Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lotyši majú skalp veľmoci! Klzisko je veľké, puku to trvá dlhšie, obraňoval Kanaďan

O prvé prekvapenie hokejových MS sa postarali domáci Lotyši. Vo svojom úvodnom vystúpení v Rige dokázali v piatok zdolať favorizovaných Kanaďanov 2:0 a slávili historický triumf.

21.05.2021 21:42 , aktualizované: 22.05.2021 12:37
Miks Indrašis Foto: ,
Miks Indrašis strieľa lotyšský gól Kanade.
debata (6)

Lotyši doteraz odohrali s hráčmi z kolísky hokeja na svetových šampionátoch 12 stretnutí, pričom až v 11-tich prehrali a vydreli iba jednu remízu.

Súpera zdolali vôbec prvýkrát v histórii na všetkých súťažných úrovniach, na ZOH s ním mali bilanciu 0–0–2, na MS do 20 rokov takisto 0–0–2 a na MS do 18 rokov 0–0–5. V súhrne s ním získali iba jeden bod v 21 vzájomných dueloch (0–1–20).

Kanada – Lotyšsko 0:2 (0:1, 0:2, 0:0)
Góly: 20. Indrašis (Kenins, Freibergs), 29. Batna (Kenins). Rozhodcovia: Schrader (Nem.), Tscherrig (Švaj.) – Merten (Nem.), Obwegeser (Švaj.), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
Kanada: Kuemper – Ferraro, Miller, Walker, Stecher, Beaudin, Bernard-Docker, Power, Schneider – Comtois, Hernique, Pirri – Hagel, Danforth, Brown – Paul, Vilardi, Bunting – Perfetti, Anderson-Dolan, Foudy
Lotyšsko: Kivlenieks – Rubins, Balinskis, Cibulskis, Jaks, Sotnieks, Freibergs, Zile – Darzinš, Abols, Daugavinš – Rob. Bukarts, Džerzinš, Karsums – Keninš, Indrašis, Dzierkals – Marenis, Batna, Krastenbergs

Pred 15 rokmi, keď Lotyšsko premiérovo hostilo elitnú kategóriu MS, utŕžil domáci tím v nadstavbovej skupine od Kanady potupný debakel 0:11, pričom až deväťkrát inkasoval v oslabení.

Tentoraz však využil, že súper nie je ešte zohratý a navyše v jeho kádri oproti minuloročnom výberom absentujú väčšie hviezdy. Lotyši hrali proti favoritovi sebavedome a v koncentrácii nepoľavili ani pod tlakom v závere zápasu.

„Vedeli sme, že Kanaďania nie sú zohratí a snažili sme sa z toho vyťažiť. Myslím si, že sme hrali výborne a dali sme dva góly, ktoré stačili na úspech v zápase,“ povedal pre iihf.com Miks Indrašis, strelec prvého gólu.

Jegor Šarangovič Čítajte viac Frustrovanú hviezdu mrzel prostredník Slovákom. Na čo ním reagoval?

Ten padol sekundu pred koncom prvej tretiny a z hľadiska ďalšieho priebehu sa ukázal byť kľúčový.

„Bolo dôležité, kto dá prvý gól. Nechceli sme byť tí, ktorí budú doháňať náskok súpera,“ zdôraznil kanadský tréner Lotyšov Bob Hartley. Ten dobre pripravil domáci tím v súboji proti svojim rodákom:

„Máme v mužstve mnoho mladých chalanov, nádejných talentovaných hráčov. Vedeli sme, že ak by súper otvoril skóre, tak sa zápas zrýchli.“

Lotyšov najmä v závere, keď Kanaďania zatlačili, podržal Matiss Kivlenieks. V poradí tretí brankár Columbusu Blue Jackets a jediný hráč z NHL v lotyšskom kádri zastavil všetkých 38 striel protivníka.

„Chytal neuveriteľne,“ pochválil spoluhráča obranca Ralfs Freibergs. „Pre Lotyšsko je v 90 percentách kľúčom k víťazstvu brankár. Matiss nedaroval súperovi vôbec nič. Patrí mu za to veľká vďaka. Mal na triumfe obrovský podiel. Takisto bolo dôležité, že sme to boli my, kto otvoril skóre. Po tomto momente sme vedeli, že máme šancu vyhrať zápas.“

Kanaďania, ktorí na MS obhajujú striebro z Bratislavy 2019, už na treťom svetovom šampionáte za sebou prehrali svoj úvodný duel.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Prvýkrát po 34 stretnutiach však nedokázali v zápase streliť ani gól. Najmä v prvých dvoch tretinách sa len sporadicky dostávali k vážnejšiemu ohrozeniu Kivlenieksa, lebo domáci hráči výborne vykrývali priestor, padali do striel a odpratávali možné dorážky.

„Začali sme trochu v pomalšom tempe, ale mám pocit, že sme si postupne začali vytvárať dosť šancí a viac sa tlačiť do bránky. To klzisko je také veľké a puku to tak trvá dlhšie. Z tohto zápasu si berieme veľa poučení,“ povedal útočník Kanady Brandon Pirri.

Lotyši pokorili zámorský tím jeho vlastnými zbraňami – priamočiarosťou a častou streľbou. Druhý gól dal Kristians Rubins tečom strely Oskarsa Batnu. „Bolo to frustrujúce,“ priznal útočník Connor Brown.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

„Vypracovali sme si množstvo šancí, no nemali sme pred ich bránkou dostatok hráčov na clonenie a dorážky. Sme tu len pár dní, stále sa iba zoznamujeme so všetkým, jednotlivé formácie sa ešte len dávajú dokopy. Bude to ok. Musíme túto prehru hodiť za hlavu, poučiť sa z nej a zlepšiť sa. V tretej tretine sme už hrali oveľa lepšie, takže je sa od čoho odraziť.“

Kanada sa v druhom zápase B-skupiny stretne v nedeľu o 19.15 SELČ v zámorskom derby s USA, Lotyši hrali v rovnakom čase už v sobotu proti Kazachstanu.

Nemci skórovali deväťkrát

Nemeckí hokejisti vyhrali v úvodnom zápase B-skupiny nad Talianskom 9:4. Mužstvo s ambíciami na postup zlomilo odpor mimoriadne oslabeného kádra súpera až piatimi gólmi v druhej tretine.

Momentka zo zápasu Nemecko - Taliansko. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Nemecko - Taliansko Momentka zo zápasu Nemecko - Taliansko.

Nemci nemajú na oddych ani 24 hodín a na druhý deň už o 11.15 SELČ nastúpia proti Nórom. Taliani na rovnakého súpera narazia v nedeľu, tiež v poludňajšej fáze.

Nemecko – Taliansko 9:4 (2:2, 5:0, 2:2)
Góly: 16. Kühnhackl (Krämmer), 19. M. Müller (Eisensmid, Loibl), 25. Rieder (Kühnhackl, Krämmer), 28. Tiffels (Eisenschmid, Plachta), 36. Noebbels (J. Müller, Pföderl), 38. Reichel (Seider), 39. Noebbels (Pföderl, Reichel), 43. Plachta (Noebbels, Holzer), 49. Pföderl (Noebbels, Reichel) – 18. Petan (Miceli), 19. Frigo (Magnabosco, Bardaro), 44. Bardaro (Deluca), 45. Frank (Frigo). Rozhodcovia: Bruggeman (USA), Fraňo (ČR) – McCrank (Kan.), Oliver (USA), vylúčení: 2:3 na 2 min., navyše: 40. J. Müller 5+DKZ (narazenie), presilovky: 1:2, oslabenia: 1:0.
Nemecko: Brückmann – M. Müller, Seider, Brandt, Holzer, Wagner, Nowak, J. Müller, Gawanke – Kühnhackl, Krämmer, Rieder – Reichel, Noebbels, Pföderl – Plachta, Loibl, Eisenschmid – Bergmann, Kastner, Tiffels
Taliansko: Fazio – Casetti, Hochkofler, Glira, Spornberger, Marchetti, Pietroniro, Gios, Soracreppa – Frank, Petan, Miceli – Gliati, Rosa, Deluca – Frigo, Bardaro, Magnabosco – Pitschieler, Andergassen, Galimberti

Hneď v prvom útoku vystrelili ako prví na bránku Taliani, ale ešte v úvodnej minúte Nemci naznačili, že budú herne dominovať. Dlho sa nevedeli presadiť a keď sa im to podarilo po parádnom bekčekingu a podobne akostnej zadovke Krämmera na Kühnhackla, stratili na chvíľu koncentráciu.

Oba kontragóly Talianov však neboli náhodné a najmä prvý bol pekne vykombinovaný. Favorit ešte v prvej časti vyrovnal a v druhej sa podľa očakávania presadil. Taliani síce hrali relatívne disciplinovane, ale už nestíhali toľko korčuľovať, vypadávali im súkolia v striedaniach a dostali 5 gólov.

Rusko - Česko Čítajte viac Česi neúspešne naháňali Rusov, ktorí rozhodli 19 sekúnd pred koncom

V tretej časti Jonas Müller narazením protivníka na mantinel umožnil Talianom päťminútovú početnú výhodu, tí ju aj dvakrát využili, ale ešte predtým im gól v oslabení strelil Plachta. V závere sa im aj s trochou šťastia podarilo odvrátiť hrozbu dvojciferného konta inkasovaných gólov.

Marcel Noebels, útočník Nemecka (2 góly + 2 asistencie): „Toto víťazstvo je pre nás dôležité. Dáva tímu sebadôveru. Zajtra však proti Nórsku musíme hrať ešte lepšie, lebo tam by nám toto na víťazstvo nemuselo stačiť.“

Luca Frigo, útočník Talianska (1+1): „Bolo to pre nás zložité už od prvého dňa v Rige, lebo nás prenasleduje covid. Chýbajú nám viacerí chalani a snažíme sa dostať do fazóny a myslím, že vzhľadom na nedostatok času sme dnes na ľade predviedli dobrú robotu.“

(Zdroj: iihf, dpa)

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
6 debata chyba
Viac na túto tému: #kanadskí hokejisti #lotyšskí hokejisti #MS 2021 v hokeji