolo brankára súpera. Využil som aj pohyb brankára.“

Cal Petersen, brankár USA: „Bola to pre nás dôležitá skúška, aby sme videli, či sa môžeme vyrovnať svetovým šampiónom. Je pre nás iba dobre, že sme hneď v prvom zápase mali za súpera jeden z najsilnejších tímov turnaja. Vieme o veciach, ktoré musíme zlepšiť.“

(Zdroj: IIHF)

Nemecké skóre po dvoch zápasoch – 14:5

Nemeckí hokejisti uspeli v sobotu aj vo svojom druhom zápase na MS v Rige. Nórov zdolali 5:1 a na konte majú už 14 strelených gó­lov.

Nemci si po dvoch natesno odohratých dueloch oddýchnu iba do pondelňajšieho večera a 19.15 SELČ ich čaká Kanada. Nóri hrajú o 24 hodín, teda v poludňajšom termíne (11.15) s Talianmi.

Nórsko – Nemecko 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)
Góly: 37. Lilleberg (M. Olimb, Haga) – 20. Plachta (M. Müller, Seider), 24. Gewanke (Brandt, Noebels), 26. Pföderl (Reichel, Noebels), 31. Reichel, 45. Bergmann (Nowak, Krämmer). Rozhodcovia: Bruggeman (USA), Gouin (Kan.) – Constantineau (Fr.), McCrank (Kan.), vylúčení: 3:2 na 2 min., navyše: Lilleberg 10 min. (zásah do oblasti krku), presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
Nórsko: Haukeland – Holös, Lilleberg, Espeland, Lesund, Krokdahl, Kasastul, O.J.B. Holm – Rosseli Olsen, K.A. Olimb, Pettersen – Lindström, Trettenes, Olden – Valkvae Olsen, M. Olimb, Haga – Kristiansen, Henriksen, Röymark
Nemecko: Niederberger – M. Müller, Seider, Brandt, Holzer, Wagner, Nowak, Wagner, J. Müller, Gawanke – Kühnhackl, Krämmer, Rieder – Reichel, Noebels, Pföderl – Plachta, Loibl, Eisenschmid – Bergmann, Kastner, Tiffels

Nóri od úvodného buly vyrukovali na Nemcov aktívnym napádaním a priamočiarymi útokmi a v 2. minúte nechýbalo strele Mathisa Olimba veľa. Nemci sprvoti pôsobili po piatkovom popoludňajšom zápase „tvrdo“, ale postupne sa vymanili zo súperovej prevahy a hru úplne vyrovnali. V závere prvej časti sa im vyplatila aktivita a Plachtov pohotový teč ich dostal do vedenia.

Liam Kirk, Ivan Morozov Čítajte viac Biedny štart, Česi prehrali prvé dva zápasy po 30 rokoch. Dáni šokovali Švédov

Z kabín vyšli s odhodlaním pokračovať v načatom a v priebehu šiestich minút zvýšili po krásnych kombináciách na 3:0. Stačili im na to štyri strely, naopak Nóri sa strácali v agresívnych a skvele operujúcich herných štruktúrach súpera.

Prvý puk v druhej časti poslali na bránku až v 7. minúte a ďalšie strely dlho neprichádzali. Nóri sa dostali do tempa zo začiatku zápasu až tohto dejstva a zníženie stavu na 1:4 im dalo určitú šancu. O tú však prišli pomerne skoro inkasovaním piateho gólu.

Ken Andre Olimb, nórsky útočník: „Skúšali sme to všelijako, ale oni odviedli dobrý defenzívny výkon. Moc nám toho nedovolil a keď sme sa ja dostali do šancí, zlikvidoval to brankár. Keby sme dali prvý gól, asi by to bol iný príbeh, takto sme v druhej tretine hrali naivne.“

Lukas Reichel, útočník Nemecka (v zápase 1+1): "Myslím si, že v zápase proti Taliansku sme mali v prvej tretine menšie problémy. Vedeli sme, že Nórsko má silnejší tím a že sa treba na to nastaviť a to sa nám aj podarilo.

Ale nemienime sa teraz uspokojiť a proti veľmociam nebude pasívni. Ak zostaneme koncentrovaní a budeme hrať dobre, máme šancu proti komukoľvek." (Zdroj: iihf, Tagespiegel):

Tabuľka B-skupiny
1. Nemecko 2 2 0 0 0 14:5 6
2. Lotyšsko 2 1 0 1 0 4:3 4
3. Fínsko 1 1 0 0 0 2:1 3
4. Kazachstan 1 0 1 0 0 3:2 2
5. USA 1 0 0 0 1 1:2 0
6. Kanada 1 0 0 0 1 0:2 0
7. Nórsko 1 0 0 0 1 1:5 0
8. Taliansko 1 0 0 0 1 4:9 0
2 debata chyba
Viac na túto tému: #nemeckí hokejisti #nórski hokejisti #MS 2021 v hokeji