Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay mu verí. Slovákov povedie pavúk s dobrým srdcom

Prvé písmená hokejovej abecedy sa učil v Hriňovej. Medzi elitu nazrel v susednej Detve. Prerazil ako hráč neďalekého Zvolena.

20.05.2021 17:19 , aktualizované: 18:51
ďaloga ramsay hokej ms Foto:
Marek Ďaloga a Craig Ramsay počas kempu pred MS 2021.
debata

Odvtedy striedal jednu zaujímavú hokejovú adresu za druhou – Praha, Kazaň, Bratislava, Šanghaj, Riga…

Ešte predtým, ako sa Marek Ďaloga vyberie na skusy do Komety Brno, sa po dvoch rokoch vráti do lotyšskej metropoly. Už nie ako opora tamojšieho Dynama, ale ako kapitán slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta 2021.

Ďaloga hokej Čítajte viac Neriešme, kto vyhovuje nám. Buďme tí, ktorí nevyhovujú nikomu

"Keď som ho viedol v národnom tíme, ako mladík sa učil od Zdena Cháru a ďalších hviezdnych spoluhráčov. Počúval ich a snažil sa od nich niečo zobrať. Teraz sa kruh uzatvára.

Môže svoje vedomosti posúvať mladším nasledovníkom, ktorých v tíme Slováci majú. Tí by si to mali ceniť," vraví bývalý tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek.

Kľúčom sú bedrá

Vo Zvolene doznievajú oslavy tretieho titulu. Ten druhý – v roku 2013 – ušiel Ďalogovi len tesne. Po šiestich rokoch v tamojšom áčku kývol na ponuku z Pardubíc. Spomína si na to aj Peter Zuzin, čerstvo dvojnásobný slovenský šampión.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

„Bol o rok starší, ale už ako mladík vyčnieval,“ spomína terajší kapitán Zvolena. Čo mu pri bývalom spoluhráčovi a kamarátovi napadne ako prvé?

„Obiehanie súperov bez smerovky,“ smeje sa.

Tridsaťročný útočník hneď vysvetľuje…

„Jeho korčuľovanie je výnimočné. Má dlhšie nohy ako trup. Vďaka rozsahu bedrových kĺbov dosahuje veľkú rýchlosť. Môže ísť do dlhého sklzu. Niekedy to vyzerá, že ani nedvíha nohy a vezie sa po ľade ako taký pavúk,“ usmieva sa.

Už ako mladík Ďaloga tušil, že rýchlosť je jeho kľúčom k netuctovej kariére. Lenže nič nepadá len tak z neba. Talent či dary zhora sú jedna vec. Ich potenciál naplno rozvinie len drina.

Hokej MS2021 Riga tréning Čítajte viac Ako školáci na výlete. Slováci sa tlačili v autobuse

"Chodil k fyzioterapeutom. Uvoľňovali bedrá tak, aby im žiadny sval alebo čokoľvek iné neprekážalo v nadrozmernom pohybe. Preto ho to púšťa do takej rýchlosti.

Je to neviditeľná drina, ktorá z neho robí neprehliadnuteľného hráča. Na Slovensku dlho taký nebude," je presvedčený Zuzin.

Potkan na tanieri

Už osem rokov Slováci márne odomykajú štvrťfinálovú bránu. Na MS 2013 našli kľúče naposledy, bol pri tom aj dnes 32-ročný Ďaloga. Na šampionát ho prvýkrát vzal práve Vůjtek.

"Dobrý chlapec, vynikajúci hokejista. Veril som, že sa presadí a dotiahne to ďaleko. Je to najrýchlejší obranca, akého som viedol.

Chýba mu lepšia koncovka i tvrdá strela od modrej. Do šancí sa vďaka šikovným nohám dostane, ale potom ich nevie zúročiť. Možno preto mu nevyšla NHL," zamýšľa sa Vůjtek.

Pre Ďalogu i tak nie je lákadlom. V júli 2014 prekvapil hokejovú verejnosť a nadobro zavrhol myšlienku zahrať si najlepšiu ligu sveta.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Nie je to môj sen, európske klziská mi vyhovujú viac,“ konštatoval Ďaloga po tom, ako odmietol ponuku Dallasu Stars.

Ďalogove kvality mohli sledovať diváci v Lotyšsku, Česku, Rusku, Švédsku či dokonca Číne. Chlapcovi z malého mesta to však v 25-miliónovej metropole príliš nevoňalo.

„Čína je pekná, Šanghaj krásny, neskutočne vybudovaný. Je to však ťažké… Videl som variť aj potkany, im to chutí. Viem jesť paličkami, no človek niekedy je radšej rukou,“ spomínal Ďaloga na pôsobenie v Červenej hviezde Kchun-lun v roku 2017.

Nie je krivý

V tom čase už bol pevnou súčasťou reprezentácie. Je v nej dodnes. Ako účastník zimných olympijských hier v Pjongčangu 2018, čoskoro i šiestich majstrovstiev sve­ta.

"Je to chlapec do partie. Cíti sa dobre v kolektíve, nepokazí žiadnu zábavu. Nemám pocit, že je tichý, hoci tak možno pôsobí.

Niekedy je zasa trochu drzejší, čo mu na ľade pomáha. Ďaloga je taký správny hokejový chalan," charakterizuje Vůjtek, ktorý Slovákov viedol v rokoch 2011 až 2015.

Bývalý spoluhráč Zuzin si na kamarátovi cení ešte jednu vec. V hokejovej kabíne i mimo nej nie je samozrejmosťou.

Marek Ďaloga (v popredí) počas kempu pred MS 2021. Foto: SZĽH
Ďaloga ms hokej Marek Ďaloga (v popredí) počas kempu pred MS 2021.

„Nie je krivý. Neohovára poza chrbát, nepretvaruje sa. Ďalo je rečník, srandista, určite nesedí potichu niekde v rohu. Je bezprostredný, veľa sa pýta, zaujíma sa,“ pridáva.

Prednedávnom oslavoval Ďaloga výnimočné jubileum. Ako 33. slovenský hokejista v histórii prekonal magickú hranicu sto reprezentačných štartov. Skúseností má na rozdávanie, čo je v čase generačnej výmeny v národnom tíme na nezaplatenie.

"V reprezentácii som toho veľa neodohral, ale raz som bol v jednom útoku s Mirom Šatanom. Bola to pre mňa veľká česť a škola. Mladíci môžu sledovať, ako hviezdy reagujú na ľade i mimo neho – v dobrých i kritických situáciách.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Ďaloga určite rád odovzdá skúsenosti mladším obrancom. Je len na nich, či si ich zoberú k srdcu. Ja by som neváhal," uzatvára Zuzin.

Ostáva len dúfať, že si nováčikovia nechajú poradiť od harcovníka s rýchlymi nohami, krátkymi vlasmi a širokým úsmevom.

Slovenský hokej – pod kapitánskym vedením skromného chlapca spod Poľany – to potrebuje ako soľ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Ďaloga #MS 2021 v hokeji