Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay pre Pravdu: Musíme byť sebeckejší

Na 70. narodeniny dostal druhú dávku vakcíny proti koronavírusu. Ľudia v jeho veku sa už väčšinou venujú záhradke, rodine či podobným - pokojnejším - aktivitám. Craig Ramsay je však hokejový nezmar.

21.05.2021 06:50
ramsay hokej ms Foto:
Craig Ramsay povedie Slovákov na tretích MS za sebou.
debata (7)

Od pokračovania v trénerskej kariére ho neodradila ani pandémia a súhlasil s ďalšou misiou pod Tatrami.

Od piatka povedie slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách sveta v Lotyšsku. Základný cieľ je jasný – Slováci túžia ukončiť osemročné čakanie na účasť vo vyraďovacej časti.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

„Ak sa budeme držať nastaveného systému, môže sa nám to podariť,“ vraví skúsený Kanaďan.

Mnohí sa vám čudujú, že nezostávate na Floride a nevenujete sa obľúbenému golfu a vnúčatám. Čo vás naďalej poháňa?

Miroslav Šatan (generálny manažér národného tímu, pozn.) mi pred pár rokmi zavolal a spýtal sa, či mu pomôžem s prácou pri slovenskej reprezentácii. Súhlasil som a odvtedy mám záväzok, ktorý chcem naplniť. Som oddaný práci, ktorú robím s láskou. Mal som šťastie, že na začiatku hráčskej kariéry sa mi venoval výborný tréner.

Bol to skvelý človek a ešte lepší motivátor. Nechal nás, nech si hokej užívame, nech sa učíme hrou. Ďalšieho takého som stretol v juniorke. Veľa som od nich pochytil a už vtedy som tušil, že ma zláka aj trénerská cesta.

Chýbalo vám trénovanie počas pandémie?

Trochu áno, ale povedal by som, že viac nie (úsmev). Tri-štyrikrát do týždňa som hral golf s priateľmi a bývalými hokejistami. Mali sme šťastie, ihrisko zostalo otvorené, hoci v krajine zúril vírus. Taký dlhý čas bez hokeja som ešte nebol a skutočne som si to užil. Ale som späť, čaká nás dôležitý turnaj.

Ďaloga hokej Čítajte viac Neriešme, kto vyhovuje nám. Buďme tí, ktorí nevyhovujú nikomu

Robíte hokej s vášňou alebo ho beriete predovšetkým ako zodpovednú prácu?

Ani počas pandémie som z kolotoča úplne nevypadol. Nenechal som si ujsť juniorský šampionát, sledoval som talentovaných mladíkov v akcii. Hokej je pevnou súčasťou môjho života. Začal som, keď som mal desať, v šestnástich som potom odišiel z domu. Trénovanie sa snažím robiť najlepšie ako viem. Vášeň? Pochopiteľne, tá nesmie chýbať.

Je niečo, čo vám koučing komplikuje?

Hokej sa mení. Nemám nič proti tomu, páči sa mi to. Pre trénera je to však komplikácia. Musí hľadať nové cesty na prekonanie taktiky súpera, sledovať najnovšie trendy. Ak nestačíte na rivala, musíte niečo zmeniť, skúmať inovácie.

Práca pri reprezentácii má špecifiká. Hráči počas prípravy prichádzajú a odchádzajú, výber sa mení každý týždeň. Nové posily musí tréner čo najrýchlejšie zapracovať do tímu a naučiť ich systém. Je to náročný proces, na ktorý nie je dostatok času.

Craig Ramsay povedie Slovákov na tretích MS za... Foto: Andrej Galica/SZĽH
Ramsay hokej Craig Ramsay povedie Slovákov na tretích MS za sebou.

Vravíte, že hokej vám až tak nechýbal. A čo Slovensko?

Mám to tu veľmi rád – prechádzky po Bratislave, prácu s ľuďmi, ktorí sú milí a otvorení. Tento rok som prišiel bez manželky, ktorej sa na Slovensku veľmi páčilo. Chýba mi. Na druhej strane, príprava prebiehala v bublinovom formáte, veľa času sme strávili v hoteli.

Majstrovstvá sveta nemajú v Severnej Amerike takú váhu ako v Európe. Prekvapila vás dôležitosť, ktorú šampionátu prikladajú Slováci?

Jednoznačne, nečakal som to. Prekvapila ma aj úroveň MS. Zápasy majú veľkú kvalitu, hráči idú na maximum. Každý šampionát na slovenskej striedačke bol náročný. K želanému úspechu sa dostanete len systematickou prácou.

Keď Slováci pred 19 rokmi vyhrali šampionát vo Švédsku, Peter Bondra povedal, že Stanleyho pohár oslavuje jedno mesto, ale zlato z MS celý národ. Súhlasíte?

Áno. Viem si predstaviť, že vtedy museli byť na Slovensku poriadne oslavy… Tunajší ľudia zbožňujú hokej, videli sme to pred dvoma rokmi na domácom šampionáte v Košiciach a Bratislave. Fanúšikovia z celej krajiny vytvorili skvelú atmosféru. Chalanom ich podpora pomáha, cítia ju aj v týchto náročných časoch.

VIDEO: Pozrite si úvodný diel novej športovej relácie z produkcie Pravdy – Fair Play
Video

Mužstvo sa každým rokom pod vaším vedením omladzuje. Nie je to aj na úkor výsledkov?

Nemyslím si. Je to jednoduché – v tíme chcem hráčov, ktorí dokážu hrať. Na veku mi nezáleží. Pôvodná myšlienka bola vybudovať mužstvo, ktoré môže hrať spolu dlhší čas. Kontinuita je dôležitá. Aj preto musíme dať šancu mladým hráčom. Nemôžeme nominovať stále len skúsených hokejistov a veriť, že sa dostaví výsledok.

Skomplikovala vám skladbu tímu súčasná pandemická situácia?

Samozrejme. Vždy sa nájdu hráči, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu či nechcú prísť do národného tímu, úlohu zohrávajú aj zranenia. Tento rok sa k prekážkam pridala aj covidová sezóna.

Napriek tomu som spokojný s odozvou, akú sme dostali od hráčov. Tí, ktorí prišli, tu chcú byť a bojovať za Slovensko. Odhodlanie a snaha sú veľmi dôležité.

Pracuje sa vám ťažšie s mladšími než so skúsenejšími hráčmi?

Na jednej strane áno, ale obe kategórie charakterizujú určité špecifiká. Starší hráči majú naučené návyky a niektorí ich menia len veľmi ťažko. Mladšie ročníky sú na zmenu prispôsobivejšie. Tréner musí citlivo pracovať s oboma skupinami.

Po prípravných dueloch ste sa sťažovali na nedostatok gólov. Chýba momentálne v mužstve rodený strelec?

Pravdepodobne áno, ale recept na skórovanie je pomerne jednoduchý. Góly dáte len vtedy, ak budete často strieľať. Štatistiky vám dokážu, že ak vyšlete na bránku značný počet pukov, niektoré skončia v sieti. Prízvukujem hráčom, aby nehľadali zbytočnú poslednú prihrávku, ale aby zakončovali.

Nech sú v koncovke sebeckejší. Niekedy je krása skutočne len v jednoduchosti. Musíme mať hráčov pred bránkou – na clonenie gólmanovi a na dorážky. Aj škaredé góly po odrazených pukoch sú platné a dôležité.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Má snaha o perfektnú finálnu prihrávku niečo spoločné s nižším sebavedomím strelcov?

Zrejme nie. Platí však, že naši hráči až priveľmi chcú, aby akcia vyzerala dobre. Prihrávka, ešte jedna a ďalšia tak, aby strelec dopravil puk do prázdnej bránky. Väčšina gólov v súčasnom hokeji však taká nie je. Prevládajú strely od modrej po clone, tečované pokusy a dorážky.

Pred dvoma rokmi na domácom šampionáte ste si ako hlavný cieľ vytýčili účasť vo štvrťfinále. Je to želaná méta aj pre MS v Lotyšsku?

Do každého zápasu pôjdeme s úmyslom vyhrať a uvidíme, na čo nám to bude stačiť. Musíme byť pozorní bez puku a ostražití pri práci s ním. Veľa strieľať, zodpovedne sa vracať do obrany, hrať jednoducho – rýchlo a tvrdo. Verím, že ak dodržíme nastavený systém, podarí sa nám ukončiť čakanie na účasť v play off.

ďaloga ramsay hokej ms Čítajte viac Ramsay mu verí. Slovákov povedie pavúk s dobrým srdcom

Čo vám okrem želaných výsledkov urobí v Rige radosť?

Nasadenie, snaha a viera hráčov v spoločnú myšlienku. Chcem, aby si turnaj užili, aby sa usmievali a po jeho skončení si mohli povedať, že dali do zápasov všetko.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Craig Ramsay #MS 2021 v hokeji