Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ramsay penil, Krištof zachraňoval. Slováci sa natrápili s Britmi

Nebolo to jednoduché a ani pohodlné víťazstvo. Histórii a aj slovenským hokejovým počtárom je to jedno. Zaujíma ich najmä výsledok. A Slováci ho proti Veľkej Británii dosiahli po víťazstve 4:2.

10.05.2020 06:07
SR Poprad MS2019 Slovensko V. Británia príprava... Foto: ,
Slovenský obranca Erik Černák (vpravo) a hráč Veľkej Británie Ben Lake.
debata

Craig Ramsay je milý chlapík. Rád sa smeje, neraz nadhodí aj vtipný bonmot. Lenže po nedeľňajšom súboji jeho zverencov proti outsiderovi B-skupiny na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku bol od svojej pomyselnej pohody veľmi ďaleko.

„Robili sme školácke chyby. Môžeme byť radi, že nás Briti potrestali iba dvakrát. Nebyť Michala Krištofa, ktorý skvele režíroval hru smerom dopredu a Jara Janusa v bránke, mali by sme ťažkosti,“ vravel na tlačovej konferencii Ramsay.

Nie div, že kanadský kormidelník vyzdvihol centra prvého útoku Krištofa i brankára Janusa, ktorý je po konci sezóny v Litvínove momentálne bez angažmánu.

Nevysoký legionár z Kärpätu Oulu Krištof mal prsty vo všetkých štyroch góloch Slovenska. Štvorbodový účet si otvoril v šiestej minúte, keď potrestal nepozorného súpera.

Hokejová republika ožíva. Fiktívne

Vyťahujte zo skríň vlajky, obaľujte do národnej trikolóry spätné zrkadlá na autách, objednávajte si miesta v baroch. Alebo nie. Radšej si len počas nasledujúcich dní kliknite na portál Pravdy a sledujte, ako sa darí Slovákom na hokejových MS. Na tých fiktívnych.

O nich bude seriál, ktorý môžete počas najbližších dvoch týždňov sledovať na našich webových stránkach. Pokúsime sa vás držať v napätí a možno i trochu zabaviť. Slovenskoooo!

Všetky diely nájdete TU

Briti zabudli na konci vlastnej presilovej hry na obrancu Petra Čerešnáka.

Skvelo strieľajúci pravák náramne využil prihrávku Krištofa do samostatného úniku. Zbytočný dvojminútový trest za vyhodenie puku z vlastného obranného pásma na tribúnu odčinil presnou strelou ponad rameno brankára Bena Bownsa – 1:0.

„Bolo tam dostatok voľného priestoru. Som rád, že som sa nesplašil a presne trafil,“ tešil sa obranca Plzne.

Peter Čerešňák. Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
Slovensko, hokej Peter Čerešňák.

O necelé tri minúty sa so spoluhráčmi radoval znova. Slováci ukázali súperovi, ako sa využíva presilová hra. Krištof našiel krížnou prihrávkou Tomáša Tatara a ten sa nepomýlil.

Na dlhé minúty sa však slovenskí strelci odmlčali, čo súper dokonale využil. Najskôr v čase 19.47 dal Slovákom gól do šatne Brett Perlini a v 22. minúte vyrovnal skóre krátko po skončení presilovej hry 5 proti 3 Liam Kirk.

Darmo Slováci na čele s kapitánom Zdenom Chárom reklamovali postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku.

Videorozhodca i štyri tisícky divákov vo Vaudoise aréne na opakovaných záberoch jasne videli, že cloniaci Robert Farmer neporušil toto hokejové pravidlo.

„Zdalo sa mi, že ľavou korčuľou zašiel do bránkoviska,“ vysvetlil po stretnutí Janus.

Jaroslav Janus v akcii. Foto: SITA/AP, Markku Ulander
Jaroslav Janus, hokej MS Jaroslav Janus v akcii.

Odvtedy už nepustil za svoj chrbát ani jeden z jedenástich pukov, ktoré leteli do priestoru jeho bránky.

Avšak jeho spoluhráčom trvalo pätnásť minút, kým sa zo studenej britskej sprchy prebrali k životu. Za tromi bodmi zavelil po skvelej práci bojovníka Adama Lišku dorážajúci Krištof, ktorý prinavrátil Slovákom vedenie.

Gólovú bodku za stretnutím dal Erik Černák po asistenciách Libora Hudáčka a Krištofa. V 51. minúte po dlhom obliehaní britskej bránky obranca Tampy Bay nahodil puk smerom na bránku. Skvele chytajúci Bowns ho nevidel a bolo 4:2.

Kým Britov čaká znova šichta so záchranou elitnej egórie, Slováci vykročili so šiestimi bodmi a nesmelými krokmi k štvrťfinále.

„Počítajú sa body. Máme šesť zo šiestich, čo je skvelé. Nemôžeme si však dovoliť takého herné výpadky,“ dvíha varovný prst Černák.

Po nedeľňajšom vydretom víťazstve si so spoluhráčmi trošku oddýchne. Na súťažný ľad sa znova postaví až v utorok proti Bielorusom.

„Je to ruská škola. Šikovné ruky, rýchle nohy. Nesmieme nič podceniť a hrať na víťazstvo,“ uzavrel Hudáček.

Hlasy po zápase:
Zdeno Chára, kapitán: Ešte stále cítim únavu z náročného presunu z USA do Švajčiarska. Verím, že mi deň bez zápasu pomôže. Predviedli sme veľa dobrých vecí, urobili sme však aj viacero chýb. Sedem dvojminútových trestov je priveľa.
Michal Krištof, útočník, v zápase 1+3: Už si ani nespomínam, kedy som v zápase mal štyri body. Mám však radosť najmä z víťazstva, to je najdôležitejšie.
Vladimír Országh, asistent trénera: Viazla nám rozohrávka, Briti ju dobre napádali. Brzdili nás aj časté vylúčenia, musíme sa z toho poučiť. Predpokladám, že Bielorusi budú hrať podobne. Nečaká nás žiadna prechádzka, ale tvrdý boj o tri body.

A-skupina, nedeľa: Slovensko – Veľká Británia 4:2, Kanada – Dánsko 5:0, Švédsko – Bielorusko 4:1.

Tabuľka A-skupiny
1. Kanada 2 2 0 0 0 11:1 6
2. Slovensko 2 2 0 0 0 6:3 6
3. Švédsko 2 1 1 0 0 7:3 5
4. Česko 2 1 0 1 0 6:4 4
5. Nemecko 2 1 0 0 1 6:8 3
6. V. Británia 2 0 0 0 2 4:9 0
7. Dánsko 2 0 0 0 2 1:7 0
8. Bielorusko 2 0 0 0 2 2:8 0

B-skupina, nedeľa: Rusko – Nórsko 3:0, Kazachstan – Lotyšsko 2:3, Fínsko – Taliansko 8:1.

Tabuľka B-skupiny
1. Fínsko 2 2 0 0 0 11:2 6
2. Rusko 2 2 0 0 0 5:0 6
3. Lotyšsko 2 1 1 0 0 5:3 5
4. USA 2 1 0 0 1 7:3 3
5. Švajčiarsko 2 1 0 0 1 3:3 3
6. Nórsko 2 0 1 0 1 1:5 1
7. Kazachstan 2 0 0 0 2 3:6 0
8. Taliansko 2 0 0 0 2 1:14 0

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fiktivneMS