Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biedny štart, Česi prehrali prvé dva zápasy po 30 rokoch. Dáni šokovali Švédov

Hokejisti Česka prehrali na svetovom šampionáte v Rige aj vo svojom druhom zápase. Po prehre 3:4 s Ruskom nestačili v sobotnom zápase A-skupiny ani na Švajčiarsko, Helvéti zvíťazili 5:2.

22.05.2021 13:34 , aktualizované: 22:56
Liam Kirk, Ivan Morozov Foto: ,
Brit Liam Kirk padá po súboji s Rusom Ivanom Morozovom.
debata (16)

Pod ich triumf sa najvýraznejšie podpísali útočníci Timo Meier a Gregory Hofmann, obaja dali dva góly.

Česi v zápase doplatili na nedisciplinovanosť, zverenci Filipa Pešána inkasovali v oslabení až štyrikrát. Český tím naposledy prehral prvé dva zápasy na šampionáte v roku 1991, od rozdelenia federácie takúto situáciu nezažil.

Švajčiari odohrajú svoj druhý zápas na MS v nedeľu o 19.15 SELČ proti Dánsku. Čechov čakajú v pondelok o 19.15 Bielorusi.

Česko – Švajčiarsko 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
Góly: 15. Chytil (Kovář, Vrána), 55. Smejkal (Chytil, Sklenička) – 18. Hofmann (Ambühl, Simion), 25. Meier (Hischier), 39. Scherwey (Praplan, Bertschy), 51. Meier (Corvi, Kurashev), 58. Hofmann (Simion, Ambühl). Rozhodcovia: Ansons (Lot.), Wikman – Nikulainen, Sormunen (všetci Fín.), vylúčení: 7:3 na 2 min., presilovky: 1:4, oslabenia: 0:0.
ČR: Hrubec (41. Will) – Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, Šulák, Sklenička, Šustr – Vrána, Kovář, Kubalík – Zadina, Zohorna, Chytil – Lenc, Špaček, Stránský – Smejkal, A. Musil, Flek – Blümel
Švajčiarsko: Genoni – Untersander, Moser, Diaz, Geisser, Loeffel, Siegenthaler, Alatalo, Müller – Meier, Hischier, Andrighetto – Hofmann, Simion, Corvi – Ambühl, Kurashev, Herzog – Praplan, Scherwey, Bertschy

Úvodné šance Smejkala a Hischiera ako keby naznačili, že sa zápas bude niesť v ofenzívnom duchu, ale gólových šancí napokon prvá tretina veľa nepriniesla. Hronkove nebezpečné nahodenie kryl Genoni a v 15. minúte pokryl švajčiarsky brankár aj pokus Zadinu.

V následnej presilovke však nestačil na strelu Chytila a Česi viedli. Početnú výhodu potom využili aj Švajčiari, Hofmann prepálil Hrubca od modrej čiary.

V druhej tretine mali prvé šance Šustr a Hofmann, ale najväčšiu Čech Flek. V samostatnom nájazde však neuspel. Čechov táto premárnená príležitosť mrzela o to viac, že vzápätí poslal Švajčiarov do vedenia Meier.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

To už postupne Helvéti preberali opraty zápasu do rúk, výborne korčuľovali, Čechom robil veľké problémy aj ich forčeking. Andrighetto v ďalšej šanci ešte neuspel, ale Scherwey už áno a poslal svoj tím do dvojgólového vedenia.

V tretej tretine vymenil Hrubca v bránke Will, tréner Pešán urobil zmeny aj v útokoch. V prvej šanci sa ocitol Stránský, ale Genoni vytiahol ďalší skvelý zákrok.

Česi častejšie strieľali, ale mohli prehrávať vyšším rozdielom, Willa zachránila pravá žrď po strele Hofmanna. O pár minút neskôr však v podobnej pozícii mieril Meier presne a aj keď dal neskôr Čechom nádej Smejkal, Hofmann svojim druhým gólom spečatil zaslúžený triumf Švajčiarov.

Roman Will, brankár ČR: „Nezvládli sme oslabenia a doplatili sme na to. Musíme sa poučiť. Švajčiari veľmi dobre korčuľovali, my sme faulovali vo viacerých prípadoch aj nešťastne. Som smutný, že máme dve prehry, nie je to jednoduchá situácia. Ale je to hokej, nič nevzdávame.“

Timo Meier, strelec dvoch gólov Śvajčiarska: „Kľúčom k triumfu bol solídny tímový výkon. V našej hre boli dobré veci, ale aj slabšie, ale my sme sa držali väčšinou tých lepších. Dobre sme bránili a brankár nás podržal. A potom samozrejme rozhodli aj špeciálne tímy, čo je naozaj dôležité na turnaji.“ (zdroje: ČT, IIHF)

Stále sa učíme, znie z britského tímu

Hokejisti Ruska si pripísali druhé víťazstvo v Rige. V sobotnom zápase A-skupiny zdolali outsidera z Veľkej Británie 7:1.

Pod triumf „zbornej“ sa najvýraznejšie podpísal Anton Burdasov, ktorý strelil dva góly a na šampionáte ich má na konte tri. Tridsaťročný krídelník zaznamenal aj jednu asistenciu.

Briti nemajú na oddych ani 24 hodín, už v nedeľu o 11.15 SELČ nastúpia proti Slovensku. Rusov čaká rovnaký súper v pondelok o 15.15.

Veľká Británia – Rusko 1:7 (1:4, 0:1, 0:2)
Góly: 19. Kirk (Dowd, Connolly) – 6. Burdasov (Grigorenko, Ožiganov), 8. Grigorenko (Voronkov), 10. Burdasov (Kuzmenko, Gavrikov), 11. Tolčinskij (Barabanov), 31. Karnauchov (Zadorov, Zub), 50. Kuzmenko (Burdasov, Ožiganov), 54. Slepyšev (Karnauchov). Rozhodcovia: Sternat (Rak.), Tscherrig (Švajč.) – Merten (Nem.), Seewald (Rak.), vylúčení: 6:4 na 2 min., presilovky: 1:2, oslabenia: 0:1.
Veľká Británia: Whistle – D. Phillips, O'Connor, Richardson, Tetlow, Ehrhardt, Clements, Garside – Perlini, Kirk, Connolly – Hammond, Dowd, Lake – Lachowicz, Hook, Betteridge – Myers, Ferrara, J. Phillips – Davies
Rusko: Bočarov – Zub, Zadorov, Gavrikov, Provorov, Ožiganov, Rafikov, Dronov – Tolčinskij, Šalunov, Barabanov – Karnauchov, Grigorenko, Slepyšev – Morozov, Burdasov, Kuzmenko – Švec-Rogovoj, Galimov, Kamenev – Voronkov

Rusi uchopili zápas pevne do rúk od úvodu, súpera chceli zlomiť čo najskôr a tento scenár začali plniť od 6. minúty. Burdasov z pravej strany prepálil Whistleho a poslal „zbornú“ do vedenia.

O necelé dve minúty udrel v oslabení Grigorenko a trénera Bragina vzápätí potešil opäť Burdasov, ktorý do konca 10. minúty prakticky zlomil akýkoľvek odpor Britov. O 90 sekúnd neskôr pridal štvrtý gól Tolčinskij, ale skóre 1. tretiny napokon uzavrel Kirk, ktorý úspešne zakončil jednu z mála pekných akcií ostrovanov.

V druhom dejstve pokračovala jasná prevaha Ruska, ale favorit ju dokázal gólovo vyjadriť iba raz, keď sa presadil Karnauchov. Zápis do listiny strelcov zmaril Ožiganovovi brankár Whistle, ktorý predviedol parádny semafor.

V tretej tretine sa už Rusi šetrili, ale napriek tomu ponúkali ich typické rýchle kombinácie. Do konca zápasu sa presadili ešte dvakrát a to zásluhou Kuzmenka a Slepyševa.

Liam Kirk, autor jediného gólu V. Británie: "Je pekné streliť svoj prvý gól za národný tím. Bol najvyšší čas, toto je môj druhý šampionát. Čo sa týka zápasu, vieme, kto proti nám stál.

Majú hráčov z NHL a KHL, pre nás to bol prvý zápas sezóny. Chceme sa zo dňa na deň zlepšovať. Samozrejme, stále sa učíme, ale chceme svetu ukázať, že Veľká Británia je hokejový národ."

Sergej Tolčinskij, autor jedného z gólov Ruska: „Boli sme presvedčení, že v tomto zápase sa nestane žiadna senzácia. Od prvých minút sme išli do zápasu plne koncentrovaní, je dobré, že sme dali rýchle góly, potom sme zápas kontrolovali.“

Dáni sa postarali o prekvapenie

Hokejisti Dánska sa postarali o prvé prekvapenie v A-skupine, keď v severskom derby zdolali favorizované Švédsko 4:3.

Hetrikom sa v drese Dánov blysol Nicklas Jensen, 28-ročný krídelník zaznamenal aj jednu asistenciu. V drese Švédska zaznamenal tri body útočník Carl Klingberg.

Dánsko sa v nedeľu o 19.15 stretne so Švajčiarskom, Švédov čaká v rovnaký deň o 15.15 repre­zentácia Bieloruska.

Dánsko – Švédsko 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)
Góly: 31. Nicklas Jensen (Jakobsen, Nicholas Jensen), 38. Nicklas Jensen (Boedker), 39. Kristensen (Nicklas Jensen), 49. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Boedker) – 23. Klingberg, 36. Tömmernes (Klingberg), 51. Klingberg (Lundkvist). Rozhodcovia: Gofman (Rus.), Sidorenko – Goljak (obaja Biel.), Šlagain (Rus.), vylúčení: 1:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.
Dánsko: Dahm – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Aabo, Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen – Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker – Andersen, Jesper Jensen, Hardt – True, Bau Hansen, Meyer – Poulsen, From, Olesen – Madsen.
Švédsko: Fasth – Tömmernes, Lundkvist, Pilut, Nygren, Dahlbeck, Lööv, Pudas – Lundeström, Rakell, Olofsson – A. Kempe, Holmberg, Sörensen – Friberg, M. Kempe, Rasmussen – Lindholm, Lindberg, Klingberg – Wingerli

Keď už v druhej minúte po strele Sörensena zazvonila žŕdka dánskej bránky, zdalo sa, že favorit bude mať zápas pevne v rukách. Dáni sa však postupne čoraz viac osmeľovali a v prvej tretine mali hneď tri dobré šance.

Obaja brankári však v úvodnej dvadsaťminútovke neinkasovali. Aj druhá tretina odštartovala šancou Švédov, neskôr ich poslal do vedenia Klingberg. V polovici zápasu však po šikovnom teči strelil Jensen svoj prvý gól v zápase.

Tömmernes o päť minút neskôr vrátil Švédom vedenie, ale o necelé tri minúty dal Jensen druhý gól po skvelej práci Boedkera. O ďalších 36 sekúnd napriahol od modrej čiary Kristensen a Dáni po prvý raz viedli. V závere druhej tretiny ešte Madsen opečiatkoval bránku Švédov.

V treťom dejstve mali viac šancí Dáni, Dahm však musel vytiahnuť kľúčový zákrok pri nájazde Olofsona. V 49. minúte zavŕšil Jensen presilovkovým gólom hetrik, Švédi dokázali už len znížiť, keď sa po druhý raz v zápase presadil Carl Klingberg.

Tobias Lindström Čítajte viac Lotyši po eufórii zakopli s nováčikom. Úspešný vstup obhajcu

Nicklas Jensen, útočník Dánska: „Je to naše prvé víťazstvo nad Švédskom na MS. Zdolali sme ich v prípravných zápasoch a tak sme vedeli, že existuje šanca, že by sa to mohlo podariť aj na šampionáte. Je to krásny pocit takto vstúpiť do turnaja.“

Carl Klingberg, útočník Švédska: „Dnešok je pre nás drahá lekcia. V prvej tretine sme úplne zlyhali, v druhej sme hrali o niečo lepšie. Nemôžeme si dovoliť takéto výkyvy počas zápasu, stále sa musíme snažiť ovládnuť dianie na ľade.“

(Zdroj: IIHF):

Tabuľka A-skupiny:
1. Rusko 2 2 0 0 0 11:4 6
2. SLOVENSKO 1 1 0 0 0 5:2 3
3. Švajčiarsko 1 1 0 0 0 5:2 3
4. Dánsko 1 1 0 0 0 4:3 3
5. Švédsko 1 0 0 0 1 3:4 0
6. Bielorusko 1 0 0 0 1 2:5 0
7. Česko 2 0 0 0 2 5:9 0
8. V. Británia 1 0 0 0 1 1:7 0
16 debata chyba
Viac na túto tému: #švédski hokejisti #dánski hokejisti #MS 2021 v hokeji