Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdý Záhorák našiel šťastie v Košiciach. Sám sebe je vzorom

Nezmestil sa do nominácie na prvý blok prípravy pred majstrovstvami sveta, no nakoniec si vybojoval účasť na šampionáte.

15.05.2019 17:40
hokej MS koch Foto: ,
Patrik Koch v súboji s kapitánom Kanady Kylom Turrisom na MS 2019.
debata

Patrik Koch má za sebou zlomovú sezónu. V Košiciach sa stal lídrom defenzívy a zaujal reprezentačného trénera Craiga Ramsayho.

Ten mu dal šancu na decembrovom turnaji vo Švajčiarsku i na februárovom domácom podujatí v Bratislave. Stále len 22-ročný obranca sa osvedčil a kvality potvrdzuje aj v súbojoch s hviezdami NHL na MS.

Nervozita? Poriadna, ale rýchlo opadla

„Možnosť hrať na majstrovstvách sveta je pre mňa veľká výzva. Za túto príležitosť som vďačný. Je to pre mňa najväčší úspech v kariére,“ priznáva bez váhania.

Keď ho začiatkom apríla nenominovali na prvý týždeň prípravy, myslel si, že sezóna sa pre neho skončila nezvládnutým štvrťfinále Tipsport Ligy proti Popradu. Snívať o domácom šampionáte by bolo v tej chvíli viac než odvážne.

Po prvom odohratom dueli so Švédskom však do mužstva okrem Martina Fehérváryho pribudol aj veľký poctivec Koch. A už sa v tíme udržal až do konca.

„Stále som sa sústreďoval len na najbližší zápas. Nikdy som nerozmýšľal nad vlastnými šancami, hoci som sa na šampionát veľmi túžil dostať. Že si zahrám na MS, som uveril až po zverejnení záverečnej nominácie,“ hovorí.

Hoci sám seba považuje za flegmatika, neskrýva, že pred prvým stretnutím proti USA ním lomcovala nervozita.

„Aj ma to trochu prekvapilo,“ usmeje sa. „Keď som však videl, ako nás ženú fanúšikovia a že nám to celkom ide, všetko zo mňa opadlo. Teraz už nemám žiadne obavy.“

Pred rokom by neveril

Jeho nominácia bola pre mnohých fanúšikov veľké prekvapenie. Už počas prípravy však potvrdzoval, že Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan sa pri jeho mene nepomýlili.

A na MS pokračuje v nastolenom trende. Proti Američanom hral bez chyby a aj on pomohol k cennému triumfu 4:1. S Fínmi hral po zranení Ďalogu výrazne menej, ale s Kanadou opäť trávil na ľade dosť času a nadviazal na výkon z piatka.

Patrik Koch (vpravo) počas tréningu slovenských... Foto: TASR, František Iván
SR šport hokej MS2019 skupina A Slovensko tréning KEX Patrik Koch (vpravo) počas tréningu slovenských hokejových reprezentantov na MS 2019.

„Užívam si každú sekundu. Hrať na šampionáte, navyše doma, je úžasné. Musíte si veriť. Bez sebavedomia nič nedokážete,“ vraví rezolútne.

Pri otázke na hokejový vzor prekvapí:

„Vždy hovorím, že môj vzor som ja sám v budúcnosti.“ Na prvé počutie by sa toto tvrdenie mohlo javiť nezdravo sebavedomé, ale mladý obranca to nemyslí zle. „Nechcem sa na niekoho podobať, lebo každý športovec je v niečom špecifický. Túžim byť najmä úspešný,“ vysvetľuje.

Priznáva, že pred rokom by ho myšlienka na štart na majstrovstvách sveta pobavila.

„Som v šoku z celej sezóny, lebo sa mi naozaj darí. Keby ste mi pred rokom hovorili o šampionáte, neveril by som. Tvrdo driem už veľa rokov a som rád, že sa mi to začína postupne vracať,“ opisuje rodák z Malaciek.

Nepozerá sa späť. Všetko je ako má byť

Užíva si, že môže trénovať a hrať so Sekerom, Tatarom, Pánikom či Nagyom. „Od skúsenejších sa snažím čo najviac naučiť. V zápasoch aj v tréningoch,“ hovorí.

K hokeju ho priviedol otec, bývalý futbalista.

„Chodil pravidelne hrávať hobby hokej. Skúšal som i futbal, ale hokej mi prirástol k srdcu viac. Začínal som v prípravke Slovana. Neviem čo sa v jednej chvíli stalo, ale otec ma vzal do Břeclavi. Odtiaľ si ma neskôr stiahol tréner Miloš Náprstek do Brna,“ opisuje hrdý Záhorák svoju cestu.

Jednu sezónu strávil v Rakúsku, jednu v zámorí a cez pôsobenie v dvadsiatke sa dostal na juniorský šampionát. V nasledujúcej sezóne sa presunul do Košíc.

„Je možné, že to bol zlomový moment, ale nerád sa pozerám späť. Nikdy neviete, čo by sa dialo, ak by ste sa rozhodli inak. Asi sa stalo, čo sa malo stať a dopadlo všetko super,“ naznačuje.

Nemá dlhodobé ciele. Chce vyhrať MS

Kedy zacítil, že by sa mohol hokejom živiť?

„Ani neviem. No odkedy si pamätám, sníval som, že sa mi niečo takéto podarí a zahrám si na MS,“ usmeje sa.

Na šampionáte sa nepozerá, či proti nemu stojí Fín Kakko, Američan Kane alebo Kanaďan Mantha.

„Viem, ktorí hráči prišli na šampionát, ale súpisky si pred zápasmi neštudujem. Až po skončení si uvedomujem, proti komu som hral. Vždy sa snažím hrať rovnako, je mi jedno, či je to v lige, príprave alebo na majstrovstvách sveta,“ tvrdí.

Keď sa ho spýtate na kariérne ciele, opäť prekvapí. „Chcel by som vyhrať tieto majstrovstvá sveta,“ povie bez dlhšieho premýšľania.

„Nikdy som si nedával dlhodobé ciele, chcem skrátka hrať hokej na vysokej úrovni. O NHL sníva asi každý hokejista na svete, ale momentálne myslím len na úspech na týchto MS,“ dodá.

TV Pravda: Ako sa Radoslavovi Heclovi pozdával výkon Slovákov proti Kanade? Mal sa pískať zákrok na Dávida Buca v záverečnej tretine? Čo povedal na nešportové správanie sa fanúšikov v Košiciach? A prečo bude podľa neho kľúčom výhre s Nemeckom trpezlivosť? Pozrite si ďalšie vydanie relácie Príklep z dielne TV Pravda

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #Patrik Koch