Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štyri lôžka pre tri milenky? To asi len tréneri, mne dali iba dve postele

Od začiatku prísne podmienky. Pre slovenských hokejistov by sa dnes mala skončiť 48-hodinová samotka, ktorú museli absolvovať po príchode do dejiska majstrovstiev sveta v Lotyšsku. Ak sa nevyskytnú nečakané problémy, tri dni pred prvým zápasom proti Bielorusku absolvujú v Rige prvý tréning.

17.05.2021 22:03
Dávid Buc Foto: ,
Dávid Buc.
debata

„Izolácia nie je hrozná, dá sa vydržať. Ale už sa tešíme na spoločný pobyt na ľade,“ vraví skúsený útočník Dávid Buc (34).

Český kouč Pešán dostal izbu so štyrmi posteľami, potom vtipkoval s novinármi, že organizátori zrejme počítali aj s príchodom jeho troch mileniek. Ako vyzerá vaše ubytovanie?

Taký priestor zrejme dostávajú len tréneri (úsmev). Naše izby sú klasické, s dvomi posteľami. Solídny priestor, nič mi tu nechýba. Zostaneme po jednom až do konca šampionátu, takže si musíme zvyknúť.

Vyhovuje vám samotka alebo by ste privítali parťáka v izbe?

Obe možnosti majú výhody i nevýhody. Keď si chce človek zavolať s priateľkou, rodinou či deťmi, uprednostní súkromie. Aspoň ja to tak mám.

Pešán opisoval krásny výhľad na Rigu zo 17. poschodia izby, kam sa pozeráte vy?

My sme o niečo nižšie, na ôsmom poschodí. Tiež mám pekný výhľad, mesto vyzerá zaujímavo.

Zamrzí, že si nebudete môcť počas výchadzky pozrieť historické centrum?

Určite, na druhej strane, podmienky sú rovnaké pre každé mužstvo. Verím, že v priebehu šampionátu sa prísne pravidlá trochu uvoľnia. Pri hoteli máme park, tam by nás na prechádzku mohli pustiť.

Hokejisti na sociálnych sieťach opisujú plné tašky jedla, ktoré si počas samotky nájdu pred dverami. Páči sa vám lotyšská pohostinnosť?

Strava je vynikajúca, nemôžeme sa sťažovať, ale domáci to s množstvom preháňajú. Viac ako polovicu vraciame späť. Ak by som mal všetko zjesť, za dva dni priberiem päť kilogramov. Nemôžem si to dovoliť, najmä teraz, keď nemáme takmer žiadny pohyb.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Ako si v izolácii krátite čas?

Čakal som, že sa budem nudiť. Zatiaľ nič také. Prišli sme v nedeľu, otestovali nás. V pondelok sme mali dva online mítingy a ďalšie testy. Ak všetky výsledky dopadnú dobre, v utorok by sme sa mali dostať na ľad. Takže voľného času nie je až tak veľa. Niektorí chalani majú so sebou play station, mne stačí tablet. Kondiční tréneri nám predpísali cvičenia v izbe, máme švihadlá, naťahovacie gumy, dá sa drepovať či klikovať.

Po 48 hodinách by ste mali opäť fungovať ako tím, čo sa pre vás zmení?

Môžeme sa stretávať v spoločenskej miestnosti, zahrať si stolný futbal či šípky. Skončí sa aj stravovanie osamote v izbe. Najdôležitejšie je, že sa začnú tréningy.

Ste najstarším hráčom vo výbere, pripomínajú vám to kolegovia?

Haha, vôbec. Ani to tak neberiem. Citím, že som v najlepšom hokejovom veku. Tréner vie, čo môžem mužstvu ponúknuť, podľa toho mi pridelí úlohu v tíme.

Skúsili to 17-roční tínedžeri Nemec so Slafkovským na vás s vykaním?

Nepotrpím si na podobné veci. Sme jeden tím, plaviaci sa na spoločnej lodi. Tykanie v kabíne beriem ako samozrejmosť.

Ak by ste na hre Slafkovského videli chybičku, upozorníte ho z pozície skúsenejšieho hráča alebo to necháte na trénerov?

Na tréningoch na niečo podobné nie je čas, každý sa sústredí na seba. V zápasoch sa medzi sebou radíme, samozrejme, chalani s názorom druhých nemajú problém.

Ozývajú sa hlasy, že Slovensko má na MS až príliš neskúsený tím…

Generačná obmena je potrebná, vždy treba myslieť na budúcnosť. Z elitnej kategórie sa nezostupuje a aj preto bol priestor zobrať viacerých mladíkov. Ale vedenie mužstva veľmi dobre vie, že si nemohlo dovoliť vytvoriť tím úplne bez skúseností, čím by mohlo riskovať zlý výsledok. Máme dobrý mix, vyvážený káder.

Zahrali ste si aj na MS 2019, dajú sa porovnať vtedajší a terajší tím?

Ani nie. Vtedy sme mali väčšiu kvalitu. Prišli hráči z NHL, ako aj z ďalších kvalitných líg. Hrali sme doma a na papieri sme boli silnejší. Teraz nemáme toľko hviezd, ale nechýba nám odhodlanie a dravosť. Nie vždy platí, že papierovo silnejšie mužstvo je na ľade lepšie ako súper. Verím, že prekvapíme a ukončíme čakanie na štvrťfinále.

Ako by sa to mohlo podariť?

Musíme hrať tak, ako v príprave – rýchlo, agresívne, s dobrým napádaním. Snažiť sa využiť každú šancu. Vyhrať proti súperom, ktorí sú na papieri slabší, a potom sa pokúsiť obrať o body favoritov. Verím, že jedného zo silnej štvorice Rusko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko necháme za sebou.

Ktorý zápas v skupine bude kľúčový?

Najdôležitejší je vždy najbližší. Ak uspejem proti Bielorusom, do ďalších duelov môžeme ísť v lepšej nálade. Dúfam, že sa od toho odpichneme.

Máte špeciálny odkaz na Slovensko?

Chcel by som pozdraviť svokra, ktorý je od vlaňajška dedko Paľko. Ako dlhoročný čitateľ vášho denníka si tieto riadky určite prečíta.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Dávid Buc