Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Golonka skritizoval Slovákov. Prirovnal ich k Nemcom pri Stalingrade

Kritiky sa nikdy nebál a nechodil po ňu ďaleko. Bez ohľadu na reakcie odborníkov či fanúšikov. Hokejová legenda Jozef Golonka sa opäť vrátil k nedávnemu šampionátu v Bratislave a Košiciach.

06.06.2019 16:15
Jozef Golonka Foto: ,
Jozef Golonka sa vrátil k účinkovaniu slovenských hokejistov na domácom šampionáte 2019.
debata (14)

„Médiá na Slovensku oslavujú, ako nádherne hráme. Ľudia chvália našu peknú hru. Lenže sme prehrali. Všetko! Nehrajte pekne, víťazte!“ odkazuje Golonka v rozhovore pre idnes.cz slovenským hokejistom.

Bez ohľadu na fakt, že na domácom šampionáte zdolali štyroch zo siedmich súperov vrátane USA.

„Čo mám z toho, že hráme na krásne kombinácie a bojujeme? Bojovať môžeš, no musíš víťaziť. Nemci boli pri Stalingrade taktiež dobre vybavení, ale prehrali. Nie je potrebné hrať pekne.“

Slovákom sa na domácom šampionáte stali osudné nezvládnuté závery zápasov proti Nemecku a Kanade. Golonka pripísal podiel viny hráčom i trénerovi, hoci Kanaďana Craiga Ramsayho otvorene nekritizoval.

„Nič proti Ramsaymu nemám. Pracuje s hráčmi, ktorých má k dispozícii. Musí si však uvedomiť, že nemáme milión profesionálnych hokejistov a Slovák sa za dva roky nenaučí korčuľovať ako Fín a hrať tak, ako Ramsay požadoval. Nezmeníte hráčov ako Hudáček alebo Nagy.“

Golonka si vie pri reprezentácii predstaviť aj cudzinca, no nie v pozícii šéfa lavičky. „Hlavný tréner by mal byť podľa mňa Slovák. Ramsay nech radí, sleduje a posúva náš systém dopredu. Komunikácia je rozhodujúci faktor.“

Golonka v rozhovore porovnal vývoj hokeja v Česku a na Slovensku po rozdelení spoločnej republiky. "Obe krajiny sú zo strednej Európy, vy ste akurát nepripustili, aby vás trénovali cudzinci.

Po rozdelení sme mali dobrú trénerskú školu, no všetko sa rozpadlo. Kým vy ste postavili výborné haly, my sme boli radi, že máme prikryté štadióny. Dnes naši hráči tvrdia, že nepotrebujeme školy. Vraj stačí, keď hráme v NHL.

No vývoj mladých hráčov ako Lamper, Liška alebo Sukeľ záleží na rodine, domácich tréneroch. A my ich máme. Pálffyho či Cígera. Ako môžeme vedieť, že hráči v Kanade sú lepší než tí u nás?" pýta sa Golonka.

Legendárna „žiletka“ sa vyjadrila aj k prestupu Sukeľa zo Slovana Bratislava do Sparty Praha.

„Sparta už jedného výborného slovenského hráča mala, no bol zlikvidovaný,“ odkázal Golonka na Martina Réwaya a dodal: „Bol to najväčší slovenský talent. Bol premýšľavý. A ako dopadol, keď nebol pod kontrolou?“

Momentálne už 24-ročný kedysi obrovský talent Martin Réway pre problémy so srdcom vynechal sezónu 2016/17.

Následne sa cez tím AHL Laval Rocket prepadol cez Slovan Bratislava až do tretej slovenskej ligy v Dolnom Kubíne. Naposledy obliekal dres švédskeho Tingsrydsu.

Okrem zdravotných komplikácií mal v minulosti aj problémy s disciplínou a životosprávou.

TV Pravda: Radoslav Hecl v ďalšej časti relácie Príklep zhodnotil pôsobenie Slovákov na domácom šampionáte. Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #slovenskí hokejisti #názor #Jozef Golonka #MS 2019 v hokeji #Craig Ramsay