Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rybár bol prekvapený, že šiel dole. Lašák nepovedal, kto bude teraz chytať

Slovenskí hokejisti majú za sebou povinné fotografovanie. A tiež tréning pred zápasom proti Nemecku. Kto však bude chytať? Brankári už vedia, nikto iný nie.

14.05.2019 16:10
Patrik Rybár Foto: ,
Vystriedaný Patrik Rybár v dueli proti Kanade.
debata (12)

Šesť hráčov a traja brankári, ostatní oddychovali. Dnešný tréning nebol povinný, väčšina hráčov sa zdržiavala iba v šatni.

„Ale keď som už bol prezlečený kvôli fotografovaniu, tak prečo si trošku nezakorčuľovať. Inak by som tu zrejme nebol,“ vysvetľoval Marek Čiliak, ktorý odchytal poslednú tretinu proti Kanade.

Nemalo by sa to stávať

Ako prvý však zišiel z ľadu Patrik Rybár. Prestrelku s Kanadou nedochytal, tréner gólmanov Ján Lašák ho na konci druhej tretiny – po piatom góle – stiahol z ľadu.

„Dostal som päť gólov, čo by sa asi nemalo stávať. Boli medzi nimi aj také, čo sa dali chytiť,“ sypal si popol na hlavu 24-ročný Skaličan.

Ak si myslíte, že hráči po napínavej dráme išli hneď spať, tak to teda nie. Mnohí z nich zostali hore a ešte raz si pozreli zápas.

„Áno, všetky góly som si ešte v noci pozrel,“ priznal Rybár.

Slovensko tesne prehralo s Kanadou Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Striedačka Slovenska.

Keď dostal piaty v poradí, asistent trénera Lašák sa rozhodol poslať do bránky Čiliaka. Brankár Brna bol už na ľade ale Rybár stále nevychádzal z bránky. Zdalo sa, akoby o tom vôbec nevedel.

Potvrdil to aj sám Rybár. „Myslel som si, že zostávam na ľade, stiahol ma vlastne Jano Lašák. Nakoniec sa to ukázalo ako dobrý krok. Ale je to za nami, sústreďme sa na ďalšie zápasy,“ povedal v mix zóne.

Potom sa predsa len ešte k zápasu vrátil. „Je tiež pravda, ze Kanada mala strašne veľa šancí, bol to divoký hokej a góly padli aj preto, že to bolo veľmi rýchle. Niektoré z nich aj s prispením šťastia,“ vysvetlil.

Brankár, ktorý dostane za 40 minút päť gólov, ľahko stratí sebavedomie. Rybár si však nič také nepripúšťa. „Neexistuje. Vždy keď spadnem na riť, vrátim sa ešte v lepšej forme. Prehry ma motivujú,“ dodal.

Čiliak šiel spať. V góle sa nevŕtal

Hneď po ňom zišiel z ľadu Čiliak. Po otázke, či bude proti Nemcom chytať on, sa mierne ošíval. Akoby vedel, ale nechcel prezradiť.

V pondelok to vôbec nemal ľahké. Vlastne ako každý brankár, ktorý ide bez rozcvičky do bránky. „No ale na to som tam bol,“ poznamenal celkom pragmaticky.

Kedy naposledy dostal gól dve sekundy pred koncom, si už nespomína, ale určite vraj nejaké boli. Na margo toho, ktorý mu prekĺzol proti Kanade, povedal: „Kanaďania boli veľmi chytrí, vedeli, koľko je do konca zápasu. Bek naznačil strelu, ale prihrával -. keďže som mal zakrytý výhľad a nevidel som, na koho tá prihrávka prešla, nestihol som sa natlačiť k tyči,“ spomínal po tréningu.

Po inkasovanom góle dlho kľačal na ľade. „Myslel som na to, že je koniec. A že sme si to nezaslúžili,“ do­dal.

Godla zatiaľ nie

Ani Lašák neprezradil, kto bude v stredu v bránke. „Najprv to poviem chlapcom,“ vysvetľoval novinárom.

Zatiaľ čo Čiliak šiel hneď po Kanade spať, Lašák si pozrel zápas.

Čo v ňom videl?

„Veľa dobrých vecí, ale aj chybu. Takú, ako keď obranca má na hokejke čistý puk a z nejakého dôvodu ho nevyhodí – a potom je z toho gól. To je chyba, ktorú ani nemusím brankárom ukazovať, lebo o nej vedia. Po jednej takej padol gól,“ naznačoval.

Marek Čiliak (vľavo) a Patrik Rybár počas... Foto: TASR, František Iván
čiliak rybár hokej MS Marek Čiliak (vľavo) a Patrik Rybár počas štvrtkového tréningu slovenských hokejistov pred štartom MS 2019.

Lašák tvrdí, že Čiliak aj Rybár si dokážu priznať, ak niečo pokazia. „Ale poznám aj takých brankárov, ktorí nie sú sebakritickí a nikdy si nepriznajú chybu. Títo dvaja však áno, majú niečo odchytané a vedia, čo sa dá a čo nie,“ načrtol.

Čiliak aj Rybár sú rozdielni – aspoň na pohľad zvonku. Zdá sa, že prvý z nich hádže všetky veci za hlavu – ako veľa iných brankárov. Starými chybami sa príliš nezaoberá. Rybár je však iný prípad. Pôsobí veľmi hĺbavo.

„Ja si nemyslím, že by sa v nich nejako extra pitval. Veď kto nerobí chyby? Aj Murray pustil päť gólov a to je dvojnásobný víťaz Stanley Cupu. Oboch budeme veľmi potrebovať,“ povedal Lašák.

Podľa jeho slov verí aj Denisovi Godlovi. Na brankárskej hierarchii sa však zatiaľ nič nemení. Čiliak s Rybárom budú počas zápasu k dispozícii a Godla na tribúne.

TV Pravda: Ako sa Radoslavovi Heclovi pozdával výkon Slovákov proti Kanade? Mal sa pískať zákrok na Dávida Buca v záverečnej tretine? Čo povedal na nešportové správanie sa fanúšikov v Košiciach? A prečo bude podľa neho kľúčom výhre s Nemeckom trpezlivosť? Pozrite si ďalšie vydanie relácie Príklep z dielne TV Pravda

Video

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lašák #Marek Čiliak #Patrik Rybár