Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomôže mu debut snov v boji o miestenku? Slafkovský nevedel, že prekonal Gáboríka

Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou úvodné dve stretnutia v príprave na tohtoročné majstrovstvá sveta, ktoré na prelome mája a júna bude hostiť lotyšská Riga.

22.04.2021 14:20
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský počas zápasu s Lotyšskom.
debata

Zverencov trénera Craiga Ramsayho počas uplynulých dní preverili práve hostitelia šampionátu. V prvom súboji Slováci prehrali 1:2 po samostatných nájazdoch, v druhom zvíťazili 1:0 po predĺžení.

O stredajšom triumfe slovenského výberu rozhodol mladík Juraj Slafkovský, pre ktorého to bol vôbec prvý duel medzi seniormi. Pripísal si ho hneď v reprezentácii a vo veku 17 rokov a 22 dní dokonca prekonal 22-ročný rekordný zápis Mariána Gáboríka.

Keďže vo svojom prvom reprezentačnom súboji hneď aj skóroval, v historických rebríčkoch je tiež najmladším strelcom národného mužstva.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slovensko vykúpil najmladší. Slafkovský prekonal Gáboríka

„Ani som nevedel, že som prekonal Mariána Gáboríka. Som veľmi šťastný, ale myslím si, že mám od neho ešte veľmi ďaleko,“ komentoval mladík Slafkovský po druhom piešťanskom súboji.

Okrem neho v reprezentácii debutoval aj obranca Šimon Nemec vo veku 17 rokov a 65 dní.

„Lotyši hrali fyzicky. Keď mali puk, vedeli, čo s ním,“ zhodnotil odchovanec košického hokeja Slafkovský stredajší duel v Piešťanoch.

Pred MS 2021 odohrajú Slováci ešte šesť prípravných duelov, najbližšie už počas tohto víkendu opäť v Piešťanoch ich preveria Nemci.

„Proti Lotyšom sme dali málo gólov, musíme teda popracovať na koncovke. Verím, že už proti Nemcom ich dáme viac,“ pokračoval Slafkovský. Výkon mladíkov, teda aj Slafkovského, po súboji vyzdvihol aj hlavný kouč Craig Ramsay.

Pozrite si včerajší gól Juraja Slafkovského proti Lotyšsku ešte raz!

Uverejnil používateľ Hockey Slovakia Štvrtok 22. apríla 2021

"Som veľmi šťastný. Pravdupovediac, nečakal som, že mi to vyjde hneď v prvom reprezentačnom zápase. Na ľade som si to ešte neuvedomil, až potom na striedačke mi prišlo, že som dal gól v predĺžení a rozhodol.

Myslím si, že debut už nemohol byť krajší," povedal mladý útočník po debute v reprezentácii a pokračoval:

"Bol to môj prvý duel medzi mužmi, teda veľká zmena. Snažil som sa jazdiť s nimi a hrať fyzicky do tela. Myslím si, že sa mám stále v čom zlepšovať, či už rýchlosti a v osobných súbojoch.

Na začiatok to mohlo byť aj horšie, ale aj lepšie. Zatiaľ som spokojný, ale ešte si zápas pozriem a vyhodnotím svoje chyby."

Či mu presný zásah v prvom reprezentačnom súboji môže pomôcť v boji o miestenku na MS, Slafkovský ohodnotil slovami:

„Je to pekné, že som dal gól. V konečnom dôsledku však je najdôležitejšie, ako som hral a či som dodržiaval systém. To, že som dal gól, je len bonus.“

Pred debutom v národnom tíme bol trochu nervózny.

„Tak to býva. Snažil som sa na to nemyslieť, prvé dve či tri striedania som sa ‚rozkukával‘, ale potom som sa do toho dostala la bolo to lepšie.“

Aké dostal pokyny od kouča Ramsayho pred premiérou v národnom mužstve?

„Mal som hrať rýchlo a byť silný v osobných súbojoch. Nemal som strácať veľa pukov,“ prezradil.

Trojica hokejistov z výberu do 20 rokov. Zľava... Foto: TASR, Andrej Galica
Šimon Nemec, Juraj Slafkovský, Samuel Kňažko Trojica hokejistov z výberu do 20 rokov. Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko počas reprezentačného tréningu v Piešťanoch.

Na klubovej úrovni patrí Juraj Slafkovský fínskej organizácii TPS Turku, kde však doteraz hral iba v juniorke.

Keďže vo svojom úvodnom vystúpení medzi dospelými nesklamal, potešila by ho šanca zabojovať o miesto v seniorskom mužstve aj vo Fínsku.

„Verím, že aj niekto z klubu sledoval tento duel v Piešťanoch a v ďalšej sezóne by som mohol dostať šancu ukázať sa medzi mužmi,“ dodal Slafkovský.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS v hokeji 2021 #lotyšskí hokejisti #Juraj Slafkovský