Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Stanleyho pohár oslavuje jedno mesto, zlato z MS celá krajina

Dúhový hetrik Petra Sagana či olympijské zlatá Mateja Tótha a Anastasie Kuzminovej? Slovenskí športovci dosiahli v ére samostatnosti mnohé výnimočné úspechy. Krajinu však najviac opantali hokejisti...

07.05.2021 08:39
Peter Bondra Foto: ,
Najpamätnejší gól slovenského hokeja strelil Peter Bondra 100 sekúnd pred koncom finále proti Rusku na MS 2002.
debata

Na nohy ju postavili pred necelými dvoma dekádami. Na MS 2002 v Göteborgu zdolali vo finále Rusko 4:3 a získali premiérový titul majstrov sveta.

Víťazný gól strelil sto sekúnd pred koncom riadneho hracieho času Peter Bondra.

„Bol to okamih, ktorý budem mať pred očami do konca života. O takom góle som sníval už ako malý chlapec – že raz prídem na veľký zápas a rozhodnem ho,“ vravel strelec.

Um a genialita trénerov

Ale poďme pekne po poriadku…

Pred začiatkom turnaja nič nenasvedčovalo, že Slovákom sa podarí historický úspech. Z olympiády v Salt Lake City odišli sklamaní a na MS mohli len prekvapiť.

„Šampionát sa konal len niekoľko mesiacov po olympiáde. S chalanmi sme sa stretli v príprave s jasným cieľom – napraviť si chuť po nevydarenom vystúpení pod piatimi kruhmi. V tíme sa zišli skúsení harcovníci i mladí chalani, ktorí mali všetko pred sebou,“ začína rozprávanie Richard Lintner.

Svetové góly Slovákov

Národ po nich jasal – na tribúnach, námestiach, pri televíznych obrazovkách.

Svetové góly Slovákov - seriál Pravdy.

Predznamenali úspech – historickú medailu či postup.

Denník Pravda vám prináša seriál o góloch, ktorými slovenskí hokejisti uchvátili svet.

Každý týždeň – až do štartu MS v Lotyšsku – si prečítate jeden diel.

Ofenzívny obranca, ktorého za skvelé výkony zaradili do najlepšej zostavy turnaja, patril medzi piliere tímu trénera Jána Filca. Tvrdí, že práve práca realizačného tímu bola kľúčová.

"Všetko do seba zapadlo. Mali sme výborných trénerov i výnimočné individuality. Ak chce byť mužstvo úspešné na veľkom turnaji, musia mu zachytať brankári. Ján Lašák žiaril, Rastislav

Staňa mu skvele sekundoval. Kouč a generálny manažér museli byť bystrí a vnímaví, aby vedeli správne pracovať s kolektívom. Predsa len, hráči z NHL, ktorých bola väčšina, majú inú DNA fungovania.

Um a genialita rozhodnutí vedenia tímu boli kľúčové, aby mužstvo mohlo pomýšľať na dobrý výsledok," vysvetľuje rodák z Trenčína.

Výnimočný zákrok

Snaha ani kvalita nechýbali, ale na ľade to tak ľahko nešlo. Po vydretej výhre nad Ukrajinou a prehre s Fínskom sa ozvali kuvičie hlasy, že tento rok Slováci môžu na úspech zabudnúť. Gólový stroj sa však len zahrieval.

Miroslav Šatan na čele zlatého vláčika po... Foto: TASR
Miroslav Šatan Miroslav Šatan na čele zlatého vláčika po finálovom víťazstve nad Ruskom v Göteborgu.

„V základnej časti sme odohrali kvalitné stretnutia. Zvládli sme aj kľúčový duel s Ukrajinou, ktorý sme potrebovali na pokojný postup do druhej fázy. Súboje v osemfinálovej skupine boli skôr prípravou na play off, ako reálnou honbou za výsledkami,“ spomína Lintner.

Po dráme vo štvrťfinále, keď Slováci dvoma gólmi v tretej tretine otočili duel proti favorizovanej Kanade, ich v boji o finále čakalo domáce Švédsko. Hoci o výsledku rozhodli až nájazdy, kľúčový moment sa odohral predtým v predĺžení. Do histórie vstúpil ako zázračná lapačka Jána Lašáka.

"Celá bránka bola voľná a Jano predsa dokázal skryť puk do lapačky. Bol som vtedy na ľade, stál neďaleko.

Na striedačke som krútil hlavou a vravím si: sme odkázaní na výhru, lebo inak by mi nedávalo zmysel, že sa zrodil takýto zázračný zákrok.

Vnútorne som bol presvedčený, že okolnosti nedovolia, aby sme vo finále chýbali," tvrdí ofenzívny bek s prezývkou Citrón.

Nezostalo len pri presvedčení. Vo štvrtej sérii rozstrelu sa postavil proti Tommymu Salovi, chladnokrvne skóroval a poslal Slovákov do boja o zlato.

Ľubomír Sekeráš Čítajte viac Strela od modrej. Po nej sa Slovensko vrátilo na zem

"Za celú kariéru som išiel niekoľko desiatok trestných strieľaní. Ale ani raz som nebol tak silno presvedčený, že dám gól, ako vtedy proti Švédom. Na nájazdy som chodil aj po MS a snažil sa dostať do presvedčenia ako vtedy, ale už sa mi to nikdy nepodarilo.

Pomohli mi aj pravidlá o brankárskom výstroji. Okolo Sala bolo oveľa viac priestoru, ako majú chalani okolo seba teraz. Dnes sa mi ani nezdá také ťažké, že som vtedy skóroval," smeje sa Lintner.

Zlatý gól elitného strelca

Pred finále Slovákom prialo aj šťastie. Nedostali neobľúbených Fínov, ale Rusov, ktorých zdolali už v osemfinálovej skupine. Nadšenie v kabíne bolo obrovské.

Šťastný Pálffy Čítajte viac Gól, ktorý vyšumel z hlavy, obrátil Slovensko hore nohami

„Večer pred finále sme sa bavili s Rasťom Pavlikovským, že o 24 hodín budeme majstrami sveta. Ak by sme hrali s Fínmi, zrejme by bol s nami amen, ale proti Rusom sme si neskutočne verili,“ vraví Lintner.

Slováci mali skvelý vstup, viedli 2:0, ale súper zabojoval a v tretej tretine vyrovnal na 3:3. Rozhodnutie padlo sto sekúnd pred klaksónom. Po pravej strane sa vyrútil Žigmund Pálffy, našiel Bondru a ten prestrelil bezmocného Sokolova.

„Keď príde na lámanie chleba, kolektív ako celok gól nestrelí. Vtedy vystúpia z radu osobnosti a zoberú zodpovednosť na svoje plecia. Rozhodujúci gól nevsietil žiadny sviatočný strelec, ale presne ten hráč, ktorý to mal v popise práce. Videli sme zlatý gól v podaní elitného zakončovateľa,“ reaguje Lintner.

Zlatí slovenskí chlapci z Göteborgu. Foto: TASR
Slovensko, zlato, MS 2002 Zlatí slovenskí chlapci z Göteborgu.

Hokejový svet sa nestačil čudovať. Mužstvo, ktoré len pár rokov predtým postúpilo do elitnej kategórie, zrazu oslavovalo titul šampiónov. Rozdiel medzi úspechom na klubovej a reprezentačnej úrovni charakterizuje Bondrov legendárny výrok:

"Ak slávny Stanleyho pohár oslavuje jedno mesto, triumf na šampionáte celá krajina. Titul patrí celému národu, všetkým doma!“

Slováci na MS 2002

SR – Poľsko 7:0, SR – Ukrajina 5:4, Fínsko – SR 3:1, Švédsko – SR 1:2, SR – Rakúsko 6:3, Rusko – SR 4:6, Kanada – SR 2:3, SR – Švédsko 3:2 sn, Rusko – SR 3:4.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #MS 2002 #MS 2021 v hokeji