Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci potrebujú zaváhania favoritov. Ako môžu postúpiť do štvrťfinále?

Vlastný osud už nemajú vo svojich rukách. Ak sa vám zdá, že túto vetičku nepočujete a nečítate v súvislosti so slovenskými hokejistami po prvý raz, nemýlite sa. Stala sa každoročnou rutinou počas majstrovstiev sveta.

16.05.2019 08:33 , aktualizované: 14:14
Erik Černák, Markus Eisenschmid Foto: ,
Nemec Markus Eisenschmid končí na slovenskej striedačke po súboji s Erikom Černákom.
debata (19)

Áno, situácia je z pohľadu doterajších výkonov úplne iná. Zverenci Craiga Ramsayho začali výborne – víťazstvom nad favorizovanými Američanmi 4:1. Aj proti Fínom (2:4) podali sympatický výkon, s Kanadou (5:6) mali jednoznačne brať aspoň bod. Fanúšikov pobláznili.

Po bolestivej prehre s Nemeckom (2:3) však prichádza to, na čo už musia byť hokejoví priaznivci alergickí. Čas na hokejovú matematiku.

V hre je štvrťfinále, no i zostup

Tá v tejto fáze turnaja pripúšťa veľa možností. Od očakávaných až po najbláznivejšie, pri ktorých je pravdepodobnosť veľkým nepriateľom slovenských štvrťfinálových tú­žob.

Základné fakty: Slováci majú po štyroch zápasoch tri body. Nemci, s ktorými mali bojovať o postup, štyrikrát toľko a vzájomný zápas hovorí v ich prospech. Fíni, Kanaďania aj Američania síce ešte môžu skončiť v tabuľke za Slovákmi, ale najmä pri prvých dvoch je to veľmi nepravdepodobné.

Momentálne ešte nemá partia okolo Andreja Sekeru ani istotu udržania sa medzi elitou. Vzhľadom na doterajšie výkony by nemala byť Veľká Británia výraznejšou prekážkou a aj v súboji s Francúzskom sú Slováci v pozícii favorita. No kým nemajú body z týchto súbojov vo vrecku, nachádzajú sa v pásme ohrozenia.
Slováci bojovali proti Nemcom Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Christián Jaroš (Slovensko), vpravo brankár...

Najschodnejšia cesta cez USA

Hráči aj fanúšikovia radšej upierajú pohľad na možnosť, ktorá by mužstvo doviedla medzi najlepšiu osmičku. Po piatich neúrodných rokoch.

Cez Nemecko to už nepôjde (mohlo by sa tak stať len pri veľkej zhode náhod a tabuľke troch alebo štyroch tímov s 12 bodmi), výrazne schodnejšia cesta by bola cez Američanov. To však potrebujú Slováci výraznú pomoc od iných.

Ak by vyhrali všetky tri zvyšné stretnutia v riadnom hracom čase a nazbierali celkovo dvanásť bodov, silný tím USA by musel získať v troch súbojoch maximálne štyri, aby sa naplnili postupové nádeje.

Američanov čakajú postupne Dáni, Nemci a Kanaďania. Slovákom by tak mali paradoxne pomôcť Nemci. Tí, ktorých mali v stredu na lopate, no utiekli z nej. Aby žili šance aspoň do nedele, musia domáci hokejisti zvládnuť najbližší dvojboj Francúzsko, Veľká Británia.

Tabuľka A-skupiny (po stredajších zápasoch):
1. Nemecko 4 4 0 0 0 12 : 5 12
2. USA 4 2 1 0 1 17 : 10 8
3. Fínsko 3 2 0 1 0 9 : 6 7
4. Kanada 3 2 0 0 1 15 : 8 6
5. Dánsko 3 1 1 0 1 15 : 6 5
6. SLOVENSKO 4 1 0 0 3 13 : 14 3
7. Francúzsko 3 0 0 1 2 6 : 16 1
8. Veľká Británia 4 0 0 0 4 4 : 26 0

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji