No počuli ste už, aby sa počas majstrovstiev sveta niekto sťažoval na zlé puky? Samozrejme, okrem toho, že sa zle odrážajú a vždy si nájdu cestu na hokejku súpera a nie tú našu…
Nie, na puky sa nik nesťažuje. Dokonca ani ony sa nesťažujú. Sú totiž v pohodlí. Predtým, ako sa dostanú do hry, odpočívajú v mrazničke pri teplote –8 až –12 °C.
A hráči ich naháňajú a búchajú do nich hokejkami len čosi viac ako dve minúty. Tým sa úloha každého čierneho čuda v zápase končí.
Že ste o tom ešte nikdy nepočuli? Nie je to prekvapujúce. Nedeje sa to totiž v každej súťaži. Ide o špeciálne nariadenie Medzinárodnej hokejovej federácie, ktoré platí pre MS seniorov, juniorov a hráčov do 18 rokov, žien a hráčok do 18 rokov, ako aj olympijské turnaje mužov a žien.
Prečo musia byť puky zamrazené a hrá sa s nimi tak krátko?
Aby sa čo najlepšie kĺzali po ľade a netopili ho. Teplota poriadne vychladeného puku sa začne po vhodení do hry zvyšovať. Zohrieva sa najmä počas prerušenia hry, keď ho držia rozhodcovia v rukách.
Preto si ho musia v boxe zapisovateľov po dvoch minútach čistého času hry vymeniť za nový – chladnejší.
Aby sa nestalo, že sa puky minú, na každý zápas je ich pripravených 80. Pred začiatkom tretiny ich človek, ktorý sa stará o výmenu, dostane presne 15.
Samozrejme, keby sa stalo, že viac pukov vyletí do hľadiska, alebo si ich vezmú hráči na pamiatku, do minúty by do boxu zapisovateľov doniesli nové.
Ako inak – zamrazené.