Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slabé čísla. Pre slovenských brankárov bol puk primalý

V príprave na domáci šampionát bola na brankárskom poste najväčšia konkurencia. Mala to byť veľká zbraň Slovákov a jeden zo základov postupu usporiadateľskej krajiny do štvrťfinále.

20.05.2019 11:45
SR Košice MS2019 Hokej A Slovensko repre... Foto: ,
Patrik Rybár (vpravo) a tréner brankárov Ján Lašák na spoločnom fotení počas MS.
debata (15)

Realita je však trochu inde.

Ešte pred posledným kolom skupinových bojov je jasné, že Slovensko do play off nepostúpi. V stretnutí so silnými tímami Fínska, Kanady a olympijskými medailistami z Nemecka dostali Marek Čiliak a Patrik Rybár 13 gólov.

Hokej sa nehrá na keby. Ale keby sa Čiliak dve sekundy pred koncom zápasu s Kanadou trochu rýchlejšie presunul k ľavej žŕdke, tak by víťaznú strelu Marka Stona chytil.

VIDEO: Gól Stona na 6:5

Rovnako mohol lepšie zasiahnuť pri góle Kaapa Kakka na 3:2 v súboji s Fínskom. Rybár si zase vybral slabšiu chvíľku v druhej tretine proti Kanaďanom a aj proti Francúzom dostal minimálne jeden lacný gól.

Obaja sú kvalitní brankári a viackrát mužstvo podržali. Chýbal však nejaký ten extra zákrok. A ukazujú to aj čísla. Čiliak má priemer 2,96 inkasovaného gólu a 87,27-percentnú úspešnosť zásahov, Rybárove štatistiky sú 3,45 a 86,36. Medzi top brankármi MS tak logicky chýbajú.

To, že výkony gólmanov neboli stopercentné, vedia aj tréneri. Kouč brankárov Ján Lašák vyzeral pri hodnotení ich výkonov neraz veľmi skľúčene. Svoje k tomu povedal aj bývalý výborný gólman a aktuálne jeden z expertov RTVS Rastislav Staňa.

„Posledné roky sme to mali postavené práve na brankároch a trápili sme sa vpredu. Tentoraz sa to otočilo, strieľali sme veľa gólov, ale sme ich aj veľa dostávali. Bolo to dané našou útočnou hrou, neboli sme zameraní na obranu,“ povedal Staňa.

Čiliaka i Rybára si zároveň zastal.

„Treba priznať, že niektoré góly boli ‚chytateľné‘, ale brankári nás dokázali držať v každom zápase v hre o víťazstvo. Môžeme to aj celé otočiť. Pri niektorých našich šanciach nám chýbali centimetre. Puk je malý, niekedy stačí málo.“

So Staňom sa nedá nesúhlasiť. Zlyhanie Slovákov nie je, samozrejme, vina brankárov. Pri rekapitulácii šampionátu bude s predvedenými výkonmi domáceho tímu určite prevládať spokojnosť.

Výkony brankárov však medzi najlepšie hodnotenými nebudú.

VIDEO: Pozrite si ako odhadujú počty fanúšikov v košickom informačnom centre, kam chodia Fíni, Nemci či Briti. Ako sa Lotyšom páči na Devíne a čo hovoria Nóri a Švédi na kvalitu slovenského piva. Viac vo videu TV Pravda.

Video
15 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji